ΙΚΕΑ: Μειώνει το αποτύπωμά της σε άνθρακα λόγω της πανδημίας και χάρη στους ενεργειακά αποδοτικούς λαμπτήρες

ΙΚΕΑ: Μειώνει το αποτύπωμά της σε άνθρακα λόγω της πανδημίας και χάρη στους ενεργειακά αποδοτικούς λαμπτήρες
Τρίτη, 26/01/2021 - 13:16

Η ΙΚΕΑ δήλωσε ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο για την περαιτέρω μείωση των εκπομπών, ύστερα από την μείωση κατά 11% του κλιματικού της αποτυπώματος μέχρι τα τέλη Αυγούστου, κάτι που οφείλεται εν μέρει στο προσωρικό κλείσιμο των καταστημάτων.

Η εταιρεία δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε όλη την αλυσίδα αξίας - από την παραγωγή πρώτων υλών έως και τη διάθεση και τη χρήση από τους καταναλωτές - μειώθηκαν κατά το οικονομικό έτος 2020, σε 21,2 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου CO2.

«Η προσδοκία μας είναι ότι η τάση που ξεκινήσαμε ήδη από το οικονομικό έτος 2019 και συνεχίστηκε το 2020 θα συνεχιστεί και το 2021", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Inter IKEA, Jon Abrahamsson, σε συνέντευξή του.

Η επικεφαλής αειφορίας, Lena Pripp-Kovac, δήλωσε στο Reuters ότι οι κύριοι συντελεστές της μείωσης των εκπομπών- εκτός από την πανδημία- ήταν οι πιο ενεργειακά αποδοτικοί φωτισμοί και συσκευές, καθώς και η χρήση ανανεώσιμη ενέργειας στην παραγωγή και τις μεταφορές.

Οι εκπομπές της ΙΚΕΑ μειώθηκαν για πρώτη φορά το 2019, ενώ στοχεύει να γίνει πιο θετική για το κλίμα με σκοπό τη μείωση περισσότερων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το 2030.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η εταιρεία τη Δευτέρα, αυτό μεταφράζεται σε περικοπές τουλάχιστον κατά 15% από το 2016, δηλαδή σε 20,4 εκατομμύρια τόνους ισοδυνάμου CO2.

Η ΙΚΕΑ δήλωσε ότι το οικονομικό έτος 2020 έφτασε στο στόχο του 98% ξυλείας, προερχόμενης από ελεγχόμενα δάση - όπως έχει πιστοποιηθεί από το Forest Stewardship Council (FSC) - ή από ανακυκλώσιμη ξυλεία.

Ο νέος της στόχος είναι η ανακύκλωση τουλάχιστον του ενός τρίτου της ξυλεία έως το 2030, από 12% πέρυσι.

Σημειώνεται ότι η ΙΚΕΑ, ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές ξύλου στον κόσμο, χρησιμοποίησε εντός του 2020, 19 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ξύλου σε προϊόντα και συσκευασίες.

Πηγή: Reuters