Γιατί η κυβέρνηση δεν προασπίζει τα δικαιώματα του δημοσίου εφόσον η Ελληνικός Χρυσός αθετεί τη σύμβαση που έχει υπογράψει;

Γιατί η κυβέρνηση δεν προασπίζει τα δικαιώματα του δημοσίου εφόσον η Ελληνικός Χρυσός αθετεί τη σύμβαση που έχει υπογράψει;
Παρασκευή, 27/11/2020 - 19:19

Την ανοχή της κυβέρνησης στη μη εφαρμογή της σύμβασης εκ μέρους της Ελληνικός Χρυσός και τη συμφωνία της να προχωρήσει η τροποποίηση του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας φέρνουν στη Βουλή πενήντα επτά (57) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσαν, με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου.

Παρά τη αρχικά μεγάλη βιασύνη για την αξιολόγηση του νέου επενδυτικού σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός μόλις σε μία μέρα, σήμερα, σχεδόν ένα χρόνο μετά τη λήξη της προθεσμίας της 31ης Δεκεμβρίου του 2019 για το παραδοτέο αξιολόγησης, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ δεν έχει ενημερώσει την κοινωνία και το Ελληνικό Κοινοβούλιο για το τι έχει τελικά συμφωνήσει με την Ελληνικός Χρυσός για την τροποποίηση της υφιστάμενης σύμβασης.

Η διεξαγωγή ευρείας συζήτησης στη Βουλή και στην κοινωνία και η ανάδειξη των προθέσεων και των επιλογών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την εξορυκτική δραστηριότητα στη Χαλκιδική κρίνεται αναγκαία επειδή:

– Η εταιρεία έχει ήδη αιτηθεί την τροποποίηση του επενδυτικού της σχεδίου, γεγονός που αποδεικνύει ότι υπάρχει άρνηση ή αδυναμία της Ελληνικός Χρυσός να υλοποιήσει τη σύμβαση.

– Η αφαίρεση της μεταλλουργίας ή η παραπομπή της στις καλένδες αποτελεί ανεπίτρεπτη ενέργεια που μεταβάλλει τα συμφωνηθέντα μεταξύ των δύο μερών και παράβαση των διατάξεων του άρθρου 3 της Σύμβασης, και άρα ματαίωση του αντικείμενου και του σκοπού της σύμφωνα και με την Απόφαση της Διαιτησίας.

– Ο Υπουργός οφείλει να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του Δημοσίου στην περίπτωση που συζητήθηκε ή θα αποφασισθεί η αφαίρεση της μεταλλουργίας από το νέο επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας.

– Δημοσιεύματα αναφέρουν επίσης ότι το ΥΠΕΝ έχει συμφωνήσει στην επανεξέταση, εντός διετίας, της δυνατότητας πραγματοποίησης της επένδυσης, παραπέμποντας στις καλένδες το ζήτημα της μεταλλουργίας και δίνοντας συγχωροχάρτι στην εταιρεία για παραβίαση της σύμβασης και των υποχρεώσεών της, ενώ παράλληλα συζητείται και η θέσπιση ρητρών που θα αναγνωρίζουν δικαιώματα αποζημιώσεων της εταιρείας σε περιπτώσεις καθυστερήσεων στους χρόνους έκδοσης αδειών εκτέλεσης εργασιών.

– Από ελέγχους και δικαστικές αποφάσεις, διαπιστώνεται η πολλαπλή παραβίαση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός και άρα η αδυναμία ή άρνησή της να τηρήσει τις περιβαλλοντικές της υποχρεώσεις.

– Ανακοινώνεται από την εταιρεία ότι θα λάβει το πράσινο φως για την έναρξη της επένδυσης στο Πέραμα Θράκης ενώ είναι γνωστό ότι έχει απορριφθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση των ερευνητικών γεωτρήσεων.

-Δημοσιεύματα, που δεν έχουν διαψευσθεί, αναφέρουν στοιχεία για την αδυναμία χρηματοδότησης του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός και για την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή.

