Κοινή έκκληση τριών εκκλησιαστικών ηγετών: «Ακούστε την κραυγή της γης»

Κοινή έκκληση τριών εκκλησιαστικών ηγετών: «Ακούστε την κραυγή της γης»
Τρίτη, 07/09/2021 - 22:09

Κοινή έκκληση απηύθηναν σήμερα οι τρεις σημαντικότεροι εκπρόσωποι των χριστιανικών Εκκλησιών προς τους πιστούς ώστε «να ακούσουν την κραυγή της Γης» και να στηρίξουν τις ενέργειες εκείνες που ανακόπτουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Στο «Κοινό Μήνυμα για την Προστασία της Δημιουργίας», ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι Τζάστιν Ουέλμπι ζήτησαν από τους χριστιανούς να προσευχηθούν ώστε οι ηγέτες όλου του κόσμου που θα συμμετάσχουν στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP26), η οποία θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο στη Γλασκώβη, να κάνουν θαρραλέες επιλογές.

«Καλούμε τον καθένα, ανεξαρτήτως των πεποιθήσεων ή της κοσμοθεωρίας του, να προσπαθήσει να ακούσει την κραυγή της Γης και των ανθρώπων που είναι φτωχοί, να εξετάσει τη συμπεριφορά του και να δεσμευτεί ότι θα κάνει ουσιαστικές θυσίες για χάρη της Γης που μας έδωσε ο Θεός», αναφέρουν στο μήνυμά τους.

Ο Φραγκίσκος ηγείται της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, που αριθμεί 1,3 δισεκ. μέλη, ο Βαρθολομαίος είναι ο πνευματικός ηγέτης περίπου 220 εκατομμυρίων Ορθόδοξων και ο Ουέλμπι είναι ο ανώτερος επίσκοπος της Αγγλικανικής Εκκλησίας, που έχει περίπου 85 εκατομμύρια πιστούς. Και οι τρεις είναι πολύ δραστήριοι σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον και συμφωνούν ότι η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλούνται, τουλάχιστον εν μέρει, από ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως από τη χρήση ορυκτών καυσίμων.

«Βρισκόμαστε ενώπιον μιας σκληρής δικαιοσύνης: η απώλεια της βιοποικιλότητας, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η κλιματική αλλαγή είναι οι αναπόφευκτες συνέπειες των πράξεών μας, δεδομένου ότι καταναλώσαμε με απληστία περισσότερους πόρους απ’ όσους μπορεί να αντέξει ο πλανήτης» τονίζουν οι τρεις ιεράρχες.

Στο μήνυμά τους επισημαίνουν επίσης ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι φυσικές καταστροφές, οι πλημμύρες, οι πυρκαγιές, οι ξηρασίες και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή «δεν είναι μόνο μια μελλοντική πρόκληση αλλά ένα άμεσο και επείγον ζήτημα επιβίωσης».

«Είναι μια κρίσιμη στιγμή. Εξαρτώνται από αυτήν το μέλλον των παιδιών μας και του κοινού οίκου μας», καταλήγει η έκκληση.