ΕΕ: Ενίσχυση της βιομηχανίας ηλεκτρικών μπαταριών αυτοκινήτων

ΕΕ: Ενίσχυση της βιομηχανίας ηλεκτρικών μπαταριών αυτοκινήτων
Τετάρτη, 27/01/2021 - 11:46

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε επιδοτήσεις ύψους 2,9 δισεκατομμυρίων ευρώ σε 12 κράτη μέλη που αφορούν ένα δεύτερο πανευρωπαϊκό σχέδιο για την ανάπτυξη της βιομηχανίας ηλεκτρικών μπαταριών και την μείωση της εξάρτησής από τις ασιατικές εισαγωγές.

Η ΕΕ, η οποία αναμένει ότι η ζήτηση για μπαταρίες θα αυξηθεί γρήγορα τα επόμενα χρόνια, δήλωσε την Τρίτη ότι η τελευταία δημόσια χρηματοδότηση αναμένεται να ξεκλειδώσει επιπλέον 9 δισεκατομμύρια ευρώ ιδιωτικών επενδύσεων.

Η επιτροπή ανέφερε ότι το έργο - στο οποίο συμμετέχουν Αυστρία, Βέλγιο, Κροατία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Πολωνία, Σλοβακία, Ισπανία και Σουηδία - θα καλύψει ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής, από την εξόρυξη έως το σχεδιασμό, την κατασκευή μπαταριών και την ανακύκλωση.

Με την ονομασία «European Battery Innovation», το έργο θα επιτρέψει σε μη ευρωπαϊκές επιχειρήσεις όπως η Tesla να επωφεληθούν από τις επενδύσεις στην ΕΕ. Η Tesla, η οποία εδρεύει στην Καλιφόρνια, κατασκευάζει το πρώτο της εργοστάσιο στην Ευρώπη, στο Βερολίνο. Η εταιρεία αναμένει να παράγει 150.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα ετησίως στο νέο εργοστάσιο εκκινώντας από τα μέσα του 2021, ενώ σχεδιάζει να αυξήσει αυτόν τον αριθμό σε μισό εκατομμύριο ετησίως.

Σημειώνεται ότι η παραγωγή μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα εντάσσεται στο σχέδιο της Επιτροπής να καταστήσει την ΕΕ ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2050 και να μειώσει τις καθαρές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου της Ένωσης κατά τουλάχιστον 55% έως το τέλος της δεκαετίας σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

Πηγή: AP

Φωτό: Pixabay