Εξελίξεις, προοπτικές και ευκαιρίες στον ελληνικό ενεργειακό τομέα- Ετήσια Έκθεση ΙΕΝΕ 2020

Εξελίξεις, προοπτικές και ευκαιρίες στον ελληνικό ενεργειακό τομέα- Ετήσια Έκθεση ΙΕΝΕ 2020
Δευτέρα, 23/11/2020 - 12:01

Οι εξελίξεις που διαμορφώνουν το ελληνικό ενεργειακό τοπίο, οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που προκύπτουν σε εγχώριο και περιφερειακό επίπεδο και οι προοπτικές του ενεργειακού κλάδου καταγράφονται, μεταξύ άλλων, στην Ετήσια Έκθεση του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) για το 2020, η οποία και πρόκειται να παρουσιαστεί σε διαδικτυακή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου, στις 12:00.

Η νέα έκδοση της Ετήσιας Έκθεσης του ΙΕΝΕ για τον Ελληνικό Ενεργειακό Τομέα αποτελεί το επιστέγασμα μιας συστηματικής προσπάθειας που έφερε σε πέρας το ερευνητικό επιτελείο του Ινστιτούτου τους τελευταίους μήνες, με απώτερο στόχο να παρουσιάσει τα νέα δεδομένα για τον δυναμικά αναπτυσσόμενο ενεργειακό τομέα της Ελλάδας, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στον απαραίτητο προβληματισμό και διάλογο για το πως εξελίσσεται συνολικά η ενεργειακή αγορά και τις επιπτώσεις στη λειτουργία της, στις επενδύσεις και στον καταναλωτή. Όπως αναδεικνύει και η Έκθεση, το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης, η μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ, η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, οι πρωτοβουλίες ενίσχυσης της ηλεκτροκίνησης και των καθαρών καυσίμων και άλλες εξελίξεις διαμορφώνουν ένα ιδιαιτέρως δυναμικό ενεργειακό τοπίο. Παράλληλα, σε περιφερειακό επίπεδο, το ελληνικό ενεργειακό σύστημα αναπτύσσει ολοένα και στενότερες συνεργασίες με τις γειτονικές χώρες (π.χ. electricity market coupling , νέοι διασυνδετήριοι αγωγοί φυσικού αερίου κ.λπ.) δημιουργώντας νέες εμπορικές και επενδυτικές ευκαιρίες.

Τη διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Έκθεσης θα ανοίξει με σύντομη εισαγωγική ομιλία του ο Πρόεδρος του ΙΕΝΕ, Κωστής Σταμπολής, με τη λεπτομερή παρουσίαση της Έκθεσης να ακολουθεί αμέσως μετά.

Την παρουσίαση θα σχολιάσει ο Καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Scientific Coordinator της E 3 Modelling και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΙΕΝΕ, καθ. Παντελής Κάπρος , ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου .

Στην εκδήλωση έχουν κληθεί να συμμετέχουν με παρεμβάσεις τους ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, καθ. Γιώργος Ιωάννου , ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μανούσος Μανουσάκης , ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ, Ιωάννης Γιαρέντης και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Nicola Battilana .

Κατά την εκδήλωση θα παρουσιαστούν, μεταξύ άλλων, οι παρακάτω θεματικές ενότητες της Έκθεσης:

· Παγκόσμια και Ελληνική Οικονομία: Τάσεις και Προοπτικές

· Παγκόσμια και Περιφερειακή Ενεργειακή Αγορά

· Η Ενεργειακή Αγορά στην Ελλάδα

· Στόχοι Ενεργειακής Πολιτικής για την Ελλάδα

· Ο Ενεργειακός Ρόλος της Ελλάδας στη ΝΑ Ευρώπη

· Τι Μπορούμε να Περιμένουμε το 2020/2021

· Ανάγκη για μία Εθνική Ολική Ενεργειακή Στρατηγική

· Επενδύοντας στον Ενεργειακό Τομέα

Το πλήρες αρχείο της τελευταίας αυτής Μελέτης του ΙΕΝΕ θα είναι διαθέσιμο από τις 26/11 στον ιστότοπο του ΙΕΝΕ ( www .iene .gr ).

Μπορείτε να βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης εδώ .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