Τα πρώτα νούμερα: 150- 200 εκατ. ευρώ για αναδασώσεις, 25 εκατ. για δίκτυα

Τα πρώτα νούμερα: 150- 200 εκατ. ευρώ για αναδασώσεις, 25 εκατ. για δίκτυα
Δευτέρα, 09/08/2021 - 11:41

Τα τελικά νούμερα προφανώς και θα είναι μεγαλύτερα. Η Β.Εύβοια ακόμη καίγεται. Πρώτες ωστόσο εκτιμήσεις τοποθετούν τα κόστη των αναδασώσεων στα 150 εκατ ευρώ και της αποκατάστασης των δικτύων ηλεκτρισμού στα 25 εκατ. Αμφότερα είναι τμήμα του ευρύτερου project για την επόμενη μέρα των καμμένων περιοχών. Ανακοινώσεις που θα γίνουν προσεχώς σε κεντρικό επίπεδο.

Η εικόνα συνοψίζεται στα εξής : Πάνω από 650.000 στρέμματα οι καμένες εκτάσεις σε Εύβοια, Αττική και Λακωνία, εκτιμούν οι επιστήμονες του Αστεροσκοπείου από την επεξεργασία εικόνων του ευρωπαικού δορυφόρου Sentinel 2. Τα 460.000 στην Εύβοια, τα 110.000 στην Λακωνία, τα 80.000 στην Αττική. Και επειδή οι πυρκαγιές στην Εύβοια συνεχίζουν να καίνε, η παραπάνω εκτίμηση προφανώς θα μεταβληθεί.

Η αποκατάσταση αντιμετωπίζεται με όρους εθνικής προτεραιότητας. Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις συνέπειες στην οικονομία από την πολυήμερη καταστροφή ανεβάζουν τον λογαριασμό στα περίπου 600-700 εκατ. ευρώ.

Τελικός ωστόσο λογαριασμός θα γίνει όταν θα έχει σβήσει και η τελευταία φλόγα και θα είναι το άθροισμα τεσσάρων επιμέρους παραγόντων. Των κατεστραμμένων κατοικιών και επιχειρήσεων, των καμένων καλλιεργειών και των απωλειών στην ζωική παραγωγή, των καταστροφών στις υποδομές και των παράπλευρων επιπτώσεων στην οικονομία, όπως για παράδειγμα στον τουρισμό της Β.Εύβοιας που επλήγη σκληρά.

Τη δική τους καταγραφή κάνουν εδώ και μερικά 24ωρα το υπουργείο Περιβάλλοντος και ο ΔΕΔΔΗΕ. Η πρώτη αποτίμηση, του Σαββάτου, μιλούσε για ζημιές σε 2.150 στύλους, 120 υποσταθμούς και 109 χιλιόμετρα δικτύου χαμηλής και μέσης τάσης σε Αττική, Εύβοια, Πελοπόννησο. Η εικόνα σήμερα είναι προφανώς χειρότερη.

Για να αντιληφθεί κανείς πως προκύπτουν τα κόστη, σήμερα η κατασκευή ενός χιλιομέτρου δικτύου μέσης τάσης στο εναέριο δίκτυο στοιχίζει 30.000 ευρώ και χαμηλής 25.000 ευρώ. Η αντικατάσταση εκείνων των πρώτων 109 χλμ κατεστραμμένου δικτύου στοιχίζει κοντά στα 3 εκατ. ευρώ. Βάσει χθεσινών εκτιμήσεων, η συνολική ζημιά, (υποσταθμοί, δίκτυο στύλοι) υπολογίζεται στα 20-25 εκατ. ευρώ.

Επειδή πολύ κουβέντα γίνεται ξανά για την υπογειοποίηση δικτύων, το Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπει κονδύλι 133,3 εκατ. ευρώ. Αφορά υπογειοποίηση δικτύων σε δάση αλλά και στο κέντρο πόλεων και σε οικισμούς ιδιαίτερης πολιτιστικής ή τουριστικής σημασίας.
Αναδασώσεις, τα πρώτα σχέδια

Πολλαπλάσια θα είναι τα κόστη αναδασώσεων. Eδώ τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Από τις μέχρι τώρα καμμένες εκτάσεις που ξεπερνούν τα 650.000 στρέμματα, θα αναδασωθεί ένα τμήμα τους. Αφήνοντας στην φυσική αναδάσωση τμήματα, όπως αυτά πάνω στα βουνά, εκτιμάται ότι θα αναδασωθεί ένα ποσοστό γύρω στο 30%. Αν είχε σβήσει και η τελευταία φλόγα, αυτό θα σήμαινε κοντά στα 200.000 στρέμματα. Δεδομένου ότι έχει υπολογιστεί μια μέση τιμή αναδάσωσης γύρω στα 800 ευρώ το στρέμμα, προκύπτει ένα κόστος κοντά στα 160 εκατ. ευρώ, το οποίο προφανώς και θα ανέβει.

Σημειωτέον ότι κονδύλια για αναδασώσεις αλλά από παλαιότερες πυρκαγιές προβλέπει το Ταμείο Ανάκαμψης. Το κείμενο μιλά για 224 εκατ ευρώ που αφορούν την αποκατάσταση 165.000 καμμένων στρεμμάτων, με έμφαση στην Πάρνηθα.

liberal.gr / Γιωργος Φιντικάκης