ΟΠΕΚ: Εκ νέου μειώσεις στις προβλέψεις της ζήτησης πετρελαίου το 2021 καθώς οι επιπτώσεις της πανδημίας παραμένουν

ΟΠΕΚ: Εκ νέου μειώσεις στις προβλέψεις της ζήτησης πετρελαίου το 2021 καθώς οι επιπτώσεις της πανδημίας παραμένουν
Τρίτη, 15/12/2020 - 12:39

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα ανακάμψει με πολύ αργότερους ρυθμούς το 2021 σε σύγκριση με τις προηγούμενες προβλέψεις, λόγω του παρατεταμένου αντίκτυπου της πανδημίας του κορωνοϊού, ανέφερε ο ΟΠΕΚ τη Δευτέρα.

Πιο συγκεκριμένα, η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 5,90 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το επόμενο έτος, στα 95,89 εκατομμύρια bpd, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του ΟΠΕΚ. Πρόκειται δηλαδή για μια μείωση της αντίστοιχης πρόβλεψης του προηγούμενου μήνα κατά 350.000 bpd.

Αυτή η προοπτική της ασθενέστερης ανάκαμψης της ζήτησης έχει ήδη ωθήσει τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του (ΟΠΕΚ+) να επιβραδύνουν το ρυθμό της προγραμματισμένης αύξησης της παραγωγής πετρελαίου το 2021.

Αναφέρεται ότι η τιμή του πετρελαίου έχει σημειώσει άνοδο άνω των 50 δολαρίων το βαρέλι, την υψηλότερη τιμή δηλαδή από τον Μάρτιο, λόγω της ελπίδας ότι η διάθεση του εμβολίου θα αυξήσει τη ζήτηση παρόλο που οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες διατηρούν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα (lockdown).

«Ενώ η πρόβλεψη για το 2021 παραμένει στο 4,4%, τα πρόσφατα θετικά νέα σχετικά με το ταχύτερο από το αναμενόμενο πρόγραμμα εμβολιασμού στις μεγάλες οικονομίες, δίνουν την πιθανότητα των θετικών προβλέψεων ανάπτυξης για το επόμενο έτος», ανέφερε ο ΟΠΕΚ στην έκθεσή του.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος μείωσε την πρόβλεψη αύξησης της ζήτησης το 2021 από τα αρχικά 7 εκατομμύρια bpd που είχε αναφέρει τον Ιούλιο. Επιπλέον, στην έκθεση διατήρησε σταθερή την εκτίμησή του για τη φετινή ιστορική συρρίκνωση στη χρήση πετρελαίου στα 9,77 εκατομμύρια bpd.

Παρόλα αυτά, στην έκθεση ο ΟΠΕΚ ανέφερε αύξηση στην παραγωγή του πετρελαίου παρά τη συνεχή ισχυρή συμμόρφωση του ΟΠΕΚ στη δέσμευσή του για περικοπές λόγω της μειωμένης ζήτησης που προκάλεσε η πανδημία.

Ο ΟΠΕΚ δήλωσε ότι η παραγωγή του αυξήθηκε κατά 710.000 bpd στα 25,11 εκατομμύρια bpd το Νοέμβριο, λόγω της ανάκαμψης στη Λιβύη, ένα μέλος του ΟΠΕΚ που εξαιρείται από την εφαρμογή των περικοπών.

Τέλος, ο όμιλος προβλέπει ότι η ζήτηση του αργού πετρελαίου θα είναι μειωμένη το ερχόμενο έτος κατά 200.000 bpd από αυτό που προβλεπόταν, δηλαδή θα φτάσει τα 27.2 εκατομμύρια bpd. Όμως, αυτός ο αριθμός επιτρέπει την αύξηση της μέσης παραγωγής πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ το 2021.

Με στοιχεία από: Reuters