Gazprom: Προβλέπει κορεσμό φυσικού αερίου στην Ευρώπη, λόγω των αυξανόμενων εισαγωγών ΥΦΑ από τις ΗΠΑ

Gazprom: Προβλέπει κορεσμό φυσικού αερίου στην Ευρώπη, λόγω των αυξανόμενων εισαγωγών ΥΦΑ από τις ΗΠΑ
Τρίτη, 13/10/2020 - 13:37

Η ρωσική Gazprom αναμένει ότι τα αυξανόμενα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα συνεχιστούν και το 2021 σύμφωνα με την επικεφαλής των εξαγωγών της εταιρείας, κατηγορώντας παράλληλα τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σημειώνεται ότι η Gazprom έχει δει το μερίδιό της στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, από όπου προέρχεται το 55% των εσόδων της από πωλήσεις, να μειώνεται λόγω της μειωμένης ζήτησης και του ανταγωνισμού από άλλες εισαγωγές όπως είναι το ΥΦΑ.

«Η πλειονότητα των προκλήσεων και των απειλών παραμένουν εδώ. Μία από αυτές είναι η γενική υπερπροσφορά, την οποία πιθανότατα θα δούμε και το 2021», δήλωσε η Elena Burmistrova, καθώς αυξάνονται οι ροές ΥΦΑ στην Ευρώπη.

Η Gazprom αναμένει ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη θα είναι τουλάχιστον 170 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) το 2020, σε σύγκριση με 199 bcm το 2019.

Η Burmistrova δήλωσε ότι οι προμήθειες ΥΦΑ στην Ευρώπη από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατά περίπου 10 bcm, ή 17% ετησίως, οδηγώντας τις τιμές του φυσικού αερίου σε ιστορικά χαμηλά.

Ανέφερε επίσης την απειλή περισσότερων αμερικανικών κυρώσεων κατά του έργου αγωγού φυσικού αερίου, Nord Stream 2, το οποίο εκτελείται υπό την Gazprom ως απόπειρα «εκδίωξης της Ρωσίας με τη χρήση μέσων που δεν εμπορεύονται».

Πηγή: Reuters