Προς ολιγοήμερη παράταση οι διαγωνισμοί για τη Λάρκο

Προς ολιγοήμερη παράταση οι διαγωνισμοί για τη Λάρκο
Τρίτη, 22/12/2020 - 15:15

Τα αιτήματα των ενδιαφερόμενων επενδυτών για ολιγοήμερη παράταση στις προθεσμίες εκδήλωσης μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος στους δύο διαγωνισμούς πώλησης της Λάρκο, αναμένεται να εξεταστούν ενδεχομένως και σήμερα, από το ΥΠΕΝ, το ΤΑΙΠΕΔ και τον ειδικό διαχειριστή.

Ως γνωστόν οι δύο παράλληλοι διαγωνισμοί έχουν ως καταληκτική ημερομηνία, ο μεν διαγωνισμός που διενεργείται από τον ειδικό διαχειριστή για τις 8 Ιανουαρίου, ο δε διαγωνισμός που διενεργείται από το ΤΑΙΠΕΔ για τις 11 Ιανουαρίου.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, το επικρατέστερο σενάριο αφορά σε μια μικρή παράταση μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου και για τους δύο διαγωνισμούς, ο οποίοι τρέχουν παράλληλα. Η τελική απόφαση θα λάβει υπόψη τόσο το επείγον της διαδικασίας, με δεδομένη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην υπερχρεωμένη βιομηχανία νικελίου, όσο και την ανάγκη να διασφαλιστεί το μεγαλύτερο δυνατό επενδυτικό ενδιαφέρον στο διαγωνισμό.

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός που διενεργείται από τον ειδικό διαχειριστή αφορά στην ιδιωτική περιουσία της ΛΑΡΚΟ και περιλαμβάνει τα μεταλλευτικά δικαιώματα επί των μεταλλείων της Εύβοιας, της Φθιώτιδας και Βοιωτίας (Άγιος Ιωάννης), τα μεταλλεία της Καστοριάς, αποθέματα μεταλλευμάτων, υποπροϊόντα και ανακυκλώσιμα υλικά καθώς και αγροτεμάχια στην περιοχή του μεταλλείου της Λάρυμνας, στον Άγιο Ιωάννη, στη Λιάβδα Λάρυμνας και στην Εύβοια.

Αντίστοιχα ο δεύτερος διαγωνισμός που διενεργείται από το ΤΑΙΠΕΔ αφορά αφορά στο εργοστάσιο της εταιρείας καθώς και στα δημόσια μεταλλεία Λάρυμνας και Λουτσίου.

Οι δύο διαγωνισμοί περιλαμβάνουν ρήτρα shoot out σύμφωνα με την οποία ο προτιμητέος επενδυτής μπορεί να πλειοδοτήσει στο διαγωνισμό που θα προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ και αντίστροφα. Στόχος της ρήτρας shoot out είναι να προκύψει ένας κοινός πλειοδότης και για τους δύο διαγωνισμούς που τρέχουν παράλληλα.

Χάρης Φλουδόπουλος / capital.gr