Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που προκάλεσε η μεγάλη πυρκαγιά στη Ρόδο

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που προκάλεσε η μεγάλη πυρκαγιά στη Ρόδο
Παρασκευή, 11/08/2023 - 15:20

Τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που προκάλεσε η μεγάλη πυρκαγιά στο νησί της Ρόδου παρουσίασε σήμερα το μεσημέρι σε συνέντευξή του στο δημαρχείο του νησιού ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

Τις προηγούμενες μέρες ο κ. Φάμελλος και ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας, Διονύσης Καλαματιανός, επισκέφθηκαν τις περιοχές της Ρόδου που επλήγησαν από τη φωτιά, ενώ παράλληλα είχαν συναντήσεις με εκπροσώπους των τοπικών φορέων καθώς επίσης και με το περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο, και το δήμαρχο Ρόδου, Αντώνη Καμπουράκη.

Στην συνέντευξή του ο κ. Φάμελλος εστίασε στην κάλυψη του ελλείμματος και τις επιπτώσεις που προκάλεσε η φωτιά, στην αξιολόγηση της προσπάθειας για την αντιμετώπισή της και στους σχεδιασμούς της επόμενης μέρας.

Ειδικότερα ο κ. Φάμελλος επεσήμανε τα εξής:

«Οφείλουμε να συγχαρούμε όλους και όλες που έδωσαν αυτή τη μάχη απέναντι σε αυτές τις καταστροφικές πυρκαγιές για πάρα πολλές μέρες. Η Ρόδος ταλαιπωρήθηκε και έχει πολύ σοβαρές πληγές από αυτές τις πυρκαγιές αλλά υπάρχουν πολλοί σε θεσμικούς ρόλους αλλά και απλοί πολίτες και εθελοντές που έδωσαν αυτή τη μάχη και οφείλουμε να τους συγχαρούμε και να πούμε ότι εμείς είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την επάρκεια της κοινωνίας και να στηρίξουμε την προσπάθεια αυτή. Για να προσθέσουμε ακόμη ένα λιθαράκι. Θέλουμε να είναι απολύτως εποικοδομητική και να προσθέσει η επίσκεψη μας.

Ποιος είναι ο λόγος της επίσκεψης - τα βασικά ζητήματα: Τρία θα έλεγα εγώ ότι είναι τα πεδία με τα οποία ασχοληθήκαμε:

Το πρώτο είναι η κάλυψη του ελλείμματος που δημιούργησε η πυρκαγιά στην περιοχή και η αποκατάσταση των επιπτώσεων της πυρκαγιάς. Αυτό αφορά το εισόδημα, την περιουσία, την οικονομική και κοινωνική λειτουργία.

Το δεύτερο είναι η αξιολόγηση αυτών των δύο εβδομάδων που ήταν η περίοδος των πυρκαγιών, για να μπορέσουμε να δούμε τι είχαμε στα χέρια μας, τι είχε ο τόπος μας και τι χρειάζεται να προσθέσουμε ώστε να μην ξανασυμβεί μία τέτοια μεγάλη καταστροφή.

Και το τρίτο είναι ποιο είναι το σχέδιο για την επόμενη ημέρα της Ρόδου».

Επίσης ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε «στην αποζημίωση των επιχειρήσεων, της απώλεια του τοπικού προϊόντος εξαιτίας των πυρκαγιών, όπου εδώ νομίζω ότι συμφωνήσαμε όλοι ότι πρέπει να υπάρχει μία ρήτρα απασχόλησης. Ουσιαστικά η επιδότηση- επιχορήγηση θα πρέπει να γίνεται προς την επιχειρηματικότητα μκρομεσαία ή μεγάλη με ρήτρα απασχόλησης. Μέτρα που έχουν να κάνουν με την αναστολή εργασίας δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του τοπικού εργατικού δυναμικού και δεν συνδέονται με συνέχεια της απασχόλησης που θα μπορούσε σε άλλες περιπτώσεις να είναι ένα μέτρο που θα συζητούσαμε. 'Αρα εδώ η πολιτεία πρέπει να εξασφαλίσει ότι θα υπάρχει αυτή η ρήτρα απασχόλησης ή η ρήτρα μη απολύσεων. Προφανώς πρέπει να εξασφαλιστούν όλες οι μεταφορές των ασφαλιστικών φορολογικών υποχρεώσεων και όπου είναι δυνατόν η πολιτεία να στηρίξει και το δήμο για να κάνει αντίστοιχες εφαρμογές που δεν έχουν ακόμη επιληφθεί, όπως μάθαμε και από τους παραγωγούς και από το δήμο. Και βέβαια χρειάζεται επεξεργασία η αρχική εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη για την εβδομάδα την επιδοτούμενη στους πληθέντες τουρίστες -ας το πούμε έτσι- οι οποίοι απεχώρησαν και έκοψαν τις διακοπές τους στη Ρόδο, γιατί από ό,τι έχουμε ενημερωθεί από όλες τις πλευρές, αυτή παραμένει στο μέτρο της εξαγγελίας και θέλει πάρα πολύ σχεδιασμό για να μπορέσει να ολοκληρωθεί.