– Η απόκρυψη των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός και η άρνηση δημοσιοποίησης των νέων παραχωρήσεων που σχεδιάζει ο κύριος Χατζηδάκης δημιουργούν ερωτήματα και ανησυχία στους πολίτες της Χαλκιδικής και της Θράκης

– Η κατά προτεραιότητα και με ανισοτιμία εξυπηρέτηση των συμφερόντων μιας εταιρείας κλονίζει το κράτος δικαίου και τη διαφάνεια απέναντι στην επιχειρηματική κοινότητα και αμαυρώνει τη φήμη της χώρας μας αποτρέποντας τελικά τις επενδύσεις, εφόσον γίνεται γνωστό ότι οι κανόνες στην Ελλάδα υπάρχουν για να παραβιάζονται.

Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ που δεσμευόταν προεκλογικά ότι η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί με κυβέρνηση της ΝΔ, και ασκούσε στείρα αντιπολίτευση στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για ηθελημένη παρακώλυση της επένδυσης, τώρα επιβεβαιώνει τον ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον αποδέχεται αιτήματα της εταιρείας, που δεν είχαν ποτέ κατατεθεί, για αλλαγή του επενδυτικού της σχεδίου, το οποίο ως αντιπολίτευση θεωρούσε εφικτό και βιώσιμο. Είναι προφανές ότι η εταιρεία βρήκε μια πρόθυμη κυβέρνηση, αλλά το ερώτημα είναι πώς ο κύριος Χατζηδάκης υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον.

Αποδεικνύεται περίτρανα λοιπόν ότι η επένδυση δεν προχωρά με ευθύνη της εταιρείας και όχι με «ευθύνη» του ΣΥΡΙΖΑ, όπως έλεγαν τα προηγούμενα χρόνια, και ότι η Ελληνικός Χρυσός στην ουσία αδυνατεί και αρνείται να υλοποιήσει τα προβλεπόμενα από την υφιστάμενη σύμβαση που, όπως ανέδειξε και η Απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, έχει στον πυρήνα της τη μεταλλουργία, την καθετοποίηση της παραγωγής και την παραγωγή καθαρών μετάλλων.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημειώνουν ότι ο Υπουργός ΠΕΝ, Κωστής Χατζηδάκης, εκπροσωπώντας θεσμικά το Δημόσιο και την Ελληνική Πολιτεία, όφειλε, ευθύς μόλις παρέλαβε την πρόταση του νέου επενδυτικού σχεδίου, να καλέσει την εταιρεία να συμμορφωθεί άμεσα με τη συμβατική της υποχρέωση υποβολής και έγκρισης της πλήρους τεχνικής μελέτης μεταλλουργίας, επί ποινή καταγγελίας της Σύμβασης και διεκδίκησης εκ μέρους του Δημοσίου αποζημίωσης για θετικές και αποθετικές ζημίες και όχι να προβεί σε διαπραγματεύσεις προς όφελος της εταιρείας και εις βάρος των συμφερόντων και των υποχρεώσεων του Δημοσίου.

Οι καταθέτοντες βουλευτές τονίζουν επιπλέον πως είναι απορίας άξιο γιατί έχουν σταματήσει οι έλεγχοι και οι διαδικασίες τους που ήταν σε εξέλιξη από τις Υπηρεσίες των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και εδώ και 1,5 χρόνο δεν έχει διενεργηθεί κανένας έλεγχος στην εταιρεία και δεν έχει ανακοινωθεί η ολοκλήρωση κανενός πορίσματος. Υπογραμμίζουν τέλος, ότι η ΝΔ συνεχίζει να αδρανεί, κατά την προσφιλή τακτική της, αυτήν που διαπιστώσαμε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, όπου οι εισηγήσεις των υπηρεσιών για τις περιβαλλοντικές παραβάσεις της Ελληνικός Χρυσός ήταν από το 2012 καταχωνιασμένες σε συρτάρια , και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ επί ΣΥΡΙΖΑ ανέσυρε και προχώρησε στην επιβολή προστίμων.