Στην ανακοίνωση της Greenpeace αναφέρεται:
Η σημερινή δράση πραγματοποιείται με ένα επείγον αίτημα προς την κυβέρνηση: Να απαγορευθεί η δημιουργία νέων εγκαταστάσεων ορυκτού αερίου στη χώρα μας και να δρομολογηθεί η απεξάρτηση από το ορυκτό αέριο ως το 2035. Μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε πιθανότητες να περιορίσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη σε ανεκτά επίπεδα και να διασώσουμε τους ζωτικής σημασίας φυσικούς πόρους της χώρας από την κλιματική κρίση.
«Η ειρηνική δράση της Greenpeace στέλνει ένα ακόμα ηχηρό σήμα κινδύνου προς την κυβέρνηση που σπαταλά δημόσιους πόρους σε αχρείαστες και επικίνδυνες κερδοσκοπικές επενδύσεις, ενώ την ίδια στιγμή κλείνει τα μάτια στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα με τα ολοένα περισσότερα θύματα από καύσωνες, φονικές πυρκαγιές και πλημμύρες θα επιδεινώνονται όσο παραμένουμε εξαρτημένοι από τα ορυκτά καύσιμα. Η χώρα μας χρειάζεται επενδύσεις σε αληθινές βιώσιμες λύσεις ενεργειακής μετάβασης και όχι τη διαιώνιση ενός καταστροφικού και σπάταλου ενεργειακού μοντέλου βασισμένου στα ορυκτά καύσιμα», δηλώνει ο Κώστας Καλούδης, υπεύθυνος εκστρατείας για το κλίμα και την ενέργεια στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.
Βγαλμένη από το βρώμικο παρελθόν, η μονάδα FSRU Alexandroupolis είναι εγκατεστημένη σε θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή και χρηματοδοτείται σε μεγάλο ποσοστό από δημόσιους πόρους. Η παρουσία και η λειτουργία της ενέχει σοβαρές επιπτώσεις για το παρόν και το μέλλον μας, καθώς προκαλεί εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ιδιαίτερα μεθανίου, του ισχυρότερου δηλαδή αερίου του θερμοκηπίου. Επιπλέον, διαταράσσει το θαλάσσιο περιβάλλον στο σημαντικότερο αλιευτικό πεδίο της χώρας, απορροφώντας εκατομμύρια τόνους θαλασσινού νερού και θανατώνοντας με αυτό τον τρόπο ψάρια και άλλους θαλάσσιους οργανισμούς[2,3]. Μαζί με άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις, η Greenpeace έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση των αδειών της μονάδας, λόγω των σοβαρών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τη συμβολή της στην επιδείνωση της κλιματικής κρίσης. Η δράση πραγματοποιείται ενώ αναμένεται μερική επανέναρξη λειτουργίας της τον Αύγουστο, καθώς και η εκδίκαση της προσφυγής των περιβαλλοντικών οργανώσεων τον Οκτώβριο.
Η ειρηνική αυτή δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής εκστρατείας Fossil Free Future της Greenpeace και της περιοδείας “Stop Fossil Gas” σε όλη την Ευρώπη. Το εμβληματικό πλοίο της οργάνωσης, Arctic Sunrise, πραγματοποιεί περιοδεία σε ευρωπαϊκές πόλεις για να ενημερώσει για το ενεργειακό σύστημα της Ευρώπης και την ανάγκη άμεσης απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. Ταυτόχρονα, προωθεί την κατάργηση του ορυκτού αερίου και μια δίκαιη και σταδιακή μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η οποία θα επιτρέπει σε όλους να καλύπτουν τις ενεργειακές τους ανάγκες σε αξιοπρεπείς τιμές, χωρίς να βλάπτουν την κοινωνία, τον πλανήτη και το περιβάλλον. Το πλοίο έχει επισκεφθεί το Βέλγιο, την Ιταλία και την Κροατία, ενώ το περασμένο Σαββατοκύριακο ήρθε στην Ελλάδα, στο Ηράκλειο Κρήτης. Η Greenpeace έχει δημοσιεύσει πανευρωπαϊκή έκκληση για την απαγόρευση όλων των νέων έργων υποδομής ορυκτού αερίου -και ορυκτών καυσίμων- στην ΕΕ, η οποία έχει ήδη συγκεντρώσει 83.000 υπογραφές.
φωτογραφία ανάρτησης: Ακτιβιστές του ελληνικού γραφείου της Greenpeace σε ειρηνική, δυναμική διαμαρτυρία στην πλωτή μονάδα υγροποίησης ορυκτού αερίου FSRU Alexandroupolis, με ένα επείγον αίτημα: Να απαγορευθεί η δημιουργία νέων εγκαταστάσεων ορυκτού αερίου στη χώρα μας και να δρομολογηθεί η απεξάρτηση από το ορυκτό αέριο ως το 2035. ©Constantinos Stathias / Greenpeace