Μείωση 19% του κόστους αιολικής και ηλιακής ενέργειας το 2019 - απαιτητικός ο στόχος της κλιματικής ουδετερότητας

Μείωση 19% του κόστους αιολικής και ηλιακής ενέργειας το 2019 - απαιτητικός ο στόχος της κλιματικής ουδετερότητας
Τετάρτη, 04/11/2020 - 13:28

Τα κόστη της αιολικής και ηλιακής ενέργειας μειώθηκαν περισσότερο από 10% το 2019, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Capgemini «Παρατηρητήριο Αγορών Παγκόσμιας Ενέργειας (WEMO)».

Σύμφωνα με την έκθεση, κάθε μήνα καταγράφονταν συνεχώς όλο και χαμηλότερα κόστη. Επιπλέον, αναφορικά με τις μπαταρίες ιόντων λιθίου αποθήκευσης ενέργειας και τις μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων, η μείωση κόστους έφτασε το 19% το 2019.

Ακόμα μία βασική παρατήρηση της έκθεσης WEMO αφορά τη σημαντική μείωση της κατανάλωσης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία οδήγησε στη μεγαλύτερη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που έχει καταγραφεί από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Εκτιμάται ότι το 2020 οι εκπομπές αναμένεται να μειωθούν περίπου κατά 7-8%, ως αποτέλεσμα των περιορισμών στις μετακινήσεις και της απότομης επιβράδυνσης του τομέα της βιομηχανίας.

Μάλιστα, οι εκπομπές στον τομέα της ενέργειας μειώθηκαν κατά 0,4% λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων όπως είναι η μετάβαση από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο, η αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.

Η ανώτερη σύμβουλος της Capgemini για την ενέργεια και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, Colette Lewiner, δήλωσε:

«Αυτή η μείωση εκπομπών το 2020 συνδέεται με την περίοδο του lockdown και τους υπόλοιπους περιορισμούς στις μετακινήσεις. Οι εκπομπές πιθανότατα θα αυξηθούν καθώς ο κόσμος ανακάμπτει από την πανδημία. Ενδεικτικά, θα χρειαζόταν ένας παρόμοιος περιορισμός, κάθε χρόνο για τα επόμενα 10 χρόνια, για να μπούμε στη σωστή περιβαλλοντική πορεία, η οποία φυσικά δεν είναι βιώσιμη. Απαιτούνται βαθιές αλλαγές για την επίτευξη των στόχων της κλιματικής αλλαγής».

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2020, κατά τη διάρκεια του lockdown, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με τον ηλιόλουστο καιρό με τον εντόνους ανέμους, έχοντας ως αποτέλεσμα υψηλά ποσοστά ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο.

Η έκθεση επισήμανε ότι με το αυξανόμενο ποσοστό παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας, η εξισορρόπηση του δικτύου γίνεται δυσκολότερη και η ασφάλεια του εφοδιασμού θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο. Αυτό το γεγονός έγινε φανερό τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με έκθεση τα μπλακάουτ στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο αποδεικνύουν ότι τα δίκτυα και οι κανονισμοί δεν έχουν προσαρμοστεί στο υψηλό ποσοστό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο επικεφαλής της Capgemini για την ενέργεια και τα βοηθητικά προγράμματα Philippe Vie πρόσθεσε:

«Πολλά ψηφιακά εργαλεία και στοιχεία είναι έτοιμα και διαθέσιμα για τη βελτίωση της προβλεψιμότητας, της αξιοπιστίας, της σταθερότητας του δικτύου και τέλος, της ασφάλειας του εφοδιασμού, επιταχύνοντας την ενεργειακή μετάβαση».

Σημειώνεται ότι η έκθεση WEMO είναι μια ετήσια έκδοση της Capgemini που παρακολουθεί τους κύριους δείκτες των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία και την Αυστραλία.