Ερώτηση Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Ολοκληρώνεται η διακοπή λειτουργίας και η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ;

Ερώτηση Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Ολοκληρώνεται η διακοπή λειτουργίας και η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ;
Παρασκευή, 20/11/2020 - 13:17

Ερώτηση κατέθεσαν τριάντα επτά (37) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, για την παύση λειτουργίας και την αποκατάσταση των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) για τους οποίους η χώρα μας καταδικάστηκε, το Δεκέμβριο του 2014, με υπέρογκο πρόστιμο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Στην ερώτησή τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνουν ότι το Δεκέμβριο του 2014 η χώρα καταδικάστηκε για τη συνεχιζόμενη λειτουργία εβδομήντα (70) ΧΑΔΑ και τη μη αποκατάσταση διακοσίων είκοσι τριών (223) ΧΑΔΑ, οι οποίοι δεν ήταν πλέον σε λειτουργία. Με μεθοδική εργασία και χρηματοδοτήσεις, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, το πρόστιμο που επιβλήθηκε στη χώρα είχε μειωθεί κατά 82% έως τον Ιούνιο του 2019, ενώ συνεχίστηκαν και δρομολογήθηκαν επίσης και νέα έργα και χρηματοδοτήσεις και για πολλούς από τους εναπομείναντες ΧΑΔΑ.

Η ερώτηση γίνεται σε συνέχεια καταγγελιών και διαμαρτυριών των τοπικών αρχών για το θέμα του ΧΑΔΑ Χιλιομοδίου, καθώς και δημοσιευμάτων για μεταφορά απορριμμάτων από τον ΧΑΔΑ Χιλιομοδίου στον ΧΥΤΑ Φυλής. Παράλληλα οι βουλευτές στην ερώτησή τους σημειώνουν τις αρνητικές επιπτώσεις του πρόσφατου αντιπεριβαλλοντικού νόμου του κυρίου Χατζηδάκη (Νόμος 4685/2020) που δίνει τη δυνατότητα για τη μεταφορά απορριμμάτων σε άλλες λειτουργούσες εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων, χωρίς να είναι απαραίτητη η τροποποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και άρα, χωρίς να ληφθεί υπόψη η δυναμικότητα και η περιβαλλοντική επάρκεια των εγκαταστάσεων.

Για το λόγο αυτό, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν ενημέρωση τόσο για τα επιπρόσθετα έργα που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση ΝΔ από τον Ιούλιο του 2019 για να κλείσει το θέμα του προστίμου, όσο και για τις προθέσεις της κυβέρνησης όσον αφορά στον συγκεκριμένο ΧΑΔΑ. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητούν επιπλέον να μάθουν εάν υπάρχουν νέες καταγγελίες και καταγραφές για ανεξέλεγκτη λειτουργία νέων ΧΑΔΑ στη χώρα, πέραν των όσων περιλαμβάνονται στην καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.