Μάργαρης ΑΔΜΗΕ: Να ολοκληρωθεί άμεσα ο Δυτικός Διάδρομος στην Πελοπόννησο

Μάργαρης ΑΔΜΗΕ: Να ολοκληρωθεί άμεσα ο Δυτικός Διάδρομος στην Πελοπόννησο
Πέμπτη, 17/12/2020 - 19:49

Την ανάγκη να ολοκληρωθεί άμεσα ο Δυτικός Διάδρομος στην Πελοπόννησο αίροντας τα εμπόδια που χρονοτριβούν την αποπεράτωσή του, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Ιωάννης Μάργαρης, σε συνέντευξή του στον Real FM 97,8 και τους δημοσιογράφους Γιώργο Ψάλτη και Πόπη Χατζηδημητρίου.

Ειδικότερα, ανέφερε πως το έργο του Δυτικού Διαδρόμου έρχεται να αναβαθμίσει το κορεσμένο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Πελοποννήσου με μία νέα Γραμμή 400 kV μεταξύ Μεγαλόπολης και Πάτρας. Η επένδυση αυτή δίνει «ανάσα» στο Σύστημα Μεταφοράς της Πελοποννήσου και είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη άνω των 600 MW νέων έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αλλά και για την απρόσκοπτη λειτουργία της πρόσφατης μονάδας φυσικού αερίου της ΔΕΗ «Μεγαλόπολη 5» στη μέγιστη ισχύ της, δηλαδή τα 800 MW.

Επιπρόσθετα, ο κύριος Μάργαρης τόνισε το "επείγον" του ζητήματος, λέγοντας πως "Ο Δυτικός Διάδρομος είναι μία κρίσιμη υποδομή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ειδικά σήμερα που η χώρα βρίσκεται σε φάση απολιγνιτοποίησης -δηλαδή οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ αποσύρονται η μία μετά την άλλη- οι επενδύσεις σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι ζωτικές για την επάρκεια και τη σταθερότητα του Συστήματος και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Ο Δυτικός Διάδρομος είναι όμως επείγον να ολοκληρωθεί για έναν ακόμη λόγο. Για να σταλεί το μήνυμα ότι η εξωθεσμική παρεμπόδιση των έργων και ο «ετσιθελισμός» οποιουδήποτε θέλει να εναντιωθεί σε καθ' όλα νόμιμες και αδειοδοτημένες διαδικασίες είναι πρακτικές που ανήκουν στο παρελθόν. Κι αυτό θα είναι ένα πολύ θετικό μήνυμα με παραλήπτες τόσο την κοινωνία όσο και την αγορά".