ΔΕΔΑ: Πακτωλός επενδύσεων ύψους 500 εκατ. ευρώ για νέα δίκτυα αερίου

ΔΕΔΑ: Πακτωλός επενδύσεων ύψους 500 εκατ. ευρώ για νέα δίκτυα αερίου
Τρίτη, 10/11/2020 - 11:44

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Πακτωλό επενδύσεων ύψους 300 εκατ. ευρώ μέχρι το 2024 περιλαμβάνει το πρόγραμμα ανάπτυξης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην περιφέρεια από τη Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου ΔΕΔΑ. Συνολικά αναμένεται να συνδεθούν 57 χιλιάδες καταναλωτές όλων των κατηγοριών και θα κατασκευαστούν 1830 χιλιόμετρα δικτύου. Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες εγκρίθηκε το νέο πρόγραμμα ανάπτυξης της ΔΕΔΑ μέχρι το 2036, το οποίο προβλέπει επενδύσεις ύψους μισού δισ. ευρώ για την υλοποίηση πάνω από 170 χιλιἀδων συνδέσεων.

Όπως τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ κ. Μάριος Τσάκας, πρόκειται για ένα "τρομερά εμπροσθοβαρές" πρόγραμμα, σύμφωνα με το οποίο η εταιρεία θα υλοποιήσει μέσα σε διάστημα 3 ετών έργα υποδομής και συνδέσεις για τις οποίες σε άλλες περιοχές (Αττική και Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία) χρειάστηκε διάστημα 20 ετών, τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και σε επίπεδο νέων πελατών.

Οι Περιφέρειες

Πού βρίσκονται όμως αυτή τη στιγμή οι προετοιμασίες για την υλοποίηση των επενδύσεων και ποιες περιοχές αναμένεται να συνδεθούν πρώτες;

Για την περιοχή της Αν. Μακεδονίας – Θράκης, ο διαγωνισμός έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται η κατακύρωση των οριστικών αναδόχων, με στόχο να πέσουν οι υπογραφές το Δεκέμβριο και να ξεκινήσουν οι πρώτες εργασίες τον Ιανουάριο. Στην περιφέρεια θα γίνουν έργα ανάπτυξης δικτύου σε Ξάνθη, Δράμα, Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή.

Για την περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, δόθηκε το πράσινο φως από το ΔΣ και θα πρέπει να θεωρείται θέμα ημερών η δημοπράτηση των έργων και εκεί. Στην περιφέρεια το φυσικό αέριο θα πάει στις πόλεις της Κατερίνης, της Αλεξάνδρειας, των Σερρών, του Κιλκίς, της Βέροιας και των Γιαννιτσών.

Για την περιφέρεια της Στερεάς την περασμένη εβδομάδα εγκρίθηκαν από την περιφέρεια τα τεύχη δημοπράτησης και θα ακολουθήσει η δημοπράτηση των έργων για τις πόλεις Λιβαδειά, Καρπενήσι και Άμφισσα.

Επίσης αναμένεται μέχρι τέλος Δεκεμβρίου να εκδοθεί από την Περιφέρεια η πρόσκληση για τη Δ. Ελλάδα (Πάτρα, Αγρίνιο, Πύργος) ενώ η ΔΕΔΑ ετοιμάζει τα έργα της Ηπείρου τα οποία θα πραγματοποιηθούν αποκλειστικά με χρηματοδότηση της εταιρείας.

Όλα τα δίκτυα διανομής που κατασκευάζει η ΔΕΔΑ υλοποιούνται με εγκατάσταση έξυπνων μετρητών τελευταίας τεχνολογίας και φτάνουν μέχρι το … "κατώφλι" του καταναλωτή, ο οποίος είναι υπεύθυνος μόνο για την εσωτερική εγκατάσταση.

Συνδέσεις

Με την ολοκλήρωση των επενδύσεων αναμένεται να αλλάξει σημαντικά η σύνθεση των πελατών της ΔΕΔΑ, η οποία σήμερα αποτελείται σε ποσοστό 70 έως 80% από βιομηχανικούς πελάτες και μόλις από 800 οικιακούς. Μέχρι το 2024, όπως προαναφέρθηκε αναμένεται να συνδεθούν με το δίκτυο 57 χιλιάδες καταναλωτές όλων των κατηγοριών, τόσο οικιακοί όσο και επαγγελματικοί, διευρύνοντας σημαντικά την πελατειακή βάση της εταιρείας.

Σε ό,τι αφορά τους διαγωνισμούς, όπως φάνηκε και από τη συμμετοχή στην πρώτη διαδικασία για την Αν. Μακεδονία Θράκη, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από όλους τους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους που έχουν εμπειρία στην κατασκευή δικτύων φυσικού αερίου.

Ως προς τη χρηματοδότηση των έργων η διοίκηση της ΔΕΔΑ έχει εξασφαλίσει δάνειο 48 – 50 εκατ. ευρώ από την ΕΙΒ ενώ έχει προσυμφωνίες με όλες τις εγχώριες τράπεζες, οι οποίες και επιδιώκουν να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις της εταιρείας.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι η ΔΕΔΑ, ως θυγατρική της ΔΕΠΑ Υποδομών, συμπεριλαμβάνεται στην εν εξελίξει αποκρατικοποίηση, η οποία βρίσκεται στη φάση της παροχής στοιχείων στο λεγόμενο data room και αναμένεται να ολοκληρωθεί με την υποβολή δεσμευτικών προσφορών το Μάρτιο του 2021.

capital.gr