ΕΕ: Η μετάβαση στις ΑΠΕ μειώνει τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο

ΕΕ: Η μετάβαση στις ΑΠΕ μειώνει τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο
Δευτέρα, 18/01/2021 - 15:54

Η μετατόπιση της Ευρώπης από την ηλεκτρική ενέργεια με βάση τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχει μειώσει τα περιβαλλοντικά προβλήματα, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούν την κλιματική αλλαγή, ανέφερε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) η Δευτέρα.

Η παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 2005, παράγοντας το 34% της ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ το 2019 σε σύγκριση με το 38% που παράχθηκε από ορυκτά καύσιμα, όπως είναι ο άνθρακας και το φυσικό αέριο.

Η μετάβαση της ΕΕ από τις συμβατικές πηγές ενέργειες, σε ανανεώσιμες, όπως είναι η αιολική και η ηλιακή ενέργεια και έχει ξεκινήσει από το 2005, έχει «μειώσει σημαντικά» τις εκπομπές, ενώ παράλληλα έχει αποφέρει «σαφείς βελτιώσεις» σε βασικά περιβαλλοντικά προβλήματα, ανέφερε ο ΕΟΠ.

Σε αυτά περιλαμβάνονται η οξίνιση του εδάφους, ο ευτροφισμός - όπου το γλυκό νερό υπερφορτώνεται με θρεπτικά συστατικά, προκαλώντας άνθηση φυκών και χαμηλά επίπεδα οξυγόνου - και ο σχηματισμός σωματιδίων, ένας τύπος ατμοσφαιρικής ρύπανσης που συνδέεται με 379.000 θανάτους στην Ευρώπη το 2018.

«Αντικαθιστώντας όλο και περισσότερα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα, η επέκταση της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την ΕΕ παρέχει πολλές ευκαιρίες για τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος, ενώ ταυτόχρονα μετριάζει την κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο ΕΟΠ.

Μάλιστα, ο οργανισμός μελέτησε 16 μεθόδους παραγωγής ενέργειας, από τις οποίες ο άνθρακας, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο είχαν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στον κύκλο ζωής του περιβάλλοντος.

«Η παραγωγή άνθρακα έχει μακράν την τον υψηλότερο αντίκτυπο συνολικά, φέρνοντας τις μεγαλύτερες επιπτώσεις σε όλες τις κατηγορίες που εξετάσαμε και κατά τη διάρκεια όλων των ετών», δήλωσε ο εμπειρογνώμονας του ΕΟΠ στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος, Mihai Tomescu.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συνεχίζουν να μην επιφέρουν κάποια επίπτωση. Η παραγωγή ενέργειας με αποτέφρωση αποβλήτων μπορεί να επηρεάσει την οικο-τοξικότητα των γλυκών υδάτων, σε αντίθεση με την ενέργεια που προέρχεται από τη βιομάζα που σχετίζεται με την συγκράτηση της γης και τον σχηματισμό σωματιδίων, ανέφερε ο ΕΟΠ.

Επιπλέον, συμπλήρωσε ότι η επίτευξη των στόχων μείωσης των εκπομπών στην ΕΕ θα απαιτήσει την ταχύτερη επέκταση των ανανεώσιμων πηγών, απαιτώντας έναν τομέα ενεργείας με βάση το 70% ΑΠΕ έως το 2030.

Όμως, δεδομένης αυτής της αναμενόμενης ανάπτυξης, η ΕΕ θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα επιφέρουν οι ΑΠΕ. Για παράδειγμα, η καλύτερη επαναχρησιμοποίηση υλικών θα μπορούσε να περιορίσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εξόρυξης μετάλλων και του καθαρισμού του πυριτίου που χρησιμοποιείται για την κατασκευή ηλιακών φωτοβολταϊκών πάνελ.

Πηγή: Reuters