IEA: Σχεδιάζει παγκόσμιο χάρτη πορείας για μηδενικές εκπομπές άνθακα

IEA: Σχεδιάζει παγκόσμιο χάρτη πορείας για μηδενικές εκπομπές άνθακα
Δευτέρα, 11/01/2021 - 15:17

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) πρόκειται να δημοσιεύσει έναν ολοκληρωμένο χάρτη πορείας για το πως ο παγκόσμιος ενεργειακός τομέας θα μπορεί να είναι κλιματικά ουδέτερος μέχρι το 2050, σύμφωνα με κείμενο του Fatih Birol στην εφημερίδα Financial Times.

Ο Fatih Birol αναφέρει ότι ο χάρτης πορείας θα κυκλοφορήσει τον Μάιο και θα παρουσιάσει λεπτομερή ανάλυση σχετικά με το πως θα ανακάμψει η παγκόσμια οικονομία από την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς και να περιορίσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Επιπλέον ο Birol ανέφερε ότι ο χάρτης πορείας θεωρείται ζωτικής σημασίας εν όψει της επόμενης διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP 26) που θα λάβει χώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Νοέμβριο. Σημειώνεται ότι οι χώρες που θα συμμετάσχουν πρόκειται να παρουσιάσουν τα πιο πρόσφατα σχέδιά τους για τη μείωση των εκπομπών τους.

Ωστόσο, ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ ανέφερε ότι οι εθνικές προσεγγίσεις δεν θεωρούνται αρκετές για την επίτευξη της απαραίτητης αλλαγής. Είναι απαραίτητο να «σκεφτούμε συλλογικά», σημείωσε.

Αυτή η προσπάθεια θα περιλαμβάνει βελτιωμένους μηχανισμούς για την υποστήριξη των αναπτυσσόμενων οικονομιών, έτσι ώστε να μάθουν γρήγορα τα απαραίτητα για τη χρηματοδότηση και τις τεχνολογίες, με σκοπό την επίτευξη της καθαρής και βιώσιμης ενέργεια για τους πολίτες τους.

Τέλος, ο Birol σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερες προσπάθειες σε παγκόσμιο επίπεδο για την προώθηση της καινοτομίας και την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών.

(renews)