Λογαριασμοί ρεύματος: Οι νέες αλλαγές

Λογαριασμοί ρεύματος: Οι νέες αλλαγές
Σάββατο, 14/10/2023 - 07:44

Μπροστά σε ένα θολό τοπίο για τους λογαριασμούς ρεύματος από το νέο έτος βρίσκονται οι καταναλωτές.

Αλλλάζουν όλα πάλι για τους λογαριασμούς ρεύματος και το τοπίο δείχνει εξαιρετικά μπερδεμένο για τους απλούς καταναλωτές.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προ ημερών, υπό τον υπουργό Ενέργειας, Θοδωρο Σκυλακάκη, προτάθηκε να συμπεριληφθεί στα τρία νέα τιμολόγια που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2024 και ένα ακόμη.

Σε αυτό η τιμή χρέωσης του ρεύματος θα ανακοινώνεται εκ των προτέρων και θα προκύπτει βάσει και πάλι ενός περίπλοκου υπολογιστικού τύπου ενώ θα δίνεται η δυνατότητα διόρθωσης στο τιμολόγιο του επόμενου μήνα δηλαδή σαν μια «ρήτρα» που θα εκμηδενίζει το ρίσκο του προμηθευτή ρεύματος. Μάλιστα φαίνεται ότι όλοι οι πάροχοι θα πρέπει να περιλαμβάνουν στα προϊόντα τους τον συγκεκριμένο τύπο τιμολογίου, στο οποίο μάλιστα θα μεταπίπτουν αυτομάτως όσοι καταναλωτές δεν έχουν διαλέξει τύπο τιμολογίου, για διάστημα ενός έτους.

Τα τρία νέα τιμολόγια

Την περασμένη εβδομάδα η ΡΑΑΕΥ είχε αποφασίσει τις ακόλουθες τρεις κατηγορίες τιμολογίων ρεύματος που θα μπορούν να διαθέτουν οι πάροχοι από την 1η Ιανουαρίου του 2024:

1) Προϊόντα Σταθερής τιμής Ορισμένου Χρόνου και Σταθερής Τιμολόγησης (Σταθερά Τιμολόγια): Πρόκειται για προϊόντα, για τα οποία ισχύει μία σταθερή τιμή προμήθειας (€/KWh) για όλη την περίοδο ισχύος της Σύμβασης Προμήθειας. Οποιοδήποτε προϊόν εμπίπτει στην εν λόγω κατηγορία οφείλει εφεξής να φέρει μπλε σήμανση. Η τιμή τους θα ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του Προμηθευτή και θα κοινοποιείται στη ΡΑΑΕΥ την πρώτη μέρα του μήνα εφαρμογής της.

2) Προϊόντα Κυμαινόμενης Τιμολόγησης. Η κατηγορία αυτή διακρίνεται στα ακόλουθα προϊόντα:

α) Προϊόντα Κυμαινόμενης Τιμολόγησης (με ανακοίνωση τιμής ex-ante) Πρόκειται για Προϊόντα με κυμαινόμενη Χρέωση Προμήθειας (€/KWh), η οποία είτε προκύπτει από υπολογιστικό τύπο ο οποίος συνδέεται με δείκτες της χονδρεμπορικής αγοράς οι οποίοι εκκαθαρίζονται πριν την έναρξη του μήνα κατανάλωσης (είτε προκύπτει από συνδυασμό σταθερής χρέωσης προμήθειας και μηχανισμού διακύμανσης ο οποίος εκκαθαρίζεται πριν την έναρξη του μήνα κατανάλωσης. Η τιμή των εν λόγω προϊόντων ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του Προμηθευτή και κοινοποιείται στη ΡΑΑΕΥ την πρώτη μέρα του μήνα εφαρμογής της.

Β) Προϊόντα Κυμαινόμενης Τιμολόγησης (με ανακοίνωση τιμής ex post). Πρόκειται για Προϊόντα με κυμαινόμενη Χρέωση Προμήθειας (€/KWh), η οποία είτε προκύπτει από υπολογιστικό τύπο ο οποίος συνδέεται με δείκτες της χονδρεμπορικής αγοράς οι οποίοι εκκαθαρίζονται το αργότερο δύο μήνες μετά τον μήνα κατανάλωσης είτε προκύπτει από συνδυασμό σταθερής χρέωσης προμήθειας και μηχανισμού διακύμανσης ο οποίος εκκαθαρίζεται το αργότερο δύο μήνες μετά τον μήνα κατανάλωσης. Η τιμή των εν λόγω προϊόντων ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του Προμηθευτή και κοινοποιείται στη ΡΑΑΕΥ την πρώτη μέρα του τρίτου μήνα μετά τον μήνα εφαρμογής της.

γ) Προϊόντα Μεικτής Τιμολόγησης. Πρόκειται για Προϊόντα τα οποία επιδεικνύουν χαρακτηριστικά και των σταθερών και των κυμαινόμενων Προϊόντων. Η τιμή των εν λόγω προϊόντων ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του Προμηθευτή και κοινοποιείται στη ΡΑΑΕΥ είτε την πρώτη μέρα του μήνα μετά τον μήνα εφαρμογής της είτε την πρώτη μέρα του τρίτου μήνα μετά τον μήνα εφαρμογής της, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της μεικτής τιμολόγησης

3) Προϊόντα Δυναμικής Τιμολόγησης – Σήμανση με χρώμα πορτοκαλί. Πρόκειται για Προϊόντα τα οποία παρέχουν κυμαινόμενη Χρέωση Προμήθειας, η οποία αντικατοπτρίζει τη διακύμανση της τιμής στις αγορές άμεσης παράδοσης, συμπεριλαμβανομένων των αγορών επόμενης ημέρας και των ενδοημερήσιων αγορών, και προσφέρονται σε καταναλωτές που έχουν εγκατεστημένο ευφυή μετρητή. Οποιοδήποτε προϊόν εμπίπτει στην εν λόγω κατηγορία οφείλει εφεξής να φέρει πορτοκαλί σήμανση.