Apple: Συνομιλίες με CATL και BYD για προμήθεια μπαταριών για EV σύμφωνα με πηγές

Apple: Συνομιλίες με CATL και BYD για προμήθεια μπαταριών για EV σύμφωνα με πηγές
Τρίτη, 08/06/2021 - 17:05

Η Apple βρίσκεται σε pρώιμο στάδιο συνομιλιών με τις κινέζικες εταιρείες CATL και BYD σχετικά με την προμήθεια μπαταριών για ηλεκτρικό της όχημα, σύμφωνα με πηροφορίες του Reuters.

Όμως, οι συζητήσεις υπόκεινται σε αλλαγές και δεν είναι σαφές εάν θα επιτευχθούν συμφωνίες είτε με την CATL είτε με την BYD.

Η Apple έχει κάνει τις εγκατστάσεις κατασκευής στις Ηνωμένες Πολιτείες προϋπόθεση για πιθανούς προμηθευτές μπαταριών, σύμφωνα με δύο από τις πηγές.

Η CATL, η οποία προμηθεύει μεγάλους κατασκευαστές αυτοκινήτων, συμπεριλαμβανομένης της Tesla, δεν είναι πρόθυμη να κατασκευάσει εργοστάσιο στις ΗΠΑ λόγω πολιτικών εντάσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, καθώς και ανησυχιών για το κόστος.

Η Apple, η οποία δεν έχει ακόμη ανακοινώσει δημόσια τα σχέδιά της για ηλεκτρικά οχήματα, αρνήθηκε να σχολιάσει. Η CATL, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής μπαταριών στον κόσμο, και η BYD, η 4η εταιρεία μπαταριών στον κόσμο, αρνήθηκαν επίσης να σχολιάσουν.

Η αμερικανική εταιρεία τάσσεται υπέρ της χρήσης μπαταριών φωσφορικού σιδήρου λιθίου που είναι φθηνότερες στην παραγωγή, επειδή χρησιμοποιούν σίδηρο αντί νικελίου και κοβαλτίου που είναι πιο ακριβα.

Σημειώνεται ότι η Apple εργάζεται στην τεχνολογία self-driving και στοχεύει στο 2024 για την παραγωγή του επιβατικού οχήματος, σύμφωνα με όσα ανέφερε το Reuters τον Δεκέμβριο.

Άτομα εξοικειωμένα με αυτό το θέμα έχουν πει προηγουμένως ότι το προγραμματισμένο EV της Apple θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη δική του πρωτοποριακή τεχνολογία μπαταρίας. Όμως δεν ήταν σαφές εάν οι συζητήσεις με τις CATL και BYD αφορούσαν την τεχνολογία ή τα σχέδια της Apple.

Οι συζητήσεις λαμβάνουν χώρα σε μια στιγμή που η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να προσελκύσει περισσότερη παραγωγή EV. Το σχέδιο υποδομής 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που πρότεινε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν περιλαμβάνει προϋπολογισμό 174 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση της εγχώριας αγοράς EV με φορολογικές πιστώσεις και επιχορηγήσεις για κατασκευαστές μπαταριών.

Πολλοί κατασκευαστές μπαταριών αυξάνουν την παραγωγή για να καλύψουν την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση, καθώς οι κατασκευαστές αυτοκινήτων επιταχύνουν τη μετάβασή τους σε ηλεκτρικά οχήματα για να συμμορφωθούν με αυστηρότερους κανόνες εκπομπών που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Οι Κινέζοι κατασκευαστές μπαταριών αναμένεται να αυξηθούν με ταχύτερο ρυθμό χάρη στην περαιτέρω επέκταση της μεγαλύτερης αγοράς EV στον κόσμο, σύμφωνα με την SNE Research σε έκθεση του Ιουνίου.

Πηγή: Reuters