Τώρα σε ό,τι αφορά το άλλο ζήτημα που αφορά την ίδια την εξέλιξη της πυρκαγιάς και τις τραγικές επιπτώσεις όσον αφορά την έκταση έχουμε ενημερωθεί για τη διαδικασία της καταγραφής των καμένων εκτάσεων. Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν δύο ελλείμματα σοβαρότατα στη χώρα τα οποία αντανακλώνται και στην τοπική υπόθεση.

Το πρώτο είναι ότι η μεταφορά των Δασικών Υπηρεσιών στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που έγινε καθαρά για επικοινωνιακούς λόγους από τον κ. Μητσοτάκη το 2021, δεν έχει ολοκληρωθεί με την μεταφορά του συνολικού μηχανογράμματος με προσλήψεις και με στελέχωση, εφόσον έχουν φθάσει προς το παρόν δασολόγο και δασοπόνοι να υπηρετούν ακόμη και σε διοικητικά και οικονομικά καθήκοντα. 'Αρα είναι μία ημιτελής μεταφορά χωρίς στελέχωση. Άρα οι υπηρεσίες σήμερα έχουν σοβαρότατο πρόβλημα στελέχωσης οι δασικές και έχουν και μία ημιτελή μεταφορά. Το ίδιο ισχύει και στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, το οποίο δεν έχει οργανόγραμμα. 'Αρα φανταστείτε ότι ένα από τα πιο κρίσιμα υπουργεία, αυτό που αφορά την ασφάλεια της ζωής μέσα στην κλιματική κρίση δεν έχει οργανόγραμμα, δεν ξέρει ακριβώς ποιος, τι και ποιος είναι ο προγραμματισμός προσλήψεων. 'Αρα έχουμε δύο βασικά θεσμικά προβλήματα.

'Αρα καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για μία κοινωνία που δεν έχει τη θωράκιση που απαιτείται για να μπει σε όλα αυτά τα μεγάλα ζητήματα».

Στο πλαίσιο των ίδιων δηλώσεων ο κ. Φάμελλος ανέφερε επίσης:

«Πάντως οφείλουμε να επαναλάβουμε και από δω, ότι η στρατηγική που ακολουθείται στις μεγάλες πυρκαγιές πλέον που είναι η στρατηγική της εκκένωσης ώστε η φωτιά να σβήνει στη θάλασσα, δεν είναι μία στρατηγική που αφήνει θετικό αποτύπωμα, αντίθετα ανοίγει πάρα πολύ την περίμετρο και έχουμε πλέον μία πληγή στο φυσικό κεφάλαιο και στην ασφάλεια της Ρόδου που έχει επιπτώσεις και στην κοινωνική λειτουργία αλλά και στην οικονομική λειτουργία.

Τώρα σε ό,τι αφορά για την επόμενη μέρα και στα συμπεράσματα μας:

Όλοι καταλαβαίνουμε ότι οι πυρκαγιές έπληξαν δύο από τις βασικές προϋποθέσεις για την επιβίωση της Ρόδου που είναι η ασφάλεια πολιτών και τουριστών και το περιβάλλον. Που είναι ταυτόχρονα ποιότητα ζωής αλλά και πρώτη ύλη, πόρος για την ανάπτυξη. Η επιβίωση λοιπόν της κοινωνίας, η επόμενη μέρα και η αειφορία της, επιβάλλει να υπάρχουνε ισχυρές επενδύσεις της πολιτείας στο πεδίο της ασφάλειας και στο πεδίο του περιβάλλοντος. Εδώ πρέπει να πω ότι έχουμε μία μεγάλη διαφορά από τον κ. Μητσοτάκη. Εμείς πιστεύουμε ότι η πολιτεία πρέπει να είναι ισχυρή να είναι δηλαδή έξυπνη στελεχωμένη και να έχει και τα τοπικά εργαλεία και αυτό σημαίνει να μην υπάρχει ένα αδύναμο κράτος όπου κυριαρχούν στη λειτουργία της οικονομίας ή της κοινωνίας οι κανόνες της άγριας Δύσης. Εμείς προτείνουμε λοιπόν μία ισχυρή πολιτεία. Η επάρκεια της πολιτείας θα είναι κρίσιμος παράγοντας για την επόμενη μέρα της Ρόδου. Και αυτό αφορά και την οικονομία, και τον πρωτογενή τομέα και τον δευτερογενή τομέα που είναι περιορισμένος βέβαια, αλλά και τον τουρισμό, αφορά και την κοινωνία.

