Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για τη μη εφαρμογή νομοθετημένων κινήτρων για την ανακύκλωση

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για τη μη εφαρμογή νομοθετημένων κινήτρων για την ανακύκλωση
Δευτέρα, 21/12/2020 - 13:50

Την αποδόμηση της ολοκληρωμένης μεταρρύθμισης της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την Κυκλική Οικονομία επιτυγχάνει η κυβέρνηση της ΝΔ, με την άρνησή της να εφαρμόσει κίνητρα και αντικίνητρα που προωθούν τη διαλογή στην πηγή και την εκτροπή από την ταφή, σύμφωνα και με την ιεραρχία (πυραμίδα) διαχείρισης στερεών αποβλήτων της ΕΕ. Αυτό αναδεικνύουν σαράντα τρεις (43) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με Ερώτηση και Αίτηση κατάθεσης εγγράφων που κατέθεσαν προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εσωτερικών, με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σ. Φάμελλου.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποβάλλουν για τρίτη φορά ερώτημα προς το ΥΠΕΝ σχετικά με τη μη εφαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής στη διαχείριση απορριμμάτων, η οποία περιέχει οικονομικά κίνητρα με βάση την απόδοση ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή για όλους τους ΟΤΑ καθώς και τη μη εφαρμογή της περιβαλλοντικής εισφοράς για την ενίσχυση της Κυκλικής Οικονομίας για την υποστήριξη της εκτροπής από την ταφή.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ΦοΔΣΑ καθυστερεί την εφαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής, είτε λόγω απουσίας στοιχείων για τα απορρίμματα και την ανακύκλωση, είτε λόγω έλλειψης προσωπικού και εξοπλισμού. Το αποτέλεσμα, σε κάθε περίπτωση, είναι ότι πίσω από τις δικαιολογίες απουσίαζαν οι ικανοποιητικές εκπτώσεις σε όσους δήμους και πολίτες επιτυγχάνουν καλή επίδοση στην ανακύκλωση και άρα στην εκτροπή υλικών από την ταφή, και η έτσι η χώρα μας δεν έχει κίνητρα για να φτάσει στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα για την ανακύκλωση.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της ΝΔ δημιούργησε ένα μπάχαλο στη λειτουργία των ΦοΔΣΑ καθώς, με τη συνήθη πρακτική της κακής νομοθέτησης τύπου «ψηφίζω-ξεψηφίζω», τροποποίησε εντός ενός χρόνου τρεις φορές το ίδιο άρθρο του Ν. 4555/2018 για τους ΦΟΔΣΑ!

Και ενώ έχει καθυστερήσει από την 1/1/2020 η υποχρεωτική και νομοθετημένη εισαγωγή κινήτρων για την ανακύκλωση στη βάση του «πληρώνω όσο πετάω», η εφαρμογή της εισφοράς κυκλικής οικονομίας και η καταγραφή ποιοτικών και ποσοτικών παραμέτρων της παραγωγής ΑΣΑ, ο κύριος Χατζηδάκης, με ελλιπέστατα δεδομένα, περιορίζεται σε επικοινωνιακές ανακοινώσεις και επιτρέπει την καθυστέρηση στους Δήμους και στην Ανακύκλωση. Από την πίσω πόρτα όμως προωθεί την ιδιωτικοποίηση των υποδομών απορριμμάτων των ΟΤΑ και την καύση απορριμμάτων.

Για όλους αυτούς τους λόγους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ρωτούν εάν υπάρχουν εγκεκριμένοι Κανονισμοί Τιμολόγησης, γιατί δεν εφαρμόζονται τα νομοθετημένα κίνητρα και τι μέτρα θα λάβει το ΥΠΕΝ ώστε να εφαρμοστεί η τιμολογιακή πολιτική ορθά χωρίς να έχουμε Δήμους δύο ταχυτήτων