Από τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου ανοίγει και πάλι η πλατφόρμα του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»

Από τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου ανοίγει και πάλι η πλατφόρμα του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»
Παρασκευή, 22/01/2021 - 13:46

Τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου ξεκινάει και πάλι το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» για την επιδότηση της ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών.

Υπενθυμίζεται ότι η υποβολή των αιτήσεων είχε μετατεθεί για δύο εβδομάδες, με απόφαση του Κώστα Σκρέκα, προκειμένου να αξιολογηθούν ζητήματα λειτουργίας της πλατφόρμας και συγκεκριμένα προκειμένου να γίνουν αλλαγές που θα επιτρέψουν σε μεγαλύτερο αριθμό ενδιαφερομένων να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, εγκαθιστώντας μάλιστα ειδικό πρόγραμμα που θα διακόπτει μετά από ένα χρονικό διάστημα την υποβολή συμμετοχών από έναν σύμβουλο έργου ή πολίτες δίνοντας τη σκυτάλη στον επόμενο αιτούντα.

Έτσι λοιπόν τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου θα μπορούν να υποβληθούν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,

Στις 27 Ιανουαρίου η Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας,

στις 29 Ιανουαρίου η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και

την 1η Φεβρουαρίου η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Στις 3 Φεβρουαρίου θα γίνει η υποβολή των αιτήσεων που αφορούν σε Πολυκατοικίες (Τύπος Α & Β) σε όλη την επικράτεια.

Τέλος, υπενθυμίζεται πως οι επιλέξιμες παρεμβάσεις που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα είναι έξι και πρέπει να οδηγούν σε αναβάθμιση κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες το σπίτι.

Πιο συγκεκριμένα οι παρεμβάσεις αφορούν σε:

Αντικατάσταση Κουφωμάτων.

Τοποθέτηση/αναβάθμιση θερμομόνωσης.

Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης.

Σύστημα ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης – αυτονόμησης ενέργειας (εγκατάσταση φωτοβολταἱκού, τοπικού συστήματος αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατάσταση σημείου επαναφόρτισης ηλεκτρικού οχήματος, εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων διαχείρισης smart home.

Λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης – αυτονόμησης ενέργειας για Πολυκατοικίες Τύπου Α & Β όπως αναβάθμιση και πιστοποίηση ανελκυστήρα και αναβάθμιση φωτισμού κοινόχρηστων χώρων.

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν όλα τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν εμπράγματο δικαίωμα, (πλήρους ή υψηλής κυριότητας, επικαρπίας) και πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια. Υπενθυμίζεται πως μπορούν να ενταχθούν κατοικίες που έχουν καταταγεί σε κατηγορία χαμηλότερης ή ίσης της Γ.

Ο ενεργειακός στόχος για τις αιτήσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων, μονοκατοικιών και πολυκατοικιών τύπου Α είναι η αναβάθμιση κατά τρείς ενεργειακές κατηγορίες σε σχέση με την υφιστάμενη κατάταξη στην Α’ ΠΕΑ. Για τις αιτήσεις των πολυκατοικιών τύπου Β δεν τίθεται ελάχιστος ενεργειακός στόχος.