Κ. Σκρέκας: Ανταγωνιστικοί αγρότες, αυτοί που θα προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή

Κ. Σκρέκας: Ανταγωνιστικοί αγρότες, αυτοί που θα προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή
Δευτέρα, 03/02/2020 - 14:47

Ανταγωνιστικοί αγρότες θα είναι εκείνοι που θα προσαρμόσουν και θα θωρακίσουν τις “ δουλειές” τους από την κλιματική αλλαγή, οι επιπτώσεις της οποίας κάνουν ολοένα και πιο αισθητή την παρουσία τους και στη χώρα μας, επισήμανε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνος Σκρέκας, στη διάρκεια της ομιλίας του στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Ελληνικός Σύνδεσμος Παραγωγών Βιοαερίου, στο πλαίσιο της 28ης Agrotica.

“ Πλέον οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα δεν πρέπει μόνο να παράγουν περισσότερα προϊόντα διατροφής λόγω και της αύξησης του πληθυσμού σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά πρέπει να το κάνουν και σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες, λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής”, είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι αυτές, δεν έγκεινται μόνο σε ζημιές, μεγάλες ή μικρότερες, στις καλλιέργειες, αλλά και σε “ άνθιση” των ασθενειών “ που καταπολεμούνται με μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας και άρα με μεγαλύτερο κόστος”.

Υπογραμμίζοντας ότι η κλιματική αλλαγή συνιστά ”τεράστια πρόκληση”, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι “ κακώς” συνδέεται η ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα μόνο με τη μείωση του κόστους παραγωγής, αφού όπως επισήμανε “ δεν φτάνει μόνο η μείωση του κόστους παραγωγής. Χρειάζεται οι αγρότες να πουλούν το προϊόν τους σε καλύτερες τιμές”.

Άλλωστε, όπως διευκρίνισε “ η αύξηση του κόστους παραγωγής δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Είναι κάτι που συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο και μάλιστα αυξάνεται κάθε 10ετία με μεγαλύτερη ένταση, έναντι των τιμών πώλησης που ακολουθούν με βραδύτερο ρυθμό”.

Για τους Έλληνες ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα που “ δεν έχουν απέραντες εκτάσεις για να ανταπεξέλθουν σε μεγάλης ποσότητας ζήτηση, είναι επιτακτική η ανάγκη να πουλούν “ μπουτίκ” προϊόντα”, τόνισε ο υφυπουργός και πρόσθεσε ότι “ πρέπει μάλιστα να μπορούν να αποδείξουν ότι τα έχουν αυτά τα μπουτίκ προϊόντα. Για αυτό και πρέπει να ενισχυθεί η σύνδεση της έρευνας/ταυτοποίησης με την παραγωγή”.

Αφού “ αποδείξουμε ότι τα έχουμε αυτά τα μπουτίκ προϊόντα”, στη συνέχεια, όπως επισήμανε, “ θα πρέπει να το επικοινωνήσουμε σωστά και αποτελεσματικά, ώστε να απολαμβάνουν τα οικονομικά οφέλη όλοι όσοι συμμετέχουν στην αλυσίδα, εξίσου το ίδιο”.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στα πολλαπλά οφέλη της χρήσης των πρακτικών της γεωργίας ακριβείας, στην προωθούμενη ενέργεια για τη δημιουργία του Συστήματος Γεωργικών Συμβουλών, αλλά και στην ανάγκη εκπαίδευσης και κατάρτισης των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα. Μεταξύ άλλων, κάλεσε όλους σε συνεργασία προκειμένου “ να σχεδιάσουμε όλοι μαζί την επόμενη 10ετία για τον κλάδο, στο πλαίσιο των συζητήσεων για την επερχόμενη ΚΑΠ (2021-2027) και σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ”.

ΑΠΕ ΜΠΕ