Εδώ λοιπόν πιστεύουμε ότι πρέπει να ενισχυθεί πάρα πολύ, πρώτον η Δασική Υπηρεσία. Είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει στελεχωμένη Δασική Υπηρεσία στη Ρόδο αυτό πρέπει να είναι και το βασικό αν θέλετε, επικοινωνιακό και διαφημιστικό εργαλείο για την επόμενη ημέρα. Ισχυρή Δασική Υπηρεσία, ισχυρή Πυροσβεστική, ισχυρή Πολιτική Προστασία. 'Αρα χρειαζόμαστε ένα μεγάλο πρόγραμμα πρόληψης πυρκαγιών -σε όλη την Ελλάδα βέβαια- το οποίο αντιστοιχεί στο σχεδιασμό που είχε γίνει το 2019, που ελπίζω σιγά - σιγά έστω και με καθυστέρηση η κυβέρνηση να το ακολουθεί, χρειαζόμαστε ένα ισχυρό σχεδιασμό στην Πολιτική Προστασία και πρέπει να προσθέσουμε εδώ και ένα ισχυρό σχεδιασμό στις υποδομές υγείας. Έτσι καλύπτεται αν θέλετε η αίσθηση αλλά και η πραγματικότητα της ασφάλειας για την επόμενη ημέρα της Ρόδου.

[Πρέπει να υπάρξουν] κανόνες προστασίας για το φυσικό περιβάλλον, ταυτόχρονα με τα μέτρα που πρέπει να πάρουν οι δασικές υπηρεσίες με τη βόσκηση, τη θήρα και άλλες δραστηριότητες εντός των κηρυγμένων περιοχών. Θα πρέπει να ολοκληρωθούν ταχύτατα οι μελέτες για την αντιδιαβρωτική, αντιπλημμυρική προστασία στις δασικές εκτάσεις, δηλαδή στα ψηλά. Αυτό επιβάλλεται διότι μπορεί ένα πλημμυρικό φαινόμενο ή μία έντονη βροχή τις επόμενες μέρες ή έστω μέχρι και τη χειμερινή περίοδο να δημιουργήσει προβλήματα, μαζί με αποσάθρωση των εδαφών ψηλά. 'Αρα θα πρέπει πολύ γρήγορα και όλο αυτό είναι κωδικοποιημένο, υπάρχει θεσμικό πλαίσιο να γίνουν γρήγορα οι μελέτες των αντιδιαβρωτικών έργων από τη δασική υπηρεσία και να εκτελεστούν τα έργα. Πριν να έχουμε κάποιο πλημμυρικό φαινόμενο, αυτά προβλέπονται από θεσμικό πλαίσιο και είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να γίνουν έτσι. Φυσικά θα πρέπει να υπάρχει οριοθέτηση των χρήσεων γης, αυτό γίνεται ταυτόχρονα με την κήρυξη αναδασωτέας, ανόρθωση των προστατευόμενων περιοχών, γιατί έχουμε περιοχές δικτύου NATURA 2000 και προστατευόμενες περιοχές που έχουν καεί και όλα αυτά θα πρέπει να γίνουμε με βάση την παράμετρο της ικανότητας και της δημόσιας διαχείρισης.

Να το ξεκαθαρίσουμε. Δεν συμφωνούμε με την εξαγγελία του κ. Σκυλλακάκη για ιδιωτική διαχείριση των δασών με την "ευκαιρία" της πυρκαγιάς. Αντίθετα θεωρούμε ότι η πολιτεία θα πρέπει να αναλάβει αυτό το ρόλο, προφανώς θα αξιοποιήσει και συνεργεία που ανήκουν στον ιδιωτικό τομέα, προφανώς θα γίνουν δημοπρασίες, αναθέσεις συμβόλαια, αλλά δεν μπορεί η διαχείριση του δάσους να περάσει σε ιδιώτες. Και προφανώς μας δημιουργεί και ένα ερώτημα: τι είναι αυτό που εξήγγειλε ο κ. πρωθυπουργός για την στήριξη- χορηγία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αναδάσωση της Ρόδου, μιας και θα πρέπει να προηγηθούν τα έργα της φυσικής αναγέννησης και αναδάσωσης, και να αξιολογηθούν οι περιοχές που είναι διπλοκαμένες με τα επιστημονικά εργαλεία που προτείνουν οι δασολόγοι. Σε κάθε περίπτωση εμείς καλωσορίζουμε την όποια στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας που θα μπορούσε να είναι παραδείγματος χάρη για τα γρήγορα αντιπλημμυρικά - αντιδιαβρωτικά έργα. Καλούμε όμως την Πολιτεία να πει τι ακριβώς εννοεί».