Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ημερίδα του ΚΑΠΕ για την ηλεκτροκίνηση και τις καθαρές μεταφορές

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ημερίδα του ΚΑΠΕ για την ηλεκτροκίνηση και τις καθαρές μεταφορές
Τετάρτη, 17/05/2023 - 08:16

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθησαν οι εργασίες της ενημερωτικής ημερίδας«Ηλεκτροκίνηση – Εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αποτίμηση του έργου EMOBICITY», που πραγματοποίησε το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) στις 10 Μαΐου 2023, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του ΤΕΕ στην Αθήνα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εθνικής πολιτικής για την ενίσχυση των «καθαρών» μεταφορών και ειδικότερα της ηλεκτροκίνησης και της μικροκινητικότητας, με στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και των εκπομπών CO2.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν πολιτικές και μέτρα για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και μικροκινητικότητας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και καλές πρακτικές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίες αναδείχτηκαν μέσα από την ανταλλαγή εμπειριών/ τεχνογνωσίας μεταξύ των συμμετεχόντων ευρωπαίων εταίρων στο έργοEMOBICITY.

Η ημερίδα ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του Γενικού Διευθυντή του ΚΑΠΕ Δρος Λάμπρου Πυργιώτη, από τον οποίο επισημάνθηκε η αξία της συγκεκριμένης ημερίδας και η συνεισφορά του Κέντρου, κατά τη διάρκεια και ως απόρροια του EMOBICITY, στον σχεδιασμό δύο χαρακτηριστικών προγραμμάτων: «Βιώσιμη μικροκινητικότητα μέσω συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων σε Δήμους της Χώρας» και «Κινούμαι Ηλεκτρικά».

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος του ΚΑΠΕ Δρ Σπυρίδων Οικονόμου και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γεώργιος Στασινός. Ακολούθησαν ομιλίες και παρουσιάσεις, από τον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος ΥΠΕΝ Δρα Ευθύμιο Μπακογιάννη, ο οποίος υπογράμμισε τις πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ για τον χωρικό σχεδιασμό, τη βιώσιμη κινητικότητα με έμφαση στη μικροκινητικότητα, και την ηλεκτροκίνηση, και τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείου Συνοχής Γεώργιο Ζερβό, που επεσήμανε ότι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές, Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» χρηματοδοτεί τρεις πράξεις «Μικροκινητικότητας», με κύριο Δικαιούχο το ΚΑΠΕ και εταίρους 161 Δήμους της χώρας, ενώ αναφέρθηκε και στο νέο Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή 2021-2027», που εστιάζεται σε δράσεις βιώσιμης πολυτροπικής αστικής κινητικότητας, δύο εκ των οποίων αφορούν εμβληματικούς ποδηλατοδρόμους στην Αττική.

Στην ομιλία του, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γεώργιος Πατούλης τόνισε τη σπουδαιότητα της ηλεκτροκίνησης και της εξοικονόμησης ενέργειας στο δίκτυο αυτοκινητοδρόμων της Περιφέρειας και παρουσίασε τις υλοποιούμενες και σχεδιαζόμενες αντίστοιχες δράσεις σε αυτή, ενώ ο Δήμαρχος Αγ. Βαρβάρας Λάμπρος Μίχος αναφέρθηκε στις δράσεις του Δήμου του για τη δημιουργία συνθηκών βιώσιμων μετακινήσεων των πολιτών, εξάροντας τη συνεργασία του Δήμου με το ΚΑΠΕ, ως εταίρος δικαιούχος του προγράμματος «Μικροκινητικότητας».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης ομιλητές από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, το ΚΑΠΕ, το πρόγραμμα Interreg Europe, καθώς και εκπρόσωποι φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ηλεκτροκίνησης και της μικροκινητικότητας από Γερμανία, Πορτογαλία, Κροατία, Ρουμανία.