Συνεργασία Volvo και Northvolt το εργοστάσιο ηλεκτρικών μπαταριών

Συνεργασία Volvo και Northvolt το εργοστάσιο ηλεκτρικών μπαταριών
Τρίτη, 22/06/2021 - 16:20

Η Volvo και η σουηδική Northvolt ένωσαν τις δυνάμεις τους για την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου μπαταριών στην Ευρώπη, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία στοχεύει στην πώληση μόνο πλήρως ηλεκτρικών αυτοκινήτων έως το 2030,σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι εταιρείες τη Δευτέρα.

Πιο συγκεκριμένα ανέφεραν ότι, μέσω μιας κοινοπραξίας, θα κατασκευάσουν ένα gigafactory με ισχύος 50 GWh ετησίως, με την παραγωγή να αναμένεται να ξεκινήσει το 2026.

Αυτό θα επέτρεπε στη Volvo να παραγεί περίπου 800.000 οχήματα ετησίως.

Σημειώνεται ότι η Ευρώπη εντείνει τις προσπάθειές της να γίνει πιο αυτόνομη στον τομέα των μπαταριών, αν και εξακολουθεί να εξαρτάται πολύ από την παραγωγή της Ασία.

Από την άλλη, στην Ευρώπη κατασκευάζονται σχεδόν 40 gigafactories με συνδυασμένη ετήσια παραγωγή 1.000 GWh και εκτιμώμενο κόστος 40 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με μια έκθεση του T&E τον Ιούνιο.

Η Volvo και η Northvolt σχεδιάζουν επίσης να ανοίξουν ένα κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στη Σουηδία το επόμενο έτος, το οποίο θα αναπτύξει υπερσύγχρονες μπαταρίες νέας γεννιάς και τεχνολογίες ολοκλήρωσης οχημάτων, σύμφωνα με την κοινή δήλωσή τους.

Η Volvo, εν τω μεταξύ, θα αγοράζει 15 GWh μπαταριών ετησίως από το σουηδικό εργοστάσιο της Northvolt στη Skelleftea από το 2024.

Η συνεργασία θα συμβάλει στην προσπάθεια της Volvo να καταστήσει τα μισά της αυτοκίνητα πλήρως ηλεκτρικά έως τα μέσα της δεκαετίας και έως το 2030 το 100% του στόλου της.

Η συμφωνία δεν έχει ακόμη υπογραφεί και εγκριθεί από τα διοικητικά συμβούλια της Volvo και της Northvolt.

Τέλος, αναφέρεται ότι η Northvolt, η οποία στοχεύει να γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικών μπαταριών στην Ευρώπη, συνεργάζεται επίσης με τις Volkswagen, BMW και Scania.

Πηγή: Reuters