ΕΕ: Νέοι, βελτιωμένοι κανόνες για τους καταναλωτές ενέργειας

ΕΕ: Νέοι, βελτιωμένοι κανόνες για τους καταναλωτές ενέργειας
Δευτέρα, 26/10/2020 - 16:03

Από σήμερα, 26 Οκτωβρίου 2020, τίθενται σε ισχύ σε ολόκληρη της Ευρωπαϊκή Ένωση νέοι κανόνες που θα παρέχουν πιο ακριβείς και διαφανείς λογαριασμούς ενέργειας στους καταναλωτές.

Σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι οι πιο σημαντικές νέες διατάξεις αφορούν υποχρεώσεις για την ακριβέστερη και συχνότερη μέτρηση της ενέργειας που καταναλώνεται, την πιο διαφανή χρέως, καθώς και την πρόσβαση σε σχετικές πληροφορίες.

Ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson, δήλωσε:

«Χαιρετίζω αυτές τις αλλαγές. Είναι ένα βήμα μπροστά για να δοθεί η δυνατότητα στους καταναλωτές της ΕΕ να λάβουν καλύτερες αποφάσεις σχετικά με τη χρήση ενέργειας και να ενθαρρύνουν μέτρα ενεργειακής απόδοσης στους τομείς της θέρμανσης, της ψύξης και του ζεστού νερού οικιακής χρήσης. Αντικατοπτρίζουν την προτεραιότητα που έδωσαν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στο να θέσουν τους καταναλωτές στο επίκεντρο της ενεργειακής μετάβασης κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το πακέτο καθαρής ενέργειας για όλους τους Ευρωπαίους ».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την τροποποιητική οδηγία για την ενεργειακή απόδοση (ΕΕ / 2018/844), που συμφωνήθηκε το 2018, τα κράτη μέλη είχαν προθεσμία μέχρι τις 25 Οκτωβρίου 2020 να μεταφέρουν αυτά τα στοιχεία στην εθνική τους νομοθεσία.

Στα αναμενόμενα αποτελέσματα αναφέρονται ότι:

  • Οι χρήστες και τα νοικοκυριά θα έχουν δωρεάν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους και στην πραγματική κατανάλωση ενέργειας.
  • Για νοικοκυριά σε πολυκατοικίες, θα υπάρχουν σαφείς κανόνες και τεχνικά μέσα που θα διασφαλίσουν τη διαφανή κατανομή του κόστους θέρμανσης, ψύξης και ζεστού νερού οικιακής χρήσης.
  • Τα νοικοκυριά που συνδέονται με τηλεθέρμανση και ψύξη θα λαμβάνουν τους λογαριασμούς τους πιο συχνά, τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο.
  • Για όλους τους χρήστες ενέργειας, οι πληροφορίες σχετικά με το κόστος, τους φόρους και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της ενέργειας που χρησιμοποιούν θα είναι σαφείς και εύκολα διαθέσιμες.
  • Το ίδιο ισχύει και για πληροφορίες που θα βοηθήσουν τους χρήστες ενέργειας να κατανοήσουν το προφίλ κατανάλωσης και το πως μπορούν να εξοικονομήσουν ενέργεια, να αλλάξουν πάροχο, να υποβάλουν καταγγελία κ.λ.π.
  • Όταν είναι εφικτό, οι πρόσφατα εγκατεστημένοι μετρητές θέρμανσης, ψύξης και ζεστού νερού οικιακής χρήσης και οι κατανεμητές κόστους θερμότητας θα είναι συσκευές που μπορούν να διαβαστούν εξ αποστάσεως, ενώ οι πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες στους αντίστοιχους χρήστες.
  • Όταν είναι εφικτό, τα νέα διαμερίσματα που θα συνδέονται με την κεντρική πηγή θέρμανσης ή τηλεθέρμανσης για την οικιακή παροχή ζεστού νερού θα είναι εξοπλισμένα με μεμονωμένους μετρητές.

Περισσότερες πληροφορίες: Οδηγία για την Ενεργειακή Απόδοση

Πηγή και Φωτογραφία: Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ec.europa.eu)