Γερμανία: Οι ΑΠΕ κάλυψαν το 46,3% της ενεργειακής κατανάλωσης το 2020, μια αύξηση κατά 3,8%

Γερμανία: Οι ΑΠΕ κάλυψαν το 46,3% της ενεργειακής κατανάλωσης το 2020, μια αύξηση κατά 3,8%
Τρίτη, 15/12/2020 - 15:12

Οι ανανεώσιμες πηγές κάλυψαν το 46,3% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία το 2020, μία άνοδος κατά 3,8% σε σχέση με το 2019, δήλωσε η BDEW τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη αύξηση προήλθε λόγω της μείωσης της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας εξαιτίας της πανδημίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της BDEW, Kerstin Andreae, δήλωσε:

«Το ποσοστό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει αυξηθεί ξανά φέτος. ‘Όμως, η μειωμένη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας αποκρύπτει το γεγονός ότι η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν είναι αρκετά γρήγορη».

Επιπλέον, αναφέρεται ότι το εγχώριο οικιακό ποσοστό της κατανάλωσης πράσινης ενέργειας ανήλθε σε 543,6 TWh σε σύγκριση με το 42,5% το 2019.

Το υψηλό ποσοστό των ΑΠΕ αντανακλά τις προσπάθειες των ισχυρότερων οικονομιών της Ευρώπης για τον περιορισμό των εκπομπών του θερμοκηπίου από θερμικούς σταθμούς ενέργειας.

Επειδή η ζήτηση ενέργειας μειώθηκε, οι συμβατικοί χειριστές μείωσαν την παραγωγή από τα ορυκτά καύσιμα για να αποφύγουν την υπερπαραγωγή, καθώς η ενέργεια δεν μπορεί να αποθηκευτεί σε μεγάλο ποσοστό.

Η BDEW σημείωσε ότι οι καιρικές συνθήκες με τις υψηλές ταχύτητες ανέμου και τις μεγάλες περιόδους ηλιοφάνειας, οδήγησαν στην υψηλότερη παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, όμως το συγκεκριμένο αποτέλεσμα μεταβάλλεται από έτος σε έτος.

Σημειώνεται ότι η Γερμανία επιθυμεί να αυξήσει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 65% μέχρι το 2030 ενώ ολοκληρώνεται το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του πράσινου νόμου αυτήν την εβδομάδα.

Με πληροφορίες από: Reuters