WWF: H επιστήμη (ξανά)μίλησε: δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο!

WWF: H επιστήμη (ξανά)μίλησε: δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο!
Τρίτη, 10/08/2021 - 13:25

Η νέα επιστημονική έκθεση της IPCC υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για κλιματική δράση και τους κινδύνους που συντρέχουν εάν χάσουμε τον στόχο του 1,5°C

Η νέα παγκόσμια έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (Intergovernmental Panel on Climate Change - IPCC) εκθέτει με κάθε λεπτομέρεια το πώς θα μοιάζει το μέλλον μας, εάν δεν πάρουμε τις σωστές αποφάσεις και δεν αναλάβουμε δράση σήμερα.

Η νέα έκθεση που δημοσιεύτηκε σήμερα επιβεβαιώνει ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες επέφεραν μη αναστρέψιμες πλέον αλλαγές στον πλανήτη. Ωστόσο η ευκαιρία να αναστραφεί η κατάσταση, αν και μικρή, είναι ακόμα εφικτή, αρκεί να ληφθεί άμεσα επείγουσα δράση για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την προστασία και αποκατάσταση της φύσης.

Η έκθεση της Ομάδας Εργασίας Ι της IPCC με τίτλο “Climate Change 2021: The Physical Science” παρέχει τα πιο επικαιροποιημένα στοιχεία για την κατανόηση του φυσικού κλιματικού συστήματος, συγκεντρώνοντας τις τελευταίες εξελίξεις στην κλιματική επιστήμη και είναι η πρώτη από τις τέσσερις συνεισφορές στην Έκτη Έκθεση Αξιολόγησης της IPCC (AR6). Τα πολλαπλά αποδεικτικά στοιχεία που συγκεντρώνει η έκθεση, δείχνουν πως τα περιθώρια που έχουμε για να συγκρατήσουμε την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5°C - ο πιο φιλόδοξος στόχος της Συμφωνίας των Παρισίων - στενεύουν.

Με την υπερθέρμανση του πλανήτη να φτάνει 1,1°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, ο κόσμος ήδη βιώνει τις καταστροφικές συνέπειες από την καθυστερημένη ανάληψη κλιματικής δράσης: από τις πυρκαγιές στην Τουρκία και την Ελλάδα έως τις πλημμύρες στην Ευρώπη και την Κίνα, τους καύσωνες στη Βόρεια Αμερική έως την καταστροφική ξηρασία στη Μαδαγασκάρη. Οι εξελίξεις στην κλιματική επιστήμη μας επιτρέπουν πλέον να συνδέσουμε άμεσα την αυξημένη συχνότητα και ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων, με την κλιματική αλλαγή.

Ο Δρ Stephen Cornelius Chief Adviser: Climate Change and WWF global lead on the IPCC δήλωσε: “Αν αποτύχουμε να δράσουμε άμεσα σήμερα, αυτή θα είναι μια αυστηρή προειδοποίηση για το πώς θα μοιάζει ο κόσμος αύριο. Με τον πλανήτη στα πρόθυρα μη αναστρέψιμων βλαβών, κάθε δεκαδικός βαθμός Κελσίου έχει σημασία προκειμένου να περιοριστούν οι κίνδυνοι της κλιματικής κρίσης. Είναι ξεκάθαρο ότι η διατήρηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5°C είναι εξαιρετικά δύσκολη, αλλά μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν ληφθούν επειγόντως μέτρα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την προστασία και αποκατάσταση της φύσης σε ολόκληρο τον κόσμο”

“Η βρετανική κυβέρνηση, ως οικοδεσπότης της σημαντικότερης διάσκεψης για το κλίμα από τη Συμφωνία του Παρισιού το 2015, πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της και να επιδείξει ηγετική στάση για το κλίμα. Πρέπει να ξεκινήσει με μια αξιόπιστη στρατηγική για την επίτευξη της υπόσχεσης για μηδενικές εκπομπές και να διασφαλίσει ότι όλες οι κρατικές δαπάνες είναι συμβατές με τους κλιματικούς στόχους. Δεν θα ξεχάσουμε ούτε εμείς τις υποσχέσεις που δόθηκαν, ούτε οι επόμενες γενιές.”

Ο Manuel Pulgar-Vidal, WWF Global Climate & Energy Lead δήλωσε: “Η νέα έκθεση αποτελεί μια σημαντική στιγμή την περίοδο μέχρι τη διεξαγωγή της COP26, διότι έχει να κάνει με τη βεβαιότητα - για την κλίμακα της κλιματικής κρίσης και τον ρόλο του ανθρώπου στην εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων, τη βεβαιότητα για το πόσο έχουμε αλλάξει τον πλανήτη μας και τη βεβαιότητα ότι τα πράγματα θα συνεχίσουν να χειροτερεύουν αν δεν αλλάξουμε αμέσως πορεία”

“Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει να αξιοποιήσουν κάθε ευκαιρία, ειδικά στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της G20 και την COP26 και να αναλάβουν φιλόδοξη κλιματική δράση προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο στόχος του 1,5˚C της Συμφωνίας του Παρισιού θα επιτευχθεί.”

“Θα είναι ζωτικής σημασίας να έρθουν οι ηγέτες σε συμφωνία στο πλαίσιο διεθνούς συνεργασίας και εφαρμογής, η οποία θα είναι δίκαιη για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Δεν μπορούμε να αφήσουμε το μέλλον δισεκατομμυρίων ανθρώπων στο προσωπικό συμφέρον. Οι ηγέτες πρέπει να ακούσουν την επιστήμη γιατί ο χρόνος μας τελειώνει γρήγορα”

Η Rebecca Shaw, επικεφαλής επιστήμονας του WWF, δήλωσε: “Αυτή η έκθεση αλλάζει πραγματικά τα πάντα, καθώς επιτρέπει στους επιστήμονες να εντοπίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια και βεβαιότητα από ποτέ, τον ρόλο του ανθρώπου στην εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων. Είναι σαφές ότι οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες, οι καταιγίδες και τα κύματα καύσωνα είναι πιο ακραία λόγω της κλιματικής αλλαγής”.

“Οι επιστήμονες είναι σίγουροι ότι οι εκπομπές από την ανθρώπινη δραστηριότητα έχουν προκαλέσει επικίνδυνες και μόνιμες βλάβες στον πλανήτη. Το περιθώριο που έχουμε για να μειώσουμε τις εκπομπές και να περιορίσουμε την υπερθέρμανση στενεύει.”

“Η διατήρηση και η αποκατάσταση της φύσης είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την απομάκρυνση του άνθρακα από την ατμόσφαιρά μας, αλλά δεν αρκεί από μόνο του αν δεν μειώσουμε δραστικά τις εκπομπές μας”.