Αναφερόμενος στο έργο είπε ότι είναι «πιο σημαντικό έργο για την Κύπρο απ' ότι για την Ελλάδα. Χρηματοδοτείται με ευρωπαϊκούς πόρους. Το καλώδιο με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα γίνει. Η όδευση ενός καλωδίου δεν απαιτεί έγκριση κανενός παράκτιου κράτους. Αυτή τη στιγμή η Τουρκία εγείρει ερωτήματα παντελώς αδικαιολόγητα. Το καλώδιο την κατάλληλη στιγμή θα προχωρήσει. Ο επιμερισμός του κόστους της κατασκευής του καλωδίου θα πρέπει να γίνει με τρόπο δίκαιο. Πιστεύω θα το λύσουμε και η Τουρκία να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να ζητά προσέγγιση με την Ευρώπη και από την άλλη να μπλοκάρει έργο ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος» τόνισε χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα η εικόνα στο πεδίο των τεχνικών και ρυθμιστικών διαδικασιών είναι διαφορετική. Η τρίτη κατά σειρά τηλεδιάσκεψη υπό την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τη συμμετοχή των Ρυθμιστικών Αρχών Ελλάδας και Κύπρου (ΡΑΑΕΥ και ΡΑΕΚ) και του ΑΔΜΗΕ που έχει την ευθύνη του έργου, κατέληξε χωρίς αποτέλεσμα.
Το βασικό ζητούμενο που αποτελεί και το αντικείμενο των συναντήσεων είναι η έκδοση και από τη ΡΑΕΚ της ρυθμιστικής απόφασης για τον προσδιορισμό των τελών χρήσης δικτύου σε ό,τι αφορά το κυπριακό σκέλος του έργου. Η ΡΑΑΕΥ έχει ήδη ολοκληρώσει και δημοσιοποιήσει τη δική της απόφαση, η οποία μάλιστα αναμένεται να αρχίσει να εκτελείται από τις αρχές Σεπτεμβρίου, γεγονός που σημαίνει ότι από την ημερομηνία εκείνη ο ΑΔΜΗΕ θα εισπράττει αυξημένα τέλη χρήσης δικτύου από τους Έλληνες καταναλωτές, καθώς σε αυτά θα συμπεριλαμβάνεται και το κόστος του GSI.
Ωστόσο από την άλλη πλευρά η ρυθμιστική Αρχή της Κύπρου αρνείται να διατυπώσει την αναγκαία κατά τον ΑΔΜΗΕ ρυθμιστική απόφαση και δηλώνει ότι θα καταβληθούν στον διαχειριστή τα 25 εκατ. ευρώ, τα οποία έχει δεσμευθεί η κυπριακή κυβέρνηση, να διαθέσει για το 2025.
Ο ΑΔΜΗΕ, που έχει επενδύσει ήδη κεφάλαια της τάξης των 250 εκατ. ευρώ για το έργο, θεωρεί ότι η έκδοση της ρυθμιστικής απόφασης από τη ΡΑΕΚ αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για να προχωρήσει οποιαδήποτε περαιτέρω διαδικασία. Κατά τη χθεσινή συνάντηση, μάλιστα, υπογράμμισε ότι πρόκειται για επείγουσα κατάσταση και για τον λόγο αυτό ζήτησε να προγραμματιστεί νέα τηλεδιάσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η απόφαση αυτή είναι απαραίτητη για να προχωρήσει η επόμενη καταβολή χρημάτων προς τη γαλλική Nexans – την κατασκευάστρια εταιρεία του καλωδίου μέχρι τα τέλη Αυγούστου.
Ωστόσο, παραμένει αβέβαιο αν ακόμη και τότε θα υπάρξει κοινά αποδεκτή λύση ως προς τις βασικές παραμέτρους της απόφασης που οφείλει να εκδώσει η ΡΑΕΚ, αναφορικά με τον προσδιορισμό του ρυθμιζόμενου εσόδου για το κυπριακό σκέλος του έργου.
Σε αντίστοιχο τόνο κινείται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, αναγνωρίζει την κρισιμότητα της κατάστασης και πιέζει για την ταχεία ολοκλήρωση των ρυθμιστικών διαδικασιών. Έχοντας εγκρίνει για το GSI επιχορήγηση άνω των 600 εκατ. ευρώ –τη μεγαλύτερη που έχει δοθεί ποτέ από κοινοτικούς πόρους σε ανάλογο έργο– επιμένει να δοθεί άμεσα λύση στο ζήτημα των πληρωμών, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση του έργου χωρίς νέα εμπλοκή.