Λογαριασμοί ρεύματος: Νέα μέτρα ανακοινώνονται σήμερα - Έρχονται αυξήσεις

Λογαριασμοί ρεύματος: Νέα μέτρα ανακοινώνονται σήμερα - Έρχονται αυξήσεις
Τρίτη, 31/10/2023 - 06:45

Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι οι τιμές ρεύματος θα αυξηθούν τους επόμενους μήνες.

Δέσμη μέτρων για τα ευάλωτα νοικοκυριά, τους πολύτεκνους και τους κατοίκους σε περιοχές με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες, που αναγκάζονται να ξοδεύουν σημαντικό ποσοστό του εισοδήματός τους για θέρμανση και κίνηση αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Από την αρχή του έτους ως σήμερα, η μέση τιμή του ηλεκτρισμού στην εγχώρια αγορά χονδρικής διαμορφώνεται στα 122 ευρώ/MWh, κατά πολύ υψηλότερη από την αντίστοιχη τιμή του 2021. Παράλληλα, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι οι τιμές ρεύματος θα αυξηθούν τους επόμενους μήνες παρά το ότι στο τέλος του χρόνου καταργείται και η ειδική εισφορά στο φυσικό αέριο που αγοράζουν οι εταιρείες ηλεκτρισμού για την παραγωγή ρεύματος, μέτρο το οποίο θεσπίστηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2022 και στη συνέχεια τροποποιήθηκε τον Μάρτιο του 2023.

Πρόκειται για ένα «καπέλο» στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας που έχει ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση της χονδρεμπορικής τιμής και κατ’ επέκταση και των λογαριασμών των τελικών καταναλωτών. Η ειδική εισφορά είχε θεσπιστεί για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2022 και τότε είχε οριστεί στα 10 ευρώ ανά Μεγαβατώρα επί των τιμών του φυσικού αερίου που αγοράζουν οι ηλεκτροπαραγωγοί.

Εκτός από τα νοικοκυριά, η κυβέρνηση καλείται να δώσει λύση και στις επιχειρήσεις.

Η Επιτροπή Ενέργειας του ΣΕΒ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Δημήτρη Παπαλεξόπουλο στη συνάντηση που είχε χθες με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη, παρουσία της Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρας Σδούκου, ανέδειξε τις αλλαγές που πρέπει να υλοποιηθούν σε υψηλή προτεραιότητα, ώστε να διαμορφωθεί ένα προβλέψιμο και ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας με βράχυ-μεσοπρόθεσμη διάρκεια για την βιομηχανία.

Ο ΣΕΒ εστίασε στην επιτάχυνση των έργων υποδομών και διασυνδέσεων για τη δημιουργία επιπλέον ηλεκτρικού χώρου, υποστηρίζοντας πως οι καθυστερήσεις στα έργα αυτά δυσχεραίνουν τη σύναψη συμβάσεων προμήθειας ενέργειας (PPAs), την σύνδεση νέων ΑΠΕ στο δίκτυο αλλά και την επέκταση του ενεργειακού συμψηφισμού (net metering), ειδικά όταν οι λύσεις αποθήκευσης ενέργειας παραμένουν ιδιαίτερα κοστοβόρες χωρίς σαφές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Να σημειωθεί πως η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεξεργάζεται αυτό το διάστημα σενάρια προκειμένου να πετύχει το βέλτιστο μείγμα ανάμεσα στην προσθήκη μπαταρίας και τις περικοπές ισχύος, αξιολογώντας το τεχνικοοικονομικό όφελος, αφού το κόστος που θα προκύψει θα καλυφθεί από τους καταναλωτές, εκτοξεύοντας στα ύψη το ήδη υψηλό κόστος της ενεργειακής μετάβασης. Από τις μέχρι τώρα αναλύσεις που έχει κάνει ο ΑΔΜΗΕ προκύπτει πως με την προσθήκη συστημάτων αποθήκευσης πίσω από τον μετρητή με χωρητικότητα μίας ώρας σε έργα ΑΠΕ με προσφορά σύνδεσης, κυρίως φωτοβολταϊκών της τάξης των 5 GW, μπορεί να αυξηθεί ο ηλεκτρικός χώρος για έως 2,5 GW επιπλέον ΑΠΕ. Ως κίνητρο, με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, θα μπορούσε να δοθεί αυξημένη λειτουργική ενίσχυση κατά 15 έως 25 ευρώ/MWh. Xώρος για άλλα 2,5 GW ΑΠΕ θα μπορούσε να εξοικονομηθεί, μέσω των περικοπών ισχύος σε νέα έργα που θα συνδεθούν με το δίκτυο. Συνολικά, δηλαδή, μέσω αυτής της διπλής παρέμβασης θα μπορούσε να δημιουργηθεί επιπλέον ηλεκτρικός χώρος για έργα ισχύος περί τα 5 GW. Το πώς θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος χωρίς αναταράξεις και με το χαμηλότερο κόστος είναι η πολύπλοκη άσκηση που καλείται να λύσει η κυβέρνηση.