Ακίνητα: Σχέδιο για ηλεκτροδότηση με υποχρεωτική ασφάλιση

Ακίνητα: Σχέδιο για ηλεκτροδότηση με υποχρεωτική ασφάλιση
Δευτέρα, 21/11/2022 - 06:24

Σε συζητήσεις με την Αναπτυξιακή Τράπεζα και την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών βρίσκεται η κυβέρνηση προκειμένου να αναλάβει νέα νομοθετική πρωτοβουλία για την υποχρεωτική ασφάλιση κτιρίων σε ζώνες υψηλής τρωτότητας.

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στην 4η Εθνική Συνδιάσκεψη Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών το οποίο πραγματοποιήθηκε εντός του Σαββατοκύριακου και το οποίο παρακολούθησε το iEnergeia.

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός η Κυβέρνηση έχει τη βούληση και προτίθεται να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία πριν τη λήξη της θητείας της.

Υπενθυμίζεται ότι από τον κλιματικό νόμο, αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή, το άρθρο 23 που προέβλεπε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2025 τα νέα κτίρια που βρίσκονται σε ζώνες υψηλής τρωτότητας ασφαλίζονται υποχρεωτικά ενώ η ύπαρξη ασφαλιστηρίου συμβολαίου αποτελούσε προϋπόθεση για την ηλεκτροδότηση του κτιρίου. Σημειώνεται ότι ως ζώνες υψηλής τρωτότητας θεωρούνται οι περιοχές που βρίσκονται σε γεωγραφικές ζώνες υψηλής πιθανότητας πλημμύρας ή πλησίον δασικών περιοχών που χαρακτηρίζονται από υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με τις αντιρρήσεις που είχε διατυπώσει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, η υποχρέωση ασφάλισης μόνο για τα νέα κτήρια που βρίσκονται σε ζώνες υψηλής τρωτότητας προκειμένου να ηλεκτροδοτηθούν από 1η Ιανουαρίου 2025 έρχεται σε αντίθεση με την ασφαλιστική επιστήμη και τεχνική.

Η ένωση επεσήμανε ότι, βασική αρχή της ασφάλισης είναι η ασφάλιση τυχαίου, αβέβαιου και μελλοντικού κινδύνου, κινδύνου δηλαδή που δεν είναι βέβαιο ότι θα συμβεί αλλά αποτελεί ενδεχόμενο.

Στην προτεινόμενη διάταξη, σύμφωνα με τις ασφαλιστικές εταιρείες, από τη στιγμή που ζητείται η ασφάλιση κτισμάτων μόνο σε περιοχές πολύ υψηλής τρωτότητας, ο κίνδυνος καθίσταται σχεδόν βέβαιος, καθώς είναι εξαιρετικά πιθανό να επέλθει η ζημιά.

Έτσι το πιθανότερο είναι οι συγκεκριμένοι κίνδυνοι να μην κριθούν ασφαλίσιμοι και να μην υπάρξει ασφαλιστική εταιρία πρόθυμη να αναλάβει τον κίνδυνο, ενώ ακόμη και σε περίπτωση που η ασφαλιστική επιχείρηση – μετά την απαραίτητη διαδικασία εκτίμησης και τιμολόγησης – αναλάβει τον κίνδυνο, το ασφάλιστρο που θα ζητούσε, θα ήταν υψηλό και κατά πάσα πιθανότητα μη προσιτό.