Εσθονία: Κατασκεύασαν σε χρόνο ρεκόρ εγκατάσταση εισαγωγής LNG

Εσθονία: Κατασκεύασαν σε χρόνο ρεκόρ εγκατάσταση εισαγωγής LNG
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Τετάρτη, 02/11/2022 - 06:44

Τη μεγαλύτερη πίεση του πολέμου στην Ουρκανία, λόγω εγγύτητας με την Ρωσίας και απειλών του Κρεμλίνου, αναμφίβολα δέχονται οι βαλτικές χώρες.

Έτσι εκεί έχει σημάνει συναγερμός και οι δράσεις για απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια κάθε τύπου, αλλά και για την εν γένει ενεργειακή θωράκιση υλοποιούνται με απίστευτες ταχύτητες. Τελευταίο παράδειγμα είναι η κατασκευή τερματικού σταθμού LNG στο Paldiski που θα έχει βάση FSRU, μόλις σε έξι μήνες.

«Το παγκόσμιο ρεκόρ έχει επιτευχθεί και η υπόσχεση που δόθηκε την άνοιξη έχει εκπληρωθεί – από όσο γνωρίζουμε, κανείς δεν έχει κατασκευάσει τερματικό LNG πουθενά στον κόσμο μόνο σε έξι μήνες», δήλωσε η Alexela, η εσθονική ενεργειακή εταιρεία του έργου, η οποία έχει αναλάβει την κατασκευή μαζί με την επίσης εσθονική επενδυτική εταιρεία Infortar.

Επίσης η ενεργειακή εταιρεία τόνισε ότι οι εργασίες στο σημείο πρόσδεσης ολοκληρώθηκαν στις 28 Οκτωβρίου, λίγες μέρες νωρίτερα πριν από την προθεσμία που είχε υποσχεθεί.

Το λιμάνι θα είναι σύντομα έτοιμο να δεχθεί πλοία μεταφοράς LNG, σύμφωνα με την Alexela.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι ο εξοπλισμός φυσικού αερίου από τον διαχειριστή συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας της Εσθονίας θα εγκατασταθεί, έτσι ώστε η χωρητικότητα λήψης φυσικού αερίου να εγκατασταθεί στον τερματικό σταθμό LNG Paldiski μέχρι το τέλος αυτού του Νοεμβρίου», πρόσθεσε η εταιρεία.

Το έργο αυτό στην πραγματικότητα υλοποιείται όσο από την Εσθονία, τόσο από τη Φιλανδία. Οι δύο χώρες έχουν έρθει σε συμφωνία να ναυλώσουν από κοινού πλωτή μονάδα επαναεριοποίησης αποθήκευσης για την εισαγωγή LNG, ως μέρος των σχεδίων για τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο αγωγών και την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας.

Πριν από τον πόλεμο οι χώρες της Βαλτικής λάμβαναν το ήμισυ των προμηθειών τους μέσω από την Ρωσία. Συγκεκριμένα η Εσθονία καταναλώνει 5 τεραβατόρες (TWh) ετησίως και η Φιλανδία 23.