Chevron: Στρέφεται προς την αγορά φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή

Chevron: Στρέφεται προς την αγορά φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή
Δευτέρα, 26/10/2020 - 12:56

Η Chevron, ύστερα από χρόνια εστίασης στο σχιστόλιθο των ΗΠΑ, στρέφεται προς της αγορές φυσικού αερίου της Μέσης Ανατολής, σε μία περιοχή που οι μεγάλες εταιρείες ενέργειας έχουν μακρά πορεία.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Chevron, Michael Wirth, δήλωσε στο Reuters ότι η εταιρεία απομακρύνεται από τις ΗΠΑ και στρέφεται προς την αγορά της Μέσης Ανατολής, στο πλαίσιο μιας στρατηγικής που προωθεί νέες συμφωνίες φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, το Ισραήλ, το Κατάρ, ενώ μειώνει τις δαπάνες για την εξερεύνηση του αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου.

Το σχέδιο βασίζεται στην αγορά της Noble Energy, ύψους 11,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που πραγματοποιήθηκε φέτος, καθώς διαθέτει το 40% του κοιτάσματος φυσικού αερίου Λεβιάθαν, στο Ισραήλ.

Ο Wirth, σε συνέντευξή του στο Reuters, δήλωσε:

«Πριν από πέντε χρόνια, η Ανατολική Μεσόγειος δεν θεωρούταν προικισμένη σε ορυκτούς πόρους, όπως θα υποστήριζαν οι περισσότεροι σήμερα. Αυτή είναι μια θεμελιώδης αλλαγή. Δεν απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις κεφαλαίου στο εγγύς μέλλον. Σε μια περίοδο που η ταμειακή ροή έχει σημασία, αυτό είναι ένα πολύ ελκυστικό χαρακτηριστικό».

Αυτή η συμφωνία φέρνει μια συμμαχία με το Ισραήλ που εξομαλύνεται από τη μείωση ορισμένων ιστορικών ρήξεων στην περιοχή, όπως η καθιέρωση επίσημων δεσμών μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σε μια συμφωνία που υπεγράφη τον περασμένο μήνα.

Ο Wirth ανέφερε επίσης ότι οι διπλωματικές σχέσεις της Μέσης Ανατολής εξομαλύνονται και γίνονται ισχυρότερες, κάτι που σύμφωνα με την εταιρεία είναι καλό για την περιοχή.

Όπως σημειώνει το Reuters, η Chevron, πριν της εξαγορά της Noble ήρθε σε επαφή με διάφορους αξιωματούχους στη Σαουδική Αραβία, βασικό εταίρο της σε διάφορα έργα πετρελαίου, η οποία ιστορικά έχει τεταμένες σχέσεις με το Ισραήλ.