Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα δοκιμάζει την επιρροή της Κίνας στη Μέση Ανατολή

Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα δοκιμάζει την επιρροή της Κίνας στη Μέση Ανατολή
Παρασκευή, 02/02/2024 - 10:58

Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν ζητήσει από την Κίνα να παροτρύνει την Τεχεράνη να χαλιναγωγήσει τους υποστηριζόμενους από το Ιράν Χούτι, αλλά σύμφωνα με τουςFinancial Times, Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι δεν έχουν δει σημάδια βοήθειας.

Παρόλα αυτά, η Ουάσινγκτον συνεχίζει να θέτει το θέμα. Σε συναντήσεις του Σαββατοκύριακου με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι στην Μπανγκόκ, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν ζήτησε και πάλι από το Πεκίνο να χρησιμοποιήσει τη «σημαντική επιρροή του με το Ιράν» για να διαδραματίσει «εποικοδομητικό ρόλο» στη διακοπή των επιθέσεων.

ΤοReuters, επικαλούμενο Ιρανούς αξιωματούχους, ανέφερε στις 26 Ιανουαρίου ότι το Πεκίνο προέτρεψε την Τεχεράνη σε πρόσφατες συναντήσεις της να ασκήσει πίεση στους Χούθι, αλλιώς θα διακινδυνεύσει να θέσει σε κίνδυνο την επιχειρηματική συνεργασία με την Κίνα στο μέλλον.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι να πιστέψει κανείς ότι η Κίνα θα ήθελε να τερματίσει τις επιθέσεις. Οι Χούθι έχουν διαταράξει την παγκόσμια ναυτιλία, υποδαυλίζοντας τους φόβους για παγκόσμιο πληθωρισμό και ακόμη μεγαλύτερη αστάθεια στη Μέση Ανατολή.

Αυτό πλήττει επίσης το τελικό αποτέλεσμα της Κίνας. Οι επιθέσεις αυξάνουν το κόστος μεταφοράς και θέτουν σε κίνδυνο τα δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια που έχει επενδύσει η Κίνα στα κοντινά αιγυπτιακά λιμάνια.

Η τρέχουσα κρίση εγείρει ορισμένα πολύπλοκα ερωτήματα για τις φιλοδοξίες της Κίνας στη Μέση Ανατολή.

Εάν η Κίνα αποφασίσει να ασκήσει πίεση στο Ιράν, είναι άγνωστο πόση επιρροή έχει στην πραγματικότητα η Τεχεράνη στους Χούτι της Υεμένης. Το Ιράν υποστηρίζει την ομάδα και τους προμηθεύει με όπλα, αλλά δεν είναι σαφές αν μπορεί πραγματικά να τους ελέγξει και να τους χαλιναγωγήσει, όπως ζητούν αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Αλλά το μεγαλύτερο ερώτημα μπορεί να είναι αν αυτός ο υπολογισμός φαίνεται το ίδιο και από το Πεκίνο.

Η Κίνα μπορεί να είναι απρόθυμη να εμπλακεί υπερβολικά και να σπαταλήσει το πολιτικό της κεφάλαιο με το Ιράν προσπαθώντας να κάνει τους Χούθι να σταματήσουν τις επιθέσεις τους, ειδικά αφού η ομάδα ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτεθεί σε κινεζικά πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα.

Το Πεκίνο είναι επίσης απίθανο να θέλει να δώσει τέλος σε κάτι που βλάπτει τα συμφέροντα της Αμερικής αναμφισβήτητα περισσότερο από τα δικά του αυτή τη στιγμή.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι θα συνεχίσουν να συζητούν με την Κίνα για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση του εμπορίου στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά το Πεκίνο μπορεί να αποφασίσει ότι έχει περισσότερα να κερδίσει αν απλά κάνει πίσω.

Τελευταία τροποποίηση στις 02/02/2024 - 12:26