Κροατία: Νέο ρεκόρ στην παραγωγή πράσινης ενέργειας

Κροατία: Νέο ρεκόρ στην παραγωγή πράσινης ενέργειας
Τρίτη, 08/12/2020 - 15:51

Η Κροατία σημείωσε νέο ρεκόρ την Κυριακή στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, καλύπτοντας ολόκληρη την κατανάλωση της χώρας μέσω υδροηλεκτρικών εργοστασίων και αιολικών πάρκων.

Ο διαχειριστής συστήματος μεταφοράς (ΔΣΜ) της Κροατίας, HOPS, ανακοίνωσε ότι λόγω των καιρικών συνθηκών, των ισχυρών βροχοπτώσεων και του ισχυρού ανέμου, η παραγωγή στις υδροηλεκτρικές μονάδες και τα αιολικά πάρκα έφτασε την Κυριακή τις 48 GWh, ενώ η κατανάλωση ανήλθε στις 47 GWh.

Πρόσθεσε ότι ο χειρισμός ενός τεράστιου όγκου πράσινης ενέργειας και η ανάλυση της δυνατότητας ολοκλήρωσης των νέων ανανεώσιμων μονάδων αποτέλεσε μια σοβαρή δοκιμή για το ενεργειακό σύστημα.

Σημειώνεται ότι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των σταθμών παραγωγής ενέργειας στην Κροατία στο τέλος του 2019 ήταν 4.817 MW, εκ των οποίων τα 1.127 MW προήλθαν από υδροηλεκτρικούς σταθμούς, τα 2.019 MW από θερμικούς σταθμούς και τα 671 MW από αιολικά πάρκα.

Η υψηλή παραγωγή πράσινης ενέργειας είναι μια δοκιμασία για το εάν ένα σύστημα μεταφοράς μπορεί να παραμείνει σταθερό με τους νέους σταθμούς παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Σημειώνεται ότι η χώρα εξήγαγε την Κυριακή περισσότερα από 1.100 MWh / h, κάτι που αποτελεί ρεκόρ, διότι η Κροατία συνήθως καλύπτει το 20% έως το 40% των ετήσιων αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια με εισαγωγές.

Με στοιχεία από το: balkangreenenergynews.com