Greenpeace: Συναντήσεις με κυβέρνηση και κόμματα για τον αγροδιατροφικό τομέα: τα συμπεράσματα

Greenpeace: Συναντήσεις με κυβέρνηση και κόμματα για τον αγροδιατροφικό τομέα: τα συμπεράσματα
Τετάρτη, 03/08/2022 - 10:48

Θέλουμε το φαγητό που αξίζουμε και δεν θα σταματήσουμε να το ζητάμε!

γράφει η Έλενα Δανάλη

Αυτές τις καυτές μέρες καίγονται τα δάση μας με ανυπολόγιστες συνέπειες για τα οικοσυστήματά μας (δηλαδή για εμάς και την υγεία μας!). Αυτές τις μέρες, όλοι και όλα βροντοφωνάζουν πως η κλιματική αλλαγή είναι πλέον ολοφάνερα κλιματική κατάρρευση και επειγόντως πρέπει να αντιμετωπιστεί ως τέτοια. Αυτές ακριβώς τις μέρες λοιπόν, που οι τιμές τροφίμων βρίσκονται σε εξωφρενικά ύψη και απειλούμαστε με επισιτιστική κρίση σε έναν πλανήτη που πετάει το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγει, επιτέλους υπήρξε μια πολιτική κινητικότητα στην Ελλάδα για την τροφή μας.Επιτέλους ακούστηκε το αυτονόητο:η γεωργία παίζει κρίσιμο ρόλο στην επίλυση (ή επιδείνωση!) των αλληλο-συσχετιζόμενων κρίσεων και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υγεία ανθρώπων και περιβάλλοντος.

Αυτά συζητήθηκαν κατά τη διάρκειαεπιμέρους συναντήσεωνπου πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Greenpeace και υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (κατεξοχήν υπεύθυνος για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση αγροδιατροφικής στρατηγικής, που ως σήμερα δεν έχει δημοσιευθεί πουθενά). Συζητήσεις επίσης έγιναν και με εκπροσώπους ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜεΡΑ25, που οφείλουν από τον ρόλο τους να στηρίξουν την εκπόνηση εθνικής πολιτικής για τη γεωργία και την τροφή, καθώς η απουσία της επηρεάζει τη ζωή και την καθημερινότητα όλων των πολιτών της χώρας.

Θέμα των συναντήσεων ήτανοι 7 προτάσεις για ουσιαστική επισιτιστική ασφάλεια στην Ευρώπηπου έχει δημοσιεύσει η Greenpeace καιοι 4 άξονες προτεραιότητας για την Ελλάδαόπως έχουν αποσταλεί στην ελληνική κυβέρνηση και βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου. Συγκεκριμένα:

  • ενίσχυση εγχώριας παραγωγής
  • προώθηση μεσογειακής διατροφής
  • σταδιακή απεξάρτηση από λιπάσματα
  • συμμετοχή σε πρωτοβουλίες που ενδυναμώνουν τις ευρωπαϊκές στρατηγικές προκειμένου να επιτευχθεί η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Πρόσφατα, ακτιβιστές της Greenpeace διαμαρτυρήθηκαν για την ακρίβεια, τον φόβο, την κερδοσκοπία και την αδιαφορία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων © Nikos Thomas / Greenpeace

Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν τη στιγμή πουχιλιάδες πολίτεςυπογράφουν ηλεκτρονικάζητώντας να ξεκινήσει άμεσα ουσιαστικός σχεδιασμός για το φαγητό που αξίζουμε και λίγες μέρες μετά τηδράση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμωνόπου ακτιβιστές της Greenpeace διαμαρτυρήθηκαν για την ακρίβεια, τον φόβο, την κερδοσκοπία και την αδιαφορία του υπουργού σε εποχή δραματικής αύξησης των τιμών των τροφίμων και απειλής επισιτιστικής κρίσης.

Το πολυαναμενόμενο ενδιαφέρον των πολιτικών για τον παραμελημένο αγροδιατροφικό τομέα της Ελλάδας, που έχει καθυστερήσει τραγικά, πλέον πρέπει να μετατραπεί σετολμηρά και αποφασιστικά επόμενα βήματα,καθώς έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος εξαιτίας της πολιτικής αδιαφορίας και κωλυσιεργίας. Αυτή ακριβώς είναι σήμερα η πρόκληση για την ελληνική κυβέρνηση και όσους πολιτικούς θέλουν να φροντίσουν να έχουμε όλοι πρόσβαση σε καθαρή, επαρκή και υγιεινή τροφή: να μετατρέψουν το ενδιαφέρον τους σε συγκεκριμένες προτάσεις και πολιτικά μέτρα που θα εφαρμοστούν με χαρακτήρα επείγοντος όπως απαιτεί η πραγματική επίλυση όλων των κρίσεων (οικονομική, πανδημία, πόλεμος, κλίμα και βιοποικιλότητα).

Η Greenpeace ζητά:

  • Από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να ανακοινώσει άμεσα έμπρακτα πολιτικά μέτρα που ωφελούν τους πολίτες της χώρας και τους παραγωγούς, δίνοντας έμφαση σε όσους εφαρμόζουν βιώσιμες αγροτικές πρακτικές.
  • Από όλα τα πολιτικά κόμματα της χώρας να στηρίξουν τη διαμόρφωση εθνικής αγροτικής πολιτικής και να τοποθετήσουν τον αγροδιατροφικό τομέα στο επίκεντρο των πολιτικών τους προτάσεων.

Η Greenpeace ζητά διαμόρφωση και εφαρμογή ολοκληρωμένης εθνικής αγροδιατροφικής πολιτικής εστιασμένης στην εγχώρια παραγωγή, τη μεσογειακή διατροφή και την απεξάρτηση από χημικά και λιπάσματα © Bente Stachowske / Greenpeace

Επιμένοντας πως το μοναδικό αγροτικό μοντέλο που μπορεί να εγγυηθεί διατροφική επάρκεια, κυριαρχία, ασφάλεια και ανθεκτικότητα στις κρίσεις είναι η δίκαιη, βιώσιμη και ανθεκτική γεωργία (αγροοικολογία) που στρέφεται σε τοπικά και διαφοροποιημένα αγροδιατροφικά μοντέλα, η Greenpeace θα εξακολουθήσει να ζητάδιαμόρφωση, δημοσίευση και εφαρμογή ολοκληρωμένηςεθνικής αγροδιατροφικής πολιτικήςεστιασμένης στην εγχώρια παραγωγή, τη μεσογειακή διατροφή και την απεξάρτηση από χημικά και λιπάσματα. Η Greenpeace έχει ανανεώσει το ραντεβού της με την κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τον Σεπτέμβριο, όπου αναμένουμε να συζητηθούν τα πιο συγκεκριμένα μέτρα και σχέδια για την αναδιαμόρφωση της ελληνικής γεωργίας.

Η Έλενα Δανάλη από το 2006 είναι στην Greenpeace ως υπεύθυνη της εκστρατείας για τη βιώσιμη γεωργία. Έκτοτε συνεργάζεται, αναπτύσσει και υλοποιεί δράσεις και προγράμματα που στοχεύουν στη δημιουργία ενός βιώσιμου μοντέλου γεωργίας στην Ελλάδα, που να ωφελεί τον άνθρωπο, την κοινωνία και το περιβάλλον.