Το ΙΕΝΕ Συμμετείχε Ενεργά στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Το ΙΕΝΕ Συμμετείχε Ενεργά στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
Τρίτη, 06/06/2023 - 15:28

Από το 1972 που ο ΟΗΕ θέσπισε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, οπότε και ιδρύθηκε το UN Environment Programme (UNEP) με έδρα την Ναϊρόμπι στην Κένυα, για να ευαισθητοποιήσει την διεθνή κοινή γνώμη για τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το φυσικό περιβάλλον από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες, οι χώρες του πλανήτη στάθηκαν μάλλον αναποτελεσματικές να υιοθετήσουν τις βέλτιστες πολιτικές και δράσεις που θα απέτρεπαν την Κλιματική Κρίση των ημερών μας.

Η μετάβαση προς μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία, παραμένει μείζονα πρόκληση και προϋποθέτει την υιοθέτηση και εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών καθώς και θεσμικών παρεμβάσεων που θα συμβάλουν στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και θα είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Από τη συμφωνία του Κιότο, το 1997, έως την συμφωνία του Παρισιού, το 2015, η ανθρωπότητα προσπέρασε πολλά καίρια ορόσημα και απώλεσε πλείστες ευκαιρίες να κερδίσει τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Οι βασικές συνιστώσες της λεγόμενης Ενεργειακής Μετάβασης περιλαμβάνουν τη φορολόγηση των ρύπων, των τερματισμό των επιδοτήσεων στα ορυκτά καύσιμα, την αποφυγή δημιουργίας νέων εγκαταστάσεων άνθρακα και τον εξηλεκτρισμό της οικονομίας, μέσω της μαζικής διείσδυσης συστημάτων ΑΠΕ, αποθήκευσης ενέργειας και μπλε υδρογόνου.

Η Ελλάδα αποτελεί ένα μικρότερο αλλά σημαντικό κρίκο αυτής της παγκόσμιας «πράσινης» αλυσίδας, και συμπλέει θεσμικά με τις εμπροσθοβαρείς πολιτικές και σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θέτουν το πλαίσιο της Μετάβασης σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία έως το 2050.

Το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) συμμετέχει από την πρώτη στιγμή και υποστηρίζει ενεργά όλες τις δράσεις που οδηγούν στη νέα πορεία για ένα περιβάλλον με χαμηλότερους ή και μηδενικούς ρύπους, μέσω της υιοθέτησης καθαρών πηγών ενέργειας, της καινοτομίας και νέων τεχνολογιών.

Προς αυτή την κατεύθυνση οργανώνει σε τακτική βάση συνέδρια, ημερίδες και Webinars με συμμετοχή κορυφαίων μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, ανωτέρων στελεχών επιχειρήσεων και εμπειρογνωμόνων με αναγνωρισμένο έργο και εμπειρία.

Παράλληλα, το ΙΕΝΕ ενισχύει και εμπλουτίζει το ερευνητικό του έργο, με εμβληματικές μελέτες για την εισαγωγή της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη, την λειτουργία της νέας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή, που προβλέπει τη μεγιστοποίηση της χρήσης ΑΠΕ καθώς και στην εισαγωγή τεχνολογιών CCUSγια τον περιορισμό των βιομηχανικών εκπομπών. (Πρόσφατα ολοκληρώθηκε σημαντική Μελέτη για την εισαγωγή τεχνολογιών CCUSστην Ελλάδα με την υποστήριξη μεγάλων βιομηχανικών εταιριών) Επίσης, το μελετητικό έργο του Ινστιτούτου καλύπτει τη μεγαλύτερη διείσδυση συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας και βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας, την περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς φυσικού αεριού στη ΝΑ Ευρώπη, μέσω της δημιουργίας Gas Trading Hubs, και την εισαγωγή συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στον νησιωτικό χώρο.

Το ΙΕΝΕ, υποστηρίζει τη χρήση όλων των διαθέσιμων ενεργειακών τεχνολογιών και πηγών, ως βέλτιστη λύση που θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια στον απόηχο της μεγάλης ενεργειακής κρίσης των ημερών μας, χωρίς να παραβλέπει την ανάγκη για απανθρακοποίηση της ευρύτερης περιοχής και της παράλληλης ανάπτυξης εναλλακτικών πηγών ενέργειας, και αναδεικνύει ως κορυφαίο θέμα στον διεξαγόμενο δημόσιο διάλογο για την ενεργειακή πολιτική, την ανάγκη διαφοροποίησης του ενεργειακού μείγματος, που θα συμβάλει, αρχικά, στη μείωση, και μακροπρόθεσμα στο μηδενισμό του ανθρακικού αποτυπώματος του πλανήτη.