Landis+Gyr: Νέα γενιά έξυπνων μετρητών φυσικού αερίου, αύξηση παραγωγής και ηλεκτροκίνηση οι νέοι στόχοι

Landis+Gyr: Νέα γενιά έξυπνων μετρητών φυσικού αερίου, αύξηση παραγωγής και ηλεκτροκίνηση οι νέοι στόχοι
Παρασκευή, 02/12/2022 - 08:14

Την περαιτέρω ανάπτυξη γραμμών παραγωγής έξυπνων μετρητών ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου στο εργοστάσιο του ομίλου Landis+Gyr στην Κόρινθο, καθώς και την προοπτική δημιουργίαςπαραγωγικής βάσης για φορτιστές και software διαχείρισης ηλεκτροκίνησης ανακοίνωσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, το επιτελείο της Landis+Gyr στην Ελλάδα καθώς και ο CEOτου ομίλου, κ. Werner Lieberherr.

Συμπληρώνοντας 50 χρόνια λειτουργίας, το εργοστάσιο της Κορίνθου, το μοναδικό στην Ελλάδα που παράγει έξυπνους μετρητές, αποτελεί την μεγαλύτερη μονάδα του ομίλου στην Ευρώπη με παραγωγική δυναμική ετησίως 7,5 εκατ. μετρητές, Πρόκεται για μία δυναμική αύξηση της παραγωγής που από 5 εκατ. ευρώ το 2021, μέσα στα επόμενα χρόνια αναμένεται να ξεπεράσει τις 9 εκατ. μονάδες. Το σύνολο σχεδόν της παραγωγής, περί το 98%, εξάγεται σε όλο τον κόσμο και κυρίως στην Ευρώπη.

Ο όμιλος έχει επενδύσει από το 2015, σχεδόν, 50 εκατ. ευρώ στα οποία περιλαμβάνεται και η μεταφορά των γραμμών παραγωγής μετρητών φυσικού αερίου από την Μ. Βρετανία στην Κόρινθο. Η μονάδα αυτή παράγει σήμερα 700.000 μετρητές το χρόνο και αναμένεται το 2023 να ξεπεράσει το 1,5 εκατ. μετρητές. Σύμφωνα, μάλιστα, με τους επιτελείς της εταιρείας το 2023 πρόκειται να αναπτυχθεί νέο προϊόν το οποίο θα ανήκει στην επόμενη γενιά των έξυπνων μετρητών φυσικού αερίου.

Νέες επενδύσεις στην ηλεκτροκίνηση

Στους επόμενους στόχους της Landis+Gyr είναι να τεθεί σε λειτουργία έως τα τέλη του 2023 μία νέα γραμμή παραγωγής φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων καθώς και software διαχείρισης τους στο πλαίσιο της δραστηριοποίησης του ομίλου στον τομέα της ηλεκτροκίνησης τον οποίο θεωρεί από τους πλέον αναπτυσσόμενους μέσα στα επόμενα χρόνια. Δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στον τομέα της τεχνολογίας, ο όμιλος κατευθύνει σταθερά σημαντικά ποσοστά σε σχετικές επενδύσεις. Ενδεικτικά το 11% των εσόδων της εταιρείας κατευθύνθηκε σε σχετικές επενδύσεις, ενώ η πρόβλεψη για το 2023 είναι ότι θα φτάσει το 9%.

Μιλώντας για την πορεία των επενδύσεων τη χώρα, ο CEO του ομίλου, κ. Werner Lieberherr σημείωσε με έμφαση ότι η Ελλάδα σήμερα είναι ιδιαίτερα υποστηρικτική προς τους επενδυτές, γεγονός που είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει και από την επαφή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σημείωσε, δε, ότι το πολιτικό περιβάλλον αποτελεί πολύ σημαντική παράμετρο που λαμβάνουν υπόψη οι διεθνείς όμιλοι προκειμένου να κατευθύνουν τις επενδύσεις τους.

Αναφερόμενος στον εν εξελίξει διαγωνισμό για τους έξυπνους μετρητές είπε ότι παρακολουθει τη διαδικασία που είναι σε αρχικά στάδια προκαθορισμού των προδιαγραφών ενώ η εταιρεία είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε εξέλιξη.

Κεντρικό στη λειτουργία του ομίλου το εργοστάσιο της Κορίνθου

Ο όμιλος έχει θέσει το εργοστάσιο της Κορίνθου ως βασικό πυλώνα των δραστηριοτήτων του, επενδύοντας σταθερά σε υποδομές και προσωπικό που πλέον ξεπερνάει τους 740 εργαζομένους ενώ αναμένεται να αυξηθεί μέσα στο επόμενο διάστημα.

Όπως τονίστηκε από τον CEO του ομίλου, κ. Werner Lieberherr, η μονάδα της Κορίνθου αποτελεί υπόδειγμα για το σύνολο της παραγωγικής βάσης του ομίλου σε όλο τον κόσμο και θεωρείται ως ο διεθνής κόμβος παραγωγής της Landis+Gyr για την περιοχή EMEA (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική). Στο πλαίσιο αυτό, αποτελεί ισχυρό υποψήφιο για περαιτέρω επέκταση των δραστηριοτήτων του ομίλου.

Το εργοστάσιο της Κορίνθου, με έκταση 56.000 τ.μ. διαθέτει 30 εγκατεστημένες γραμμές παραγωγής και παράγει μετρητές οικιακούς, βιομηχανικούς και δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και οικιακούς μετρητές φυσικού αερίου. Διαθέτει, δε, αυτοματοποιημένη παραγωγική διαδικασία, ανταγωνιστικό κόστος παραγωγής και αυστηρούς ποιοτικούς ελέγχους προϊόντων.

Ειδικά η μονάδα για την παραγωγή μετρητών φυσικού αερίου, συνολικά 4.000 τ.μ. χτίστηκε εξολοκλήρου κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μεταφέρθηκαν οι ροές παραγωγής από την Μ. Βρετανία και σε χρόνο ρεκόρ ξεκίνησε η παραγωγή, ενώ το συνολικό κόστος της επένδυσης ξεπέρασε τα 4,5 εκατ. ευρώ. Έως σήμερα, παράγει ετησίως 300.000 μετρητές φυσικού αερίου, ενώ φέτος αναμένεται ο αριθμός αυτός να ξεπεράσει τους 700.000. Στόχος είναι η παραγωγή να υπερδιπλασιαστεί στο 1,5 εκατ. μονάδες από την επόμενη χρονιά.

Στο κομμάτι της παραγωγής των μετρητών φυσικού αερίου απασχολούνται 200 εργαζόμενοι ενώ με την αύξηση της παραγωγής, υπολογίζεται ότι εντός του 2023 θα αυξηθούν στους 300.

Οικονομικά αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου 2022

  • Ισχυρή ροή παραγγελιών, ύψους 773,2 εκατ. δολαρίων. Λόγος παραγγελιών/ τιμολογήσεων: 1,06.
  • Εκκρεμείς δεσμεύσεις - ρεκόρ 3.479,7 εκατ. δολαρίων, αύξηση 7,5% σε ετήσια βάση
  • Τα καθαρά έσοδα κατά το 1ο εξάμηνο του 2022 αυξήθηκαν κατά 10,3% σε σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες που αγγίζουν τα 728,7 εκατ. δολάρια, με κύρια πηγή ανάπτυξης την αμερικανική ήπειρο, και παρά τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού.
  • Το προσαρμοσμένο EBITDA μειώθηκε κατά 31,2% σε 48,7 εκατ. δολάρια, ή περιθώριο 6,7%, λόγω του αυξημένου κόστους εφοδιαστικής αλυσίδας και του ισχυρού δολαρίου.
  • Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 186,5 εκατ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένου του εφάπαξ κέρδους που αφορά την εκποίηση της μειοψηφικής συμμετοχής στην Intellihub. Απομειωμένα κέρδη ανά μετοχή 6,57 δολάρια.
  • Η δημιουργία υψηλών αποθεμάτων ενόψει σημαντικού όγκου παραδόσεων κατά το 2ο εξάμηνο οδήγησε σε αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές (εξαιρουμένων Σ&Ε) ύψους 38,9 εκατ. δολαρίων κατά το 1ο εξάμηνο.
  • Ισχυρός ισολογισμός με χαμηλό καθαρό χρέος 79,3 εκατ. δολαρίων και καθαρό χρέος / κυμαινόμενος προσαρμοσμένος λόγοςEBITDA: 0.63x
  • Επιβεβαίωση των εκτιμήσεων για το οικονομικό έτος 2022 με αναμενόμενη σημαντική αύξηση όγκου πωλήσεων το 2ο εξάμηνο καθώς τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας αναμένεται να μειωθούν.
  • Η εταιρεία είναι σε θέση να υποστηρίξει πλήρως τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τους τελικούς καταναλωτές εν μέσω της ενεργειακής κρίσης με smart λύσεις δικτύου, αυξάνοντας την ενεργειακή απόδοση και θωρακίζοντας την σταθερότητα του δικτύου.
Τελευταία τροποποίηση στις 02/12/2022 - 08:23