Ευρωκοινοβούλιο: Νομοθετική πρόταση για να μπει φραγμός στην αποψίλωση των δασών

Ευρωκοινοβούλιο: Νομοθετική πρόταση για να μπει φραγμός στην αποψίλωση των δασών
Παρασκευή, 23/10/2020 - 20:12
Ευρωκοινοβούλιο: Νομοθετική πρόταση για να μπει φραγμός στην αποψίλωση των δασών

Το ΕΚ ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή νομοθετική πρόταση για την υποχρεωτική εταιρική δέουσα επιμέλεια, ώστε τα προϊόντα που καταναλώνονται στην ΕΕ να μην συνεισφέρουν στην παγκόσμια καταστροφή, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει νομοθεσία της ΕΕ που να απαγορεύει τη διάθεση στην εσωτερική της αγορά προϊόντων που συμβάλλουν στην καταστροφή δασών εκτός αυτής. Επομένως, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές δεν γνωρίζουν αν τα προϊόντα που αγοράζουν συμβάλλουν στην αποψίλωση των δασών, συμπεριλαμβανομένων των αναντικατάστατων τροπικών δασών που είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία της βιοποικιλότητας.

Ως εκ τούτου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Πέμπτη έκθεση με 377 ψήφους υπέρ, 75 και 243 αποχές, καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ετοιμάσει το νομικό πλαίσιο της ΕΕ για την ανάσχεση και την αντιστροφή της παγκόσμιας αποψίλωσης των δασών για την οποία φέρει ευθύνη η ΕΕ. Οι ευρωβουλευτές έκαναν χρήση του δικαιώματος που τους παρέχει η Συνθήκη ΕΕ για να ζητήσουν από την Επιτροπή να υποβάλει νομοθετική πρόταση.

Από το 1990 έχουν καταστραφεί 1,3 εκ. τετραγωνικά χλμ. δασών, έκταση μεγαλύτερη από τη Νότια Αφρική. Η αντιστροφή της αποψίλωσης των δασών είναι καίριας σημασίας για την προστασία της βιοποικιλότητας, τη δημιουργία «πνευμόνων πρασίνου» και τη βιώσιμη στήριξη των τοπικών κοινοτήτων.

Εκτιμάται ότι η κατανάλωση στην ΕΕ ευθύνεται για περίπου 10% της παγκόσμιας αποψίλωσης των δασών. Το φοινικέλαιο, το κρέας, η σόγια, το κακάο, ο ευκάλυπτος, ο αραβόσιτος, η ξυλεία, το δέρμα και το καουτσούκ συγκαταλέγονται στους κύριους παράγοντες του φαινομένου.