Η ΑΝΑΚΕΜ στη 2η ετήσια συνάντηση εταίρων του προγράμματος RECONMATIC

Η ΑΝΑΚΕΜ στη 2η ετήσια συνάντηση εταίρων του προγράμματος RECONMATIC
Τρίτη, 03/10/2023 - 14:37

Η ΑΝΑΚΕΜ συμμετέχει στο πρόγραμμα «RECONMATIC – Αυτοματοποιημένες λύσεις για βιώσιμη και κυκλική διαχείριση Αποβλήτων Κατασκευών και Κατεδαφίσεων». Το σχήμα περιλαμβάνει 7 ερευνητικούς οργανισμούς, 5 μεγάλες επιχειρήσεις, 1 Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης ΑΕΚΚ και 1 σύνδεσμο κυκλικής οικονομίας.

Οι εταίροι του RECONMATIC συναντήθηκαν και εργάστηκαν μαζί στη 2η Ετήσια Συνάντηση του έργου. Την ΑΝΑΚΕΜ εκπροσώπησε ο Δρ. Άγγελος Τσαλιγόπουλος, από το τμήμα ανάπτυξης του ΣΣΕΔ. Η συνάντηση φιλοξενήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Salford και το Πανεπιστήμιο του Manchester, στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου 2023. Ήταν ένα παραγωγικό διήμερο με πλήρες πρόγραμμα, εργαστήρια, εκπαιδευτικές επισκέψεις και συζητήσεις για το έργο.

Οι πρωτοβουλίες για την ανακύκλωση αποβλήτων κατασκευών και κατεδαφίσεων δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα, λόγω χαμηλών ποσοστών ανάκτησης, χαμηλής αξίας ανακυκλωμένων υλικών και έλλειψης εμπιστοσύνης στην ποιότητα τους.

Μέσω του RECONMATIC, εξετάζονται όλες οι πτυχές της δημιουργίας και διαχείρισης των Αποβλήτων Κατασκευών και Κατεδαφίσεων. Μεταξύ των σκοπών του προγράμματος είναι η ανάπτυξη, δοκιμή και προώθηση ψηφιακών εργαλείων για τη διαχείριση αποβλήτων κατασκευών και κατεδαφίσεων και η ανάπτυξη αυτοματοποιημένων λύσεων για διαδικασίες καθαίρεσης και διαχωρισμού αποβλήτων.

Στην ΑΝΑΚΕΜ θέλουμε να μειώσουμε τον αντίκτυπο της ανθρωπογενούς δραστηριότητας στον τεχνικό κλάδο και να αυξήσουμε την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση των Αποβλήτων Κατασκευών και Κατεδαφίσεων. Η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα RECONMATIC δημιουργεί νέες προοπτικές με την συνδιαμόρφωση αυτοματοποιημένων λύσεων για τη βιώσιμη και κυκλική διαχείριση των Αποβλήτων Κατασκευών και Κατεδαφίσεων.

anakem1.jpg