Φωτοβολταϊκά και θερμικές μονάδες το αντίδοτο στη δοκιμασία του συστήματος

Φωτοβολταϊκά και θερμικές μονάδες το αντίδοτο στη δοκιμασία του συστήματος
Δευτέρα, 24/07/2023 - 06:48

Με το ενεργειακό σύστημα να δοκιμάζεται για ακόμα μια εβδομάδα, οι περισσότερες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής είναι σε λειτουργία, έτοιμες να συνδράμουν στην αυξημένη ζήτηση.

Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να φθάσει η ζήτηση και τα 10GW, περίπου δηλαδή στο επίπεδο και της περασμένης εβδομάδας. Να σημειωθεί πως τον Ιούλιο του 2022 η μέγιστη συνολική ζήτηση άγγιξε τα 9.512MW. Οπότε από τη μια πλευρά βλέπουμε την αυξημένη φέτος ζήτηση και από την άλλη πλευρά τη δυνατότητα κάλυψής της. Σύμφωνα με στοιχεία του ΑΔΜΗΕ χθες παρότι η δραστηριότητα ήταν μειωμένη η ζήτηση άγγιξε τα 8,5GW. Με τα φωτοβολταϊκά να εγχέουν στο σύστημα άφθονη ενέργεια ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής, δηλαδή τις μεσημεριανές ώρες. Σε αντίθεση με τις μεσημεριανές ώρες, τις βραδινές ώρες οι θερμικές μονάδες παράγουν το μεγαλύτερο μερίδιο ενέργειας, ενώ εξίσου σημαντική είναι η συνεισφορά των υδροηλεκτρικών μονάδων, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις τις τελευταίες ημέρες ξεπερνά το 1,5GW. Να σημειωθεί πως οι ταμιευτήρες είναι γεμάτοι εξαιτίας των βροχοπτώσεων των τελευταίων μηνών, προσφέροντας έτσι ακόμα ένα μαξιλαράκι ασφαλείας για το σύστημα. Από τις θερμικές μονάδες χθες προσφέραν ενέργεια στο σύστημα οι μονάδες Άγιος Δημήτριος 2,3,5, Μεγαλόπολη 4, οι μονάδες της Elpedison σε Θεσσαλονίκη και θίσβη, οι μονάδες σε Μελίτη και Αλιβέρι, η Πτολεμαΐδα 5.

Να σημειωθεί πως η λιγνιτική παραγωγή μέσα στο Σαββατοκύριακο έφτασε και το 20% του ενεργειακού μείγματος, ενώ η παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο αποτελούσε το 47-48%. Με φόντο τα συγκεκριμένα στοιχεία εκτιμάται από στελέχη του ΑΔΜΗΕ ότι το ενεργειακό σύστημα της χώρας θα ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες των επόμενων ημερών. Μέχρι στιγμής οι βλάβες που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες ήταν σε τοπικό επίπεδο και οφείλονταν στην υπερθέρμανση του δικτύου, με στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ να βρίσκονται επί ποδός για να διορθώσουν βλάβες που θα σημειωθούν. Από την άλλη πλευρά στελέχη του ΑΔΜΗΕ επισημαίνουν πως εκτός από το γεγονός πως αρκετές μονάδες είναι σε πλήρη λειτουργία πολύ σημαντική είναι η συνεισφορά των διασυνδέσεων όπως του Δυτικού Διαδρόμου στην Πελοπόννησο. Το έργο του Δυτικού Διαδρόμου αποτελείται από εναέριες και υπόγειες Γραμμές Μεταφοράς ενώ περιλαμβάνει και το πρώτο υποβρύχιο καλώδιο Υπερυψηλής Τάσης 400 kV που εγκαταστάθηκε μεταξύ Ρίου και Αντιρρίου.