Στόχος το πρώτο τρίμηνο του 2024 να «κλειδώσει» η μετοχική σύνθεση για τον Great Sea Interconnector

Στόχος το πρώτο τρίμηνο του 2024 να «κλειδώσει» η μετοχική σύνθεση για τον Great Sea Interconnector
Παρασκευή, 15/12/2023 - 08:07

Σε τροχιά υλοποίησης έχει μπει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου – Ισραήλ. Στόχος στο πρώτο τρίμηνο να κλειδώσει η μετοχική σύνθεση για τον Great Sea Interconnector.

Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι στιγμής υπάρχει καταρχήν συμφωνία με το κυπριακό δημόσιο και όπως έχουμε αναφέρει, σε εξέλιξη είναι οι διεργασίες, προκειμένου να ολοκληρωθούν ομαλά οι μεταβιβάσεις των αδειοδοτήσεων του έργου και όλες οι διαδικασίες προκειμένου να ανοίξει άμεσα ο δρόμος για την έναρξη της κατασκευής στο πεδίο.Το fund Aluma από το Ισραήλ και ο ενεργειακός όμιλος TAQA, με έδρα το Άμπου Ντάμπι, έχουν υπογράψει μνημονίου Κατανόησης (MoU), ενώ παραμένει ανοιχτό να υπάρξει και κάποιος άλλος επενδυτής.

Την ίδια ώρα σύμφωνα πηγές του ΑΔΜΗΕ εκτιμάται πως το τρίμηνο του 2024 θα υπάρξουν οι δεσμευτικές προσφορές, για το 20% της «Αριάδνης Interconnection», ενώ στις αρχές του έτους θα ανοίξει το «Virtual Data Room».

Υπενθυμίζεται πως την ταχεία πρόοδο και των χερσαίων εργασιών της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής -μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης των υποβρυχίων καλωδίων- διαπίστωσε η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ στο πλαίσιο επιθεώρησης που πραγματοποίησε στο εργοτάξιο του Σταθμού Μετατροπής Κουμουνδούρου, στον Ασπρόπυργο Αττικής. Το εμβληματικό έργο -που ξεκίνησε εν μέσω της πανδημίας το 2020 και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2024- υλοποιείται από την θυγατρική του ΑΔΜΗΕ "Αριάδνη Interconnection".

Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, μεταφορικής ικανότητας 1000 MW με καλώδιο συνεχούς ρεύματος, αποτελεί το μεγαλύτερο και πολυπλοκότερο έργο μεταφοράς ενέργειας στην Ελλάδα και ένα από τα ελάχιστα αυτού του είδους στον κόσμο που χρησιμοποιεί την καινοτόμο τεχνολογία VSC (Voltage Source Converters) για την μετατροπή του εναλλασσόμενου ρεύματος σε συνεχές. Το έργο αντλεί σημαντική ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».