Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικύρωσε την κατάργηση της χρήσης πλαστικών µιας χρήσης στην ΕΕ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικύρωσε την κατάργηση της χρήσης πλαστικών µιας χρήσης στην ΕΕ
Δευτέρα, 01/04/2019 - 18:01

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέµεινε στο κίνδυνο να υπάρχουν περισσότερα πλαστικά από ψάρια στους ωκεανούς έως το 2050, αν δεν γίνει τίποτα για την καταπολέµηση της ρύπανσης, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικύρωσε µε µεγάλη πλειοψηφία, την κατάργηση της χρήσης πλαστικών µίας χρήσης στην ΕΕ αρχής γενοµένης από το 2021.

Περίπου δέκα κατηγορίες προϊόντων, που περιλαµβάνουν επίσης τα κουβέρ, τα πιάτα ή ακόµη τις βάσεις στήριξης για µπαλόνια θα απαγορευτούν, αν υπάρχουν εναλλακτικές. Για άλλα προϊόντα, κυρίως τις πλαστικές συσκευασίες για τρόφιµα έτοιµα για κατανάλωση, ο σκοπός είναι να περιοριστεί η κατανάλωσή τους σε εθνικό επίπεδο και να υπάρχουν πιο αυστηροί κανόνες για την κατασκευή, τον σχεδιασµό και την επισήµανσή τους.

«Το πλαστικό δηλητηριάζει τις θάλασσές µας, σκοτώνει τους κατοίκους τους, και µας απειλεί, εµάς, στο τέλος της αλυσίδας. Ήταν επείγον να αναλάβουµε δράση», δήλωσε η Βελγίδα Φρεντερίκ Ρις (οµάδα Alde, φιλελεύθεροι), εισηγήτρια του κειµένου, που εγκρίθηκε µε 560 ψήφους υπέρ, 35 κατά και 28 αποχές.

Η ΕΕ επιτίθεται επίσης στα λεγόµενα οξο-βιοδιασπώµενα (που φέρουν καταχρηστικά τη επισήµανση βιοδιασπώµενα), στις συσκευασίες για φαγητό και στα ποτήρια από πολυστυρόλιο, αξεσουάρ, γνωστά σε όσους παραγγέλλουν φαγητό απέξω.

Η νοµοθεσία, για την οποία οι ευρωπαϊκοί θεσµοί κατέληξαν σε συµφωνία σε τέλη ∆εκεµβρίου, ορίζει εξάλλου έναν στόχο συλλογής στο 90% για τα πλαστικά µπουκάλια έως το 2029.

Τα µπουκάλια αυτά πρέπει να περιέχουν κατά 25% ανακυκλώσιµο προϊόν στην κατασκευή τους έως το 2025 και κατά 30% έως το 2030. Το κείµενο ενισχύει επίσης την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», ιδιαίτερα για τη βιοµηχανία του καπνού, που θα πρέπει να καλύψει, αρχής γενοµένης το 2023, το κόστος της συλλογής και ανακύκλωσης των φίλτρων των τσιγάρων, που είναι αληθινή πληγή για το περιβάλλον, αφού πρόκειται για το δεύτερο πλαστικό προϊόν µιας χρήσης που απορρίπτεται πιο συχνά στην ΕΕ.

«Μια γόπα που πετιέται στον ωκεανό µολύνει από 500 έως 1.000 λίτρα νερού», υπογράµµισε η Φρεντερίκ Ρις. Τα προϊόντα που καλύπτονται από τη νοµοθεσία αντιπροσωπεύουν, σύµφωνα µε την Επιτροπή, τουλάχιστον το 70% των θαλάσσιων απορριµµάτων, απόβλητα των οποίων βρίσκονται σε πολλά είδη όπως οι θαλάσσιες χελώνες, οι φώκιες, οι φάλαινες ή τα πτηνά αλλά και ψάρια και µαλάκια που προορίζονται για την ανθρώπινη διατροφή. Παρουσιάζοντας την πρότασή της τον Μάιο του 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέµεινε στο κίνδυνο να υπάρχουν περισσότερα πλαστικά από ψάρια στους ωκεανούς έως το 2050, αν δεν γίνει τίποτα στη καταπολέµηση της ρύπανσης.