Η ενεργειακή ατζέντα του Σολτς στην Κίνα: Στο επίκεντρο οι ΑΠΕ

Η ενεργειακή ατζέντα του Σολτς στην Κίνα: Στο επίκεντρο οι ΑΠΕ
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Παρασκευή, 04/11/2022 - 07:14

Σε ένα ταξίδι στο Πεκίνο που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και αμφιβολίες για την επιτυχία του στη Δύση, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα επιδιώξει την επαναπροσέγιση της Γερμανίας με την Κίνα.

Το ταξίδι έχει επιφέρει πολλές ερμηνείες, όπως για παράδειγμα σε επίπεδο ενδοευρωπαικών σχέσεων, ατλαντικών ισορροπιών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο ο Όλαφ Σολτς ως ο πρώτος δυτικός ηγέτης που επισκέπτεται την Κίνα όπως φαίνεται θέλει με κάθε τρόπο να ξεκαθαρίσει ότι η Γερμανία δεν έχει καμία διάθεση να ακολουθήσει τις ΗΠΑ στον συνεχή ανταγωνισμό τους με την Κίνα και πως σε αυτό το θέμα θα πρέπει να αναμένουμε διαφοροποίηση.

Στο πλαίσιο της διαφοροποίησης εντάσσεται και ο ενεργειακός τομέας, καθώς οι δύο χώρες στο πρόσφατο παρελθόν είχαν αναπτύξει μια σειρά από συνεργασίες που αφορούσαν την κλιματική αλλαγή, τους στόχους επίτευξης περιορισμού των εκπομπών άνθρακα και τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.
Γι’ αυτό τον λόγο ο Γεμρναός καγκελάριος Όλαφ Σολτς εξηγώντας την πολιτική απόφαση που στηρίζεται αυτό το ταξίδι σε άρθρο του στη FAZ, δεν παρέλειψε να σταθεί ειδικότερα στη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας.

Έγραψε χαρακτηριστικά ο Γερμανός καγκελάριος: Χωρίς αποφασιστική δράση για τη μείωση των εκπομπών στην Κίνα, δεν θα μπορέσουμε να κερδίσουμε τη μάχη κατά της Κλιματικής Αλλαγής. Γι’ αυτό είναι καλό ότι το Πεκίνο έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για την επέκταση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Εγώ υποστηρίζω ότι η Κίνα, μαζί με εμάς και κατά κύριο λόγο σε παγκόσμιο πεδίο, θα πρέπει να αναλάβει ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη για την Προστασία του Κλίματος.
Πέραν, όμως από τη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η Γερμανία στην Κίνα, η ίδια είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από κινεζικούς εξοπλισμούς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που θέλουν τα ηλιακά πάνελ στη Γερμανία να τροφοδοτούνται από σχετικό εξοπλισμό κατά 80%.
Άλλωστε οι κινεζικές επενδύσεις που υπολογίζονται στα 49 δις στον τομέα των φωτοβολταικών έχουν μειώσει το κόστος παραγωγής ηλιακής ενέργειας παγκοσμίως κατά 80%. Σε πολύ μεγάλο βαθμό η Κίνα είναι πρωταθλήτρια στον έλεγχο των πρώτων υλών στον τομέα της πράσινης ενέργειας. Οι ενεργειακές συνεργασίες σε αυτούς τους τομείς αφορούν σε μεγάλο βαθμό δυτικές χώρες με προεξάχουσα την Γερμανία, απ’ όπου όμως δημιουργείται μια σχέση αλληλοεξάρτησης. Όπως αποδεικνείεται, δε, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η διατήρηση των σχέσεων Κίνας – Ρωσίας, δεν στάθηκαν ικανά γεγονότα για να πλήξουν καίρια και μόνιμα την σινο-γερμανική αυτή αλληλοεξάρτηση.

Σινο-Γερμανική Ενεργειακή Συνεργασία

Επισήμως οι δύο χώρες έχουν συγκροτήσει την Σινο-Γερμανική Ενεργειακή Συνεργασία, η οποία περιλαμβάνει μια σειρά από συναντήσεις και ανταλλαγές απόψεων.

Σύμφωνα με τον κατάλογο που έχει καταρτηστεί τα θέματα που απασχολούν τη Συνεργασία είναι:

• Κατανεμημένη Ενέργεια

• Αγροτική Ενεργειακή Μετάβαση

• Μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

• Επαρχιακή Ενεργειακή Μετάβαση

• Ηλεκτρικά Οχήματα

• Θέρμανση και ψύξη

• Ενεργειακής απόδοσης

• Υδρογόνο

• Grid Planning (συμπεριλαμβανομένης της ευελιξίας και της απόκρισης από την πλευρά της ζήτησης)

Επιπλέον σημειώνεται από τους φορείς της Συνεργασίας των δύο χωρών ότι «οι Κινέζοι ενδιαφερόμενοι έχουν αγκαλιάσει το γερμανικό μοντέλο χρήσης δικτύων ενεργειακής απόδοσης ως εργαλείου για την προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας, κάνοντας ιδιαίτερη χρήση αυτής της προσέγγισης στον ενεργοβόρα βιομηχανικό τους τομέα. Η κινεζική πολιτική για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας βασίζεται επίσης στα διδάγματα που αντλήθηκαν στη Γερμανία».