Πώς Γερμανία και Δανία στηρίζουν τη βιομηχανία τους

Πώς Γερμανία και Δανία στηρίζουν τη βιομηχανία τους
Τετάρτη, 02/11/2022 - 06:19

Η Γερμανία και η Δανία αποτελούν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της πρακτικής που ακολουθούν με την υιοθέτηση μέτρων και παρεμβάσεων στις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού.

Την ώρα που η ελληνική βιομηχανία εκπέμπει SOS για την ανταγωνιστικότητα με την ΕΒΙΚΕΝ να θέτει κατ’ επανάληψη το θέμα των διμερών συμβολαίων ως μονόδρομο για τη μείωση του ενεργειακού κόστους και εν τέλει την επιβίωση ενεργοβόρων επιχειρήσεων, άλλες ευρωπαϊκές χώρες παρεμβαίνουν δραστικά στηρίζοντας τη βιομηχανική παραγωγή τους.

Η Γερμανία και η Δανία αποτελούν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της πρακτικής που ακολουθούν με την υιοθέτηση μέτρων και παρεμβάσεων στις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού, στηρίζοντας τις επιχειρήσεις και θωρακίζοντας την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας.

Χθες ανακοινώθηκαν οι προτάσεις της ειδικής επιτροπής που έχει συσταθεί στη Γερμανία για το θέμα αυτό, οι οποίες συστήνουν την επιβολή πλαφόν στα 7 λεπτά ανά KWh στην τιμή του φυσικού αερίου για τις μεγάλες βιομηχανίες από 1/1/23 ως το τέλος Απριλίου 2024. Εξάλλου πρόσφατα η Κομισιόν ενέκρινε το πακέτο ενίσχυσης της Δανίας, ύψους 3,4 δισ. ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων έντασης ενέργειας.

Ας σημειωθεί ότι το γερμανικό πακέτο προβλέπει, μεταξύ άλλων, πλαφόν και στην τιμή του αερίου για τους οικιακούς καταναλωτές στα 12 λεπτά /KWh από τον Μάρτιο 2023 ως το τέλος του 2024 τουλάχιστον.

Πλαφόν στις τιμές αερίου από τη Γερμανία

Η πρόταση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που αναμένεται να υιοθετηθεί από την κυβέρνηση του Βερολίνου προβλέπει εκτός από την επιβολή πλαφόν στις τιμές του αερίου για νοικοκυριά και μεγάλες βιομηχανίες, σταθερά μπόνους για εξοικονόμηση χρήσης αερίου και μέτρα ελάφρυνσης του ενεργειακού κόστους για τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Οι επιχειρήσεις που θα κάνουν χρήση των μέτρων δεν θα μπορούν να μετεγκατασταθούν εκτός Γερμανίας και θα πρέπει να διατηρήσουν το 90% των θέσεων εργασίας. Τα μέτρα για τη βιομηχανία θα πρέπει να εφαρμοστούν από την 1/2023 και για τα περισσότερα η διάρκειά τους επεκτείνεται ως και τον Απρίλιο του 2024.

Σήμερα οι Γερμανοί υπολογίζεται ότι πληρώνουν για ένα μέσο ετήσιο συμβόλαιο προμήθειας αερίου περίπου 2-1/2 φορές περισσότερο, σε σχέση με πέρυσι, προ της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το πλαφόν των 12 λεπτών /kWh στην τιμή του αερίου για τα νοικοκυριά προτείνεται να καλύπτει το 80% της βασικής κατανάλωσης των νοικοκυριών από τον Μάρτιο 2023 ως το τέλος Απριλίου 2024.

Για τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές το πλαφόν ορίζεται στα 7 λεπτά/kWh, με περίοδο εφαρμογής από 1/1/2023 ως 30/4/2024 και προτείνεται να εφαρμοστεί στο 70% της βασικής κατανάλωσης αερίου που είχαν το 2021 οι επιχειρήσεις. Οι εταιρείες που θα κάνουν χρήση του μέτρου θα πρέπει να παραμείνουν στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις τους στη Γερμανία και να διατηρήσουν το 90% των θέσεων εργασίας για ένα έτος.

Το πακέτο μέτρων της Δανίας για τις βιομηχανίες έντασης ενέργειας

Εξάλλου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το πακέτο κρατικών ενισχύσεων της Δανίας ύψους 3,4 δισ. ευρώ για τη στήριξη των βιομηχανιών έντασης ενέργειας. Το πακέτο προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη χορήγηση επιδοτούμενων δανείων για τις επιχειρήσεις, επιτρέποντας στο κράτος να ενισχύσει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων , που έχει πληγεί από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία. Το επιδοτούμενο σχήμα δανείων, το οποίο θα το διαχειρίζεται ειδική Αρχή, προβλέπει κατά βάση δύο τύπους ενισχύσεων: 1) Την αναβολή της πληρωμής των λογαριασμών ηλεκτρισμού, αερίου και τηλεθέρμανσης για όλες τις επιχειρήσεις και 2) την ενίσχυση, μέσω ποσού 29 εκατ. ευρώ των προμηθευτών ενέργειας που καλύπτουν τα διοικητικά κόστη, τα οποία συνδέονται με την αναβολή πληρωμών των ενεργειακών λογαριασμών.