4.009 εθελοντές δασοπυροσβέστες σε όλη τη χώρα έλαβαν υποστήριξη

4.009 εθελοντές δασοπυροσβέστες σε όλη τη χώρα έλαβαν υποστήριξη
Τρίτη, 19/12/2023 - 12:51

Με γνώμονα την ενεργοποίηση της Κοινωνίας των Πολιτών για την αποτελεσματική προστασία των δασών, ΜΚΣ Δεσμός,WWFΕλλάς καιHIGGSβρέθηκαν στο πλευρό των ανθρώπων που επιχειρούν στην πρώτη γραμμή του μετώπου των πυρκαγιών

Οι εθελοντές είναι ένα καθοριστικό κομμάτι του μηχανισμού δασοπυροπροστασίας και ταυτόχρονα ένα από τα πλέον ενεργά μέρη της Κοινωνίας των Πολιτών (ΚτΠ). Γι΄αυτό, το πρόγραμμα Υποστήριξης Εθελοντικών Ομάδων Δασοπυροπροστασίας στοχεύει στην κατάρτιση, ενδυνάμωση και ενίσχυση του έργου των εθελοντικών ομάδων τόσο στην πρόληψη, όσο και στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Το πρόγραμμα, ύψους 650.000 ευρώ, υλοποιείται από το ΜΚΣ Δεσμός, σε συνεργασία με το WWF Ελλάς και το HIGGS, στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας 21» και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Αθηνάς Ι. Μαρτίνου, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και της Εθνικής Τράπεζας.

Η Πρωτοβουλία ’21 συγκροτήθηκε με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και είναι το αποτέλεσμα της συστηματικής συνεργασίας κοινωφελών, πολιτιστικών και επιστημονικών ιδρυμάτων της χώρας και της Εθνικής Τράπεζας. Συνεχίζει τη δραστηριότητά της με έμφαση σε δράσεις στο πεδίο της Κλιματικής Αλλαγής και του Περιβάλλοντος.

Το πρόγραμμα Υποστήριξης Εθελοντικών Ομάδων Δασοπυροπροστασίας έδωσε την ευκαιρία σε χιλιάδες εθελοντές ανά τη χώρα να αποκτήσουν τον απαραίτητο εξοπλισμό, αλλά και την εκπαίδευση προκειμένου να ενισχύσουν τον βαθμό ετοιμότητάς τους για την κατάσβεση δασικών πυρκαγιών, τόσο άμεσα, όσο και σε πιο μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό, από τον Απρίλιο του 2022 έως και σήμερα, ενισχύθηκαν με εξοπλισμό 50 εθελοντικές ομάδες δασοπυρόσβεσης που δρουν σε όλη τη χώρα. Η επιλογή των ομάδων αυτών έγινε μέσω μιας πολύ συγκεκριμένης και δοκιμασμένης μεθοδολογίας που περιελάμβανε ερωτηματολόγια, προσωπικές συνεντεύξεις, αλλά και επιτόπιες επισκέψεις, ώστε να αποτυπωθούν οι ανάγκες και οι ιδιαιτερότητες της κάθε ομάδας, καθώς και της περιοχής στην οποία δρουν, και να δημιουργηθεί με αυτόν τον τρόπο, ένα εξατομικευμένο και ακριβές πλάνο ενίσχυσης.

Παράλληλα, 85 εθελοντικές ομάδες σε όλη την επικράτεια έλαβαν κατάρτιση μέσω εξειδικευμένων εργαστηρίων, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις τους γύρω από την ασφαλή δράση κατά την δασοπυρόσβεση, τα νέα δεδομένα σε σχέση με την κλιματική κρίση και τις δασικές πυρκαγιές σε διεθνές επίπεδο, αλλά και τον κρίσιμο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι ίδιοι στη μεταπυρική αποκατάσταση των δασών. Ο τελευταίος κύκλος εργαστηρίων θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο 2024 και θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο 2024.

Μέχρι στιγμής, μέσω του προγράμματος, συνολικά 4.009 εθελοντές δασοπυροσβέστες σε όλη την Ελλάδα έχουν λάβει πολύτιμη υποστήριξη και εκπαίδευση.

Μάλιστα, 47 από τις 50 εθελοντικές ομάδες που ενισχύθηκαν, έπαιξαν κομβικό ρόλο στην αντιμετώπιση όλων των μεγάλων φετινών καταστροφικών πυρκαγιών σε Αττική, Ρόδο και Έβρο. Η ουσιαστική συμβολή και υλοποίηση του προγράμματος αποδεικνύεται και μέσα από το γεγονός ότι η γνώση από τα εργαστήρια κατάρτισης και ο εξοπλισμός που δόθηκε, αξιοποιήθηκαν στο έπακρο ήδη κατά τη φετινή κιόλας και πολύ απαιτητική αντιπυρική περίοδο. Η δράση τους βαθιά μέσα στον δασικό ιστό και η μεγάλη ένταση της εργασίας τους στο πεδίο, οδήγησε σε αυξημένη καταπόνηση του εξοπλισμού τους, προκαλώντας σε κάποιες περιπτώσεις φθορές στα μέσα ατομικής προστασίας και απώλεια υλικού (π.χ. σωλήνες εγκαταστάσεων).

Οι ομάδες αυτές λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα, συνεργάζονται στενά με το Πυροσβεστικό Σώμα και σε πολλές περιπτώσεις επωμίζονται σημαντικό ρόλο με ίδια μέσα στην προστασία των δασών. Με δεδομένο ότι το έργο των ομάδων αυτών είναι ανεκτίμητο και η ανάγκη υποστήριξής τους συνεχής, η ενίσχυσή τους αποτελεί αναγνώριση, αλλά και κίνητρο για να συνεχίσουν το πολύτιμο έργο τους.

Πρωτοβουλίες, όπως η συγκεκριμένη, αναδεικνύουν έμπρακτα την αξία και τον θετικό αντίκτυπο του εθελοντισμού και αποτελούν μια από τις σημαντικότερες επενδύσεις που μπορούν να γίνουν, ώστε να διασφαλιστεί ένα μέλλον πιο βιώσιμο για τα δάση μας, αλλά και την κοινωνία συνολικά.

unnamed_5.jpg