Δήμοι: Μέχρι 100% επιδότηση στην προμήθεια φωτιστικών σωμάτων σύγχρονης τεχνολογίας

Δήμοι: Μέχρι 100% επιδότηση στην προμήθεια φωτιστικών σωμάτων σύγχρονης τεχνολογίας
Τετάρτη, 08/02/2023 - 06:29

Το Πρόγραμμα αφορά στη χρηματοδότηση επεμβάσεων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων οδοφωτισμού των ΟΤΑ στον αστικό ιστό.

Ο οδοφωτισμός αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τομείς κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στους δήμους. Το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου ηλεκτροφωτισμού των ΟΤΑ περιλαμβάνει φωτιστικά σώματα και λαμπτήρες παλαιάς τεχνολογίας, με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντική κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με τα φωτιστικά και τους λαμπτήρες νέας τεχνολογίας. Το νέο πρόγραμμα του ΥΠΕΝ με συνολικό προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ, από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) προβλέπει μεταξύ άλλων την επιδότηση μέχρι και 100% της προμήθειας φωτιστικών σωμάτων σύγχρονης τεχνολογίας, της μεταφοράς, εγκατάστασή και σύνδεσή τους στο ηλεκτρικό δίκτυο.

Σύμφωνα με τον οδηγό του προγράμματος «Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης σε εγκαταστάσεις οδοφωτισμού των ΟΤΑ», με την υλοποίηση του προγράμματος αναμένεται η αναβάθμιση σημείων φωτισμού των Δικαιούχων ΟΤΑ, με ετήσια εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας σε ποσοστό τουλάχιστον 50%, καθώς και αντίστοιχη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 50%.

Το Πρόγραμμα αφορά στη χρηματοδότηση επεμβάσεων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων οδοφωτισμού των ΟΤΑ στον αστικό ιστό.

Οι επιλέξιμες επεμβάσεις για χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα αφορούν σε:

1. Προμήθεια φωτιστικών σωμάτων σύγχρονης τεχνολογίας, επί τόπου μεταφορά, εγκατάσταση, σύνδεσή τους στο ηλεκτρικό δίκτυο καθώς και δοκιμές ορθής λειτουργίας.

2. Προμήθεια λαμπτήρων σύγχρονης τεχνολογίας, επί τόπου μεταφορά και εγκατάστασή τους σε υφιστάμενα φωτιστικά σώματα.

3. Προμήθεια και εγκατάσταση νέων βραχιόνων φωτιστικών σωμάτων για τις περιπτώσεις όπου τα σύγχρονα φωτιστικά σώματα δεν μπορούν να στηριχθούν στους υφιστάμενους βραχίονες.

4. Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού αντικεραυνικής προστασίας της εγκατάστασης οδοφωτισμού.

5. Αποξήλωση των υφιστάμενων φωτιστικών σωμάτων παλαιάς τεχνολογίας, αφαίρεση, μεταφορά και αποκομιδή τους, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

6. Αποσύνδεση βραχιόνων φωτιστικών σωμάτων, αφαίρεση, μεταφορά και αποκομιδή τους, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

7. Εξοπλισμό συστήματος Τηλελέγχου/Τηλεδιαχείρισης Οδοφωτισμού και Ελέγχου Ενέργειας, με δυνατότητα μέτρησης και καταγραφής της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας του δικτύου οδοφωτισμού.

8. Λοιπό εξοπλισμό που απαιτείται για την ορθή και ασφαλή λειτουργία της εγκατάστασης οδοφωτισμού.

9. Ενέργειες για την προετοιμασία και υποβολή του φακέλου της αίτησης και συμβουλευτικές υπηρεσίες για την ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού.

10. Υπηρεσίες ΕΕΥ παρεχόμενες στο πλαίσιο Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ).

11.Υπηρεσίες Μέτρησης και Επαλήθευσης από Ανεξάρτητο Τρίτο Φορέα (Σύμβουλο) για την εξυπηρέτηση των ΣΕΑ.

Επιπλέον προβλέπεται Φορέας Ελέγχου, ο οποίος εξακριβώνει την εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνεται κατά το 1ο έτος λειτουργίας μετά την υλοποίηση των επεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης των εγκαταστάσεων του οδοφωτισμού των ΟΤΑ. Ο έλεγχος του σταδίου αυτού γίνεται μέσω στοιχείων από το εγκατεστημένο σύστημα μέτρησης και καταγραφής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και παραστατικών λογαριασμών (ΦΟΠ, κ.λπ.) που υποβάλλονται από τον ΟΤΑ. Σε περίπτωση απόκλισης μεγαλύτερης από 40%, το έργο θα απεντάσσεται.