IEΑ: Περιορισμένη η αύξηση της ζήτησης του πετρελαίου το 2021

IEΑ: Περιορισμένη η αύξηση της ζήτησης του πετρελαίου το 2021
Τρίτη, 19/01/2021 - 16:05

Η ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου αναμένεται ότι θα επιβραδυνθεί με την αύξηση των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού σύμφωνα με όσα ανέφερε ο IEΑ την Τρίτη.

Επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη ανάκαμψη αντικατοπτρίζει κυρίως τον αντίκτυπο των πακέτων δημοσιονομικής και οικονομικής στήριξης, καθώς και την αποτελεσματικότητα των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σημειώνεται ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου αντιστράφηκε τον Δεκέμβριο, με τον ΙΕΑ να μειώνει τις προβλέψεις του για το πρώτο τρίμηνο του έτους κατά 580.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) και για ολόκληρο το 2021 κατά 300.000 bpd.

«Το κλείσιμο των συνόρων, τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και οι διακοπές στη λειτουργία της αγοράς θα συνεχίσουν να περιορίζουν τη ζήτηση καυσίμων έως ότου διανεμηθούν ευρύτερα τα εμβόλια, πιθανότατα μόνο έως το δεύτερο εξάμηνο του έτους», ανέφερε ο ΙΕΑ στη μηνιαία έκθεσή του.

Η προσφορά και η ζήτηση βρίσκονται σε καλό δρόμο για ανάκαμψη φέτος, και οι προσπάθειες των μεγάλων παραγωγών να εξισορροπήσουν τη ζήτηση της αγοράς με τον περιορισμό της παραγωγής συμβάλλουν στη μείωση των αποθεμάτων πετρελαίου παγκοσμίως.

Ωστόσο, δεδομένης της αναμενόμενης αύξησης κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, , είναι πιθανή η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου.

Με πληροφορίες από: Reuters