Το Κουρδιστάν θα μπορούσε σύντομα να χάσει το ήμισυ της πετρελαϊκής του παραγωγής

Το Κουρδιστάν θα μπορούσε σύντομα να χάσει το ήμισυ της πετρελαϊκής του παραγωγής
Πέμπτη, 01/09/2022 - 08:35

Οι εξαγωγές πετρελαίου αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80% του προϋπολογισμού της KRG.

Η ημιαυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν στο Ιράκ θα μπορούσε να δει την παραγωγή και τις εξαγωγές πετρελαίου της να μειώνονται στο μισό μέσα σε πέντε χρόνια, εξαντλώντας περαιτέρω τα ήδη άδεια ταμεία της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν (KRG).

Το επενδυτικό κλίμα στο Κουρδιστάν δεν ευνοεί επί του παρόντος μεγάλες επενδύσεις στη βιομηχανία πετρελαίου - παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς των αξιωματούχων του Κουρδιστάν - εν μέσω μιας πικρής διαμάχης μεταξύ της KRG και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Ιράκ σχετικά με το ποιος έχει το δικαίωμα να ελέγχει τους πετρελαϊκούς πόρους και τα έσοδα της ημιαυτόνομης περιοχής. Ένας Κούρδος αξιωματούχος περιέγραψε τη διαμάχη ως τη χειρότερη αντιπαράθεση μεταξύ Βαγδάτης και Ερμπίλ εδώ και σχεδόν 20 χρόνια.

Οι εξαγωγές πετρελαίου αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80% του προϋπολογισμού της KRG, και χωρίς έσοδα από το πετρέλαιο, η περιοχή αντιμετωπίζει ακόμη περισσότερες δυσκολίες, πέρα από τις περιορισμένες πιστώσεις του προϋπολογισμού από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Ιράκ, η οποία και η ίδια είναι ένα υπηρεσιακό υπουργικό συμβούλιο, καθώς οι πολιτικοί δεν μπόρεσαν να σχηματίσουν κανονική κυβέρνηση για σχεδόν ένα χρόνο μετά τις γενικές εκλογές του Οκτωβρίου 2021.

Χωρίς νέες επενδύσεις στο πετρέλαιο, το Κουρδιστάν κινδυνεύει να χάσει το ήμισυ της τρέχουσας παραγωγής πετρελαίου μέχρι το 2027, σύμφωνα με κυβερνητικά έγγραφα που είδε το Reuters.

Η παραγωγή και οι εξαγωγές αργού πετρελαίου του Κουρδιστάν έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια, με την παραγωγή να μειώνεται σε περίπου 434.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) το πρώτο τρίμηνο του 2022 από σχεδόν 470.000 bpd το 2019, σύμφωνα με έκθεση της Deloitte που ανατέθηκε από την KRG. Από την παραγωγή των 434.000 βαρελιών ημερησίως το πρώτο τρίμηνο του 2022, περισσότερα από 400.000 βαρέλια ημερησίως πήγαν σε εξαγωγές μέσω αγωγών, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Deloitte.

Εάν οι επενδύσεις δεν επιστρέψουν στον πετρελαϊκό τομέα του Κουρδιστάν, το αργό που είναι διαθέσιμο για εξαγωγές θα μπορούσε να μειωθεί στο μισό σε 240.000 bpd μέχρι το 2027, λόγω της εξάντλησης των παλαιών πηγών, σύμφωνα με τα έγγραφα που είδε το Reuters.

Αλλά η προσέλκυση επενδύσεων στο Κουρδιστάν και πάλι είναι πολύ πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει.

Οι διεθνείς εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μηνύονται από το ιρακινό υπουργείο πετρελαίου για τις επιχειρηματικές τους συναλλαγές με την KRG, ενώ η ιρακινή κρατική εταιρεία εμπορίας, η SOMO, μόλις απείλησε με αγωγές τους διεθνείς αγοραστές του πετρελαίου του Κουρδιστάν.

Η απειλή νομικών ενεργειών είναι το τελευταίο βήμα της Βαγδάτης στην κλιμακούμενη διαμάχη με την KRG για το ποιος θα πρέπει να ελέγχει το πετρέλαιο του Κουρδιστάν.

Τον Φεβρουάριο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης του Ιράκ έκρινε ότι οι πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου από το Κουρδιστάν, ανεξάρτητα από την κεντρική κυβέρνηση στη Βαγδάτη, είναι αντισυνταγματικές και ότι η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν πρέπει να παραδώσει όλη την παραγωγή πετρελαίου στην Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση του Ιράκ. Το δικαστήριο έκρινε επίσης ότι το Υπουργείο Πετρελαίου έχει το δικαίωμα να: «Να παρακολουθεί την ακυρότητα των συμβάσεων πετρελαίου που έχει συνάψει η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν με ξένα μέρη, χώρες και εταιρείες σχετικά με την εξερεύνηση, την εξόρυξη, την εξαγωγή και την πώληση πετρελαίου».

Τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, το Κουρδιστάν απέρριψε την απόφαση, υποστηρίζοντας ότι: «Οι ενέργειες της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν (KRG) σε σχέση με τις δραστηριότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι σύμφωνες με το ιρακινό σύνταγμα του 2005».

Με τη SOMO να απειλεί με νομικές ενέργειες εναντίον των αγοραστών κουρδικού πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα, η διαμάχη έχει κλιμακωθεί σε νέο επίπεδο.

«Είναι μακράν, η χειρότερη κρίση μεταξύ Βαγδάτης και Κούρδων από το 2003», δήλωσε ανώτερος Κούρδος αξιωματούχος στους Financial Times την περασμένη εβδομάδα. Η διαμάχη «γεννήθηκε από πικρές αντιπαλότητες κατά τη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Την Παρασκευή, η KRG δήλωσε ότι «καταδικάζει έντονα την επιστολή που εκδόθηκε στις 23 Αυγούστου 2022, από τον Κρατικό Οργανισμό Εμπορίας Πετρελαίου του Ιράκ (SOMO) που απειλεί με νομικές ενέργειες εναντίον αγοραστών και εμπόρων αργού πετρελαίου που παράγεται στην περιοχή του Κουρδιστάν».

«Η επιστολή του SOMO βασίζεται σε μια πολιτικά υποκινούμενη γνωμοδότηση από μια ομάδα δικηγόρων που προσποιούνται ότι είναι το "Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο του Ιράκ"», δήλωσε το Κουρδιστάν, προσθέτοντας ότι δεν αναγνωρίζει την ομάδα δικαστών ως Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο, επειδή ένα τέτοιο δικαστήριο «δεν έχει ακόμη συγκροτηθεί σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Σύνταγμα».

«Αυτή η πολιτική επίθεση κατά του Ομοσπονδιακού Συντάγματος υποκινείται από την επιθυμία να επιστρέψει το Ιράκ στον συγκεντρωτισμό της απεριόριστης εξουσίας μιας φρικτής παρελθούσας εποχής», δήλωσε το KRG, σημειώνοντας ότι «παραμένει πλήρως προσηλωμένο στη διαδικασία της διαμεσολάβησης και του διαλόγου για την επίλυση των εκκρεμών διαφορών με την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση σχετικά με τη διαχείριση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στο Ιράκ».

Σε ένα μήνυμα προς τους επενδυτές, η KRG δήλωσε ότι «το πετρέλαιο που παράγεται στην περιοχή του Κουρδιστάν συνεχίζει να παράγεται, να αποστέλλεται, να πωλείται, να διυλίζεται και να καταναλώνεται. Το επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει και η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί».

Παρόλα αυτά, με τόσες πολλές αβεβαιότητες γύρω από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Ιράκ και τον διάλογο με την KRG, το Κουρδιστάν είναι απίθανο να αποτελέσει προτιμώμενο προορισμό για επενδύσεις από πετρελαϊκές εταιρείες που έχουν γίνει επιφυλακτικές για τις νομικές διαμάχες και τους αυξημένους κινδύνους που συνδέονται με τις επενδύσεις τους.