WWF-Greenpeace: Η Ελλάδα παραχωρεί θαλάσσια έκταση 50.000 τ. χλµ. σε Ιόνιο και Κρήτη σε πετρελαϊκές εταιρείες

WWF-Greenpeace: Η Ελλάδα παραχωρεί θαλάσσια έκταση 50.000 τ. χλµ. σε Ιόνιο και Κρήτη σε πετρελαϊκές εταιρείες
Παρασκευή, 20/09/2019 - 16:19

Την καταψήφιση των συµβάσεων παραχώρησης δικαιώµατος έρευνας και εκµετάλλευσης υδρογονανθράκων (1) σε Κρήτη και Ιόνιο, που κατατέθηκαν σήµερα στη Βουλή, ως εθνικά επιζήµιων, ζητούν µε επιστολή τους προς τα κόµµατα και τους βουλευτές οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, WWF Ελλάς και Greenpeace. Η κύρωση των συµβάσεων συµπίπτει χρονικά µε τη ∆ιάσκεψη του Οργανισµού των Ηνωµένων Εθνών για το κλίµα και τις µαθητικές κινητοποιήσεις κατά της κλιµατικής κρίσης.

Οι δύο οργανώσεις ζητούν από το ελληνικό Κοινοβούλιο να προχωρήσει στην άµεση ακύρωση του προγράµµατος έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και να καταψηφίσουν τις εν λόγω συµβάσεις που απειλούν άµεσα την εθνική οικονοµία, την κοινωνία και το φυσικό περιβάλλον της χώρας.

Ειδικότερα, οι συµβάσεις αυτές:

• Αφορούν συνολικά την παραχώρηση στις πετρελαϊκές εταιρείες µίας τεράστιας θαλάσσιας έκτασης 50.000 τ. χλµ. σε Ιόνιο και Κρήτη, θέτοντας σε ανυπολόγιστο κίνδυνο, όχι µόνο µοναδικής οικολογικής αξίας περιοχές, όπως ο Κυπαρισσιακός Κόλπος και ο κόλπος του Λαγανά, αλλά και εµβληµατικούς τουριστικούς προορισµούς σε Κρήτη, Ιόνιο και ∆υτική Ελλάδα που συµβάλλουν στην εθνική οικονοµία µε φορολογικά έσοδα δισεκατοµµυρίων ευρώ και εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

• ∆εν παρέχουν τις απαραίτητες εγγυήσεις ασφάλειας από τις πετρελαϊκές επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιηθούν στην περιοχή, οι οποίες είναι υπεύθυνες για µερικές από τις σοβαρότερες περιβαλλοντικές καταστροφές στην ιστορία.

• Καταστρατηγούν το περιβαλλοντικό κεκτηµένο, καθώς επιτρέπουν ιδιαίτερα παρεµβατικές κι επικίνδυνες εργασίες, όπως είναι η έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων ακόµα και µέσα σε προστατευόµενες περιοχές.

• Εγκλωβίζουν τη χώρα σε ένα µονοπάτι ασύµβατο µε τη συµφωνία του Παρισιού. Οι νέες πολιτικές για την αποτροπή της κλιµατικής κρίσης θα καταστήσουν τα έργα εκµετάλλευσης ζηµιογόνα επιβαρύνοντας τους φορολογούµενους πολίτες µε δισεκατοµµύρια ευρώ στα επόµενα χρόνια.

• ∆ιαιωνίζουν την εξάρτηση της χώρας µας από τα ορυκτά καύσιµα, όταν όλα τα διαθέσιµα οικονοµικά στοιχεία δείχνουν ότι η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιµα είναι, όχι µόνο, επιστηµονικά αναγκαία, αλλά και η βέλτιστη οικονοµική επιλογή µε όρους βιώσιµης ανάπτυξης.

«Ψηφίζοντας αυτές τις συµβάσεις παραχώρησης, τα µέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου επιβαρύνουν αυτόµατα τα παιδιά µας µε ένα “χρέος” που δεν θα µπορέσουν ποτέ να αποπληρώσουν. Την ίδια ώρα που θα κυρώνονται στη Βουλή οι συµβάσεις, οι οποίες θα ευθύνονται για δεκάδες εκατοµµύρια τόνους αερίων του θερµοκηπίου, εκατοµµύρια παιδιά στην Ελλάδα και σε κάθε γωνιά του πλανήτη θα διαδηλώνουν απαιτώντας δραστικά µέτρα για την αποτροπή µίας άνευ προηγουµένου οικολογικής κατάρρευσης.», δήλωσε ο ∆ηµήτρης Ιµπραήµ υπεύθυνος εκστρατείας του WWF Ελλάς ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

«Με νωπές ακόµα τις µνήµες από ένα φλεγόµενο καλοκαίρι που σόκαρε όλον τον πλανήτη και µε την επιστήµη να προειδοποιεί ότι αποµένουν κυριολεκτικά µία χούφτα χρόνια πριν χαθεί κάθε ελπίδα, το Ελληνικό Κοινοβούλιο δεν καλείται να ψηφίσει απλώς άλλη µία Σύµβαση: καλείται να επιλέξει ανάµεσα στη σωτηρία της χώρας από την κλιµατική καταστροφή και το συµφέρον µίας βιοµηχανίας µε ηµεροµηνία λήξης. Τυχόν επικύρωση των συµβάσεων εκθέτει τους Έλληνες βουλευτές ως συνυπεύθυνους σε ένα περιβαλλοντικό και κλιµατικό έγκληµα, τόσο γι’ αυτή όσο και για τις επόµενες γενιές», ανέφερε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέµατα ενέργειας και κλιµατικής αλλαγής στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. Καλούµε τα µέλη της Βουλής των Ελλήνων να καταψηφίσουν τις συµβάσεις ως εθνικά επιζήµιες και να βάλουν ένα οριστικό τέλος σε ένα εσφαλµένο µοντέλο «ανάπτυξης» που υποθηκεύει τις µοναδικής φυσικής οµορφιάς θάλασσες της Κρήτης και του Ιονίου για δεκαετίες.