Σδούκου: Οι βασικοί άξονες του ΥΠΕΝ για την ηλεκτροκίνηση

Σδούκου: Οι βασικοί άξονες του ΥΠΕΝ για την ηλεκτροκίνηση
Τετάρτη, 09/12/2020 - 17:59

Τους βασικούς άξονες πολιτικής στον τομέα της ηλεκτροκίνησης ανέπτυξε η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κα. Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας στο συνέδριο «Shaping the Mobility of Tomorrow».

Ειδικότερα, όπως ανέφερε η κα Σδούκου, οι βασικοί άξονες πολιτικής του ΥΠΕΝ είναι οι εξής:

Ενίσχυση αγοράς και χρήσης ηλεκτρικών οχημάτων: Σε αυτή την κατεύθυνση, καθοριστικό ρόλο παίζει το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» έχοντας μέχρι στιγμής απορρόφηση κεφαλαίων της τάξης των 8 εκατ. ευρώ, τζίρο αγοράς στα 40 εκατ. ευρώ, ενώ οι πωλήσεις ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων έχουν καλύψει σε ποσοστό 20% τις ταξινομήσεις των τελευταίων 4 ετών. Ενδιαφέρον επίσης στοιχείο, όπως υπογράμμισε, είναι το γεγονός πως το 55% όσων δικαιούνται απόσυρση του προηγούμενου ρυπογόνου αυτοκινήτου τους, κάνουν χρήση του δικαιώματος, πετυχαίνοντας σημαντική μείωση του στόλου αυτοκινήτων που κινούνται στους δρόμους της χώρας χρησιμοποιώντας ορυκτά καύσιμα.

Δημιουργία σχεδόν από του μηδενός ικανού δικτύου δημόσια προσβάσιμων σημείων φόρτισης: Στον κομμάτι αυτό, εντυπωσιακή υπήρξε η ανταπόκριση των δήμων στην πρόσκληση του ΥΠΕΝ για χρηματοδότηση ώστε να προχωρήσουν στην χωροθέτηση σημείων φόρτισης. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 θα έχουν χωροθετηθεί 10.000 σημεία φόρτισης ανά την Ελλάδα, επιφέροντας ένα τζίρο της τάξης των 100 εκατ. ευρώ στην αγορά.

Αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την εγκατάσταση των σημείων φόρτισης: Υλοποίηση της δράσης «Charge anywhere everywhere in my city», όπως ονομάζεται από το Υπουργείο, εννοώντας την πλατιά διάδοση και ανάπτυξη του δικτύου ηλεκτροκίνησης.

Μείωση της γραφειοκρατίας σε ότι αφορά την έκδοση αδειών εγκατάστασης σημείων φόρτισης: Προώθηση ενός μοντέλου «One stop-shop». Τόσο το Υπουργείο όσο και ο ΔΕΔΔΗΕ (έχει ήδη εκδώσει οδηγίες για την σύνδεση ενός ιδιωτικού σημείου φόρτισης στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας) επεξεργάζονται μια σειρά μέτρα για την επίτευξη του στόχου ώστε να καταστήσουν ευκολότερη την εγκατάσταση σημείων φόρτισης σε ιδιωτικούς χώρους.

Διευκόλυνση του πολίτη στη χρήση του ηλεκτρικού οχήματος: Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία έκδοσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης του ΥΠΕΝ με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το ηλεκτρικό σήμα. Αυτό θα αφορά σε διευκόλυνση των ηλεκτρικών οχημάτων να μπορούν να σταθμεύουν σε θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης, αξιοποιώντας το εν λόγω ηλεκτρικό σήμα. Όπως ανέφερε η ΓΓ του ΥΠΕΝ, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την δημιουργία της οικείας ηλεκτρονικής πλατφόρμας όπου θα μπορεί ο χρήστης να εκδίδει το ηλεκτρικό σήμα. Να διευκολυνθεί ο Πολίτης στη χρήση του ηλεκτρικού οχήματος